Bájný král Midas má novou inkarnaci. Říká si DJ Wich

Pavel Vondra
30. 1. 2009 9:00
Deska The Golden Touch má křest v Abatonu
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Velkohubost k hip-hopu neodmyslitelně patří. Ovšem když se DJ Wich v intru ke své nové sólové desce označuje za "muže se zlatým dotekem" (The Golden Touch je i název celého alba), není to chvástání, ale suché konstatování faktů.

Tomáš Pechlák alias DJ Wich sice nerapuje, o to víc však komunikuje prostřednictvím roztočených (a rozsamplovaných) vinylů. Zdejší rapové scéně vládne už od chvíle, co v roce 2001 vytvořil většinu beatů pro dlouho očekávaný debut skupiny PSH.

Rok nato jako součást formace Indy a Wich uhranul posluchače mistrovskou produkcí alba My3 a od té doby nabízí své služby prakticky celé domácí (tedy české i slovenské) špičce; nikoho by ani nenapadlo pochybovat o tom, že ve zdejších končinách je beat-makerem číslo jedna právě on.

Foto: Aktuálně.cz

S péčí rodičovskou

Na prvním sólovém albu z roku 2004 Time is Now (vůbec první svého druhu - s DJem v hlavní roli - na zdejší scéně) mu vedle domácí elity hostovalo i několik zahraničních jmen včetně rapperů Damiena a Mica z texaských K-OTIX, kteří své vokální party nahráli doma v Houstonu, aby se pak v Praze smíchaly s hudebním podkladem.

A právě tam lze asi spatřit zárodky Wichova aktuálního počinu The Golden Touch, kde si teprve třicetiletý, ovšem služebně skoro nejstarší hip-hopový producent na domácí scéně plní dávný sen nahrát celé album výhradně se špičkovými rappery z kolébky tohoto žánru - USA.

Na desku se nakonec čekalo o něco déle, ale výsledek nelze než pochválit. Je až zarážející, jak kompaktně album zní, když uvážíme, že se na něm podílí přes dvě desítky hostů.

DJ WICH feat. Kurupt, Nironic - Much Higher

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Je to pochopitelně především zásluha ústředního producenta, který projekt obdařil péčí vskutku rodičovskou. Jeho rukopis se s přizvanými rappery potkává na první poslech mnohem účinněji, než tomu bývá při spolupráci s domácími, často nudně jednostrunnými performery.

Wichova hudba dalece přesahuje zažité představy o kolovrátkovitosti a nemuzikálnosti typické hip-hopové produkce. Dokáže prudce měnit atmosféru, gradovat, akcentovat svůj rapový doprovod tam, kde je třeba, a co víc - nepostrádá vtip a nápady.

Nechybí ani Lil Wayne

Někomu by možná mohla vadit jeho očividná záliba ve zrychlených vokálních samplech, ale nutno přiznat, že jich dokáže využívat velmi funkčně. A pokud dostává protihráče kalibru Taliba Kweliho, Raekwona z Wu-Tang Clan či Kurupta, kteří zase dokáží využít veškerou výrazovou paletu, jaká se rapperům hodným tohoto označení nabízí, je o dobrou zábavu postaráno.

DJ Wich se stal součástí Shadyville
DJ Wich se stal součástí Shadyville | Foto: Produkce

Že se mezi přizvanými umělci objevuje i Lil Wayne, v současnosti jedna z nejtěžších vah hudebního průmyslu v USA, je nepochybně pro českého producenta (respektive celý pražský label Skoop Entertainment, který projekt zastřešil) vyznamenání. Na druhou stranu - jeho čtyřicetivteřinový výstup v tracku What We Need patří k tomu nejslabšímu, co je na albu k slyšení.

Ne vždy spolupráce na dálku vyjde. Naštěstí tu je řada kolaborací s pozoruhodnými umělci, která celkový dojem z alba bezpečně vychyluje ke znamínku plus.

Za potenciální hity lze označit nejméně čtvrtinu, možná i třetinu skladeb. kromě klipem obdařeného úvodního singlu Much Higher, který jako by vypadl z alba Graduation od Kanye Westa (a není v tomto ohledu sám), jsou to určitě ještě It Don't Stop, Give Up Your Guns, Get Live a další). A co se zbytku týče, ani ten nenudí.

Dobrou práci na albu odvádí i v Praze usazený americký rapper Nironic, s nímž Wich spolupracuje už delší dobu a ve studiu si s ním evidentně rozumí (objevuje se také hned ve čtyřech skladbách).

DJ Wich, you run Prague City

Podobné souznění prý ale bylo cítit i když do Prahy přijel své party natočit kalifornský Rasco. A to, že seznam hostů je nakonec tak pestrý, jak je, má pravděpodobně co do činění i s tím, že si Wich zjevně sedl i s parťákem slavného Snoop Dogga Kuruptem, od něhož se rozbíhají nitky k dobré třetině hostů.

Lil Wayne
Lil Wayne | Foto: Aktuálně.cz

Dj Wich dokázal, že může točit i s uznávanými profesionály zpoza velké louže. Že se tak de facto zařadil vedle osobností první ligy hip-hopové produkce - s přizvanými hosty spolupracovali v minulosti například i DJ Premier, Dr. Dre či nebožtík J Dilla - je pro něj určitě mnohem větší vyznamenání, než donekonečna omílaná pravda, že doma nemá konkurenci.

Hláška "DJ Wich, you run Prague City", kterou ve skladbě It Don't Stop adresuje pražskému producentovi Guilty Simpson, zní znalci zdejších poměrů tak samozřejmě, až je to skoro k pláči.

Snad nebude pro Wiche (a pro celou pražskou, potažmo českou scénu) jeho "zlatý dotek" stejně zhoubný jako byl pro krále Midase. Monopoly totiž z dlouhodobého hlediska konzumentům zpravidla nic dobrého nepřinášejí.

DJ Wich: The Golden Touch. CD, 67 minut. Vydal label Skoop Entertainment, distribuuje EMI.  Deska bude mít křest v pátek na druhých narozeninách radia Spin v pražském Abatonu: hlavními hosty budou Indy & Wich, které podpoří rappeři La4 a Nironic.

 

Právě se děje

Další zprávy