BACK TO BACKSTAGE Amatéři Pixies, snesitelný Majáles a Holy

Dominik Zezula
8. 5. 2014 9:21
V blogu Back to Backstage sledujeme dění v hudebním podzemí. Zklamání z nové desky legendárních Pixies, snesitelný Majáles a naděje české klubové scény Holy.
Back to Backstage: Pixies, Majáles v Českých Budějovicích a Holy.
Back to Backstage: Pixies, Majáles v Českých Budějovicích a Holy. | Foto: Aktuálně.cz

Back to backstage – Pohledy do hudebního podzemí budou pravidelně nabízet novinky na české i zahraniční alternativní scéně, stejně jako upozorňovat na zajímavé akce. Tentokrát zveme do Českých Budějovic i do Bostonu za Pixies a tipem týdne je pražský producent HOLY.

Pixies na Indie Cindy zestárli. Krutě

...a stali se z nich nudní patroni, chtělo by se dodat. Novinka Indie Cindy od legendární bostonské kapely vyvolává spíše rozpačité dojmy, což můžeme přičíst tomu, že je plytká jako třikrát vyvařený čaj.

Poslechněte si song Blue Eyed Hexe.
Poslechněte si song Blue Eyed Hexe. | Video: Aktuálně.cz

Třiadvacet let trvalo Franku Blackovi, než pod hlavičkou Pixies vydal nové album; bohužel po cestě ztratil basačku a polovinu kapelní duše Kim Deal. To je první problém. Zásadní překážkou je však prakticky totální absence zapamatovatelných riffů – novinka zkrátka ždímá stále tytéž akordy, které proslavily legendární, čtvrtstoletí staré opusy Surfer Rosa a Doolittle. Chybí však nějaký originální prvek navíc, silný refrén, melodický háček, cokoliv. Jedinou skladbou, která unylou atmosféru trochu rozčísne, je úderná vypalovačka Blue Eyed Hexe.

Škoda. Pixies mohli navždy zůstat zapsáni v historii alternativního rocku jako kapela, která navždy změnila jeho tvář. V porovnání s reunionem My Bloody Valentine teď Frank Black vypadá jako amatér.

Snesitelný Majáles? V Budějovicích

Každoroční svátek studentské hudby v Českých Budějovicích se zavedeným poměrům v mnohém vyniká. Jednak je zcela zdarma, trvá pět dní, ale především nestaví image na stokrát zrecyklovaných jménech „populárních“ umělců – naopak, snaží se pokaždé nabídnout něco nového.

Click'n'smile
Click'n'smile | Foto: budejovickymajales.cz

Základní ideou akce, jejíž jedenáctý ročník se uskuteční příští týden (mezi 12. a 16. květnem), je obnovení tradice Majálesu jako studentské slavnosti. Organizační tým proto namísto protřelých profíků tvoří právě studenti, a místo koncentrace na jedno místo (a čas) se celý projekt soustředí na obsazení Budějovic jako města.

Jeden z obrázků v rámci geniální reklamní kampaně, který se na internetu stal virálním hitem, étos celé akce shrnuje naprosto dokonale.
Jeden z obrázků v rámci geniální reklamní kampaně, který se na internetu stal virálním hitem, étos celé akce shrnuje naprosto dokonale. | Foto: budejovickymajales.cz

Urbanistický prostor se tak na týden promění v pestrou kulturní mapu; chybět nebudou samozřejmě kapely (letos například izraelští Black Girl/White Girl, The Feud z Británie, Deaths, Vložte kočku, Vees, Skyline či Billy Barman), ale ani divadla, literární a výtvarné akce, filmy a celá řada doprovodných programů.

Právě fakt, že se „největší českobudějovický festival na světě“ nebojí primárně sázet na kreativitu, originalitu a entuziasmus, pak na jih Čech láká rok co rok zástupy fanoušků, kterým jiné velké Majálesy takříkajíc lezou krkem.

Tip týdne: HOLY

Jestli má některý z nastupující generace elektronických producentů šanci letos prorazit i do takzvané první ligy, je to možná Šimon Holý aka HOLY, student pražské FAMU, umělecký workoholik a Japonskem posedlý bonviván.

Holy: Solemnize. Podívejte se na video.
Holy: Solemnize. Podívejte se na video.

Takhle ten výčet působí možná trochu divně, ale pokud si poslechnete některou ze skladeb jeho debutového alba T, brzy pochopíte – HOLY totiž ve své tvorbě umně spájí snad úplně všechny vlivy evropské i japonské pop music, které následně zastřešuje nezaměnitelně rozháraným vokálem.

Třicátého května mu vyjde nové album Ř, čili pokud půjde vše podle plánu, můžeme se brzy těšit i na I. Tou dobou už by z něj mohla být hvězda klubů. V nové rubrice „Co doporučuje“ si navíc můžete přečíst jeho (lákavý) tip.

Šimon Holý (HOLY) doporučuje

"Jestli něco můžu od srdce doporučit, tak je to smažený sýr v pražské hospodě U Rotundy, kde mě mimochodem najdete dost často, a to právě díky tomuto pokrmu. Pro smažák bych šel světa kraj, ostatně jsem smažených sýrů v Česku ochutnal tisíce, ale tenhle má něco navíc – je velký, hutný, s tatarkou a hranolkami a ještě navíc má tu atmosféru poslední čtyřky v centru Prahy. Výtečnost!"

 

Právě se děje

Další zprávy