BACK TO BACKSTAGE Mucha v Bronxu a první kytarová liga

Dominik Zezula
5. 6. 2014 17:02
Pohledy do hudebního podzemí pravidelně nabízejí novinky na české i zahraniční alternativní scéně, tipy od muzikantů a upozorňují i na zajímavé akce.
Foto: Aktuálně.cz

Back to Backstage - V dalším dílu seriálu o aktuálních hudebních událostech se tentokrát podíváme do Brna na třetí ročník Ghettofestu, zahraniční deskou týdne je novinka od The Pains of Being Pure at Heart a s táborskou kapelou Kalle se vrací také Tip týdne z Bandzone.

Ghettofest bojuje kulturou za toleranci

„Brněnský Bronx“ o víkendu opět ožije kulturou. Občanské sdružení Tripitaka zde pořádá už třetí ročník Ghettofestu, unikátní akce s cílem přitáhnout pozornost k problematice sociálně vyloučených lokalit.

Podívejte se na klip kapely Mucha k songu Ježíš.
Podívejte se na klip kapely Mucha k songu Ježíš.

Organizátoři uvádějí, že cílem festivalu je „vnést do Bronxu určitý estetický rozměr a poukázat tak na skrytou krásu lokality.“ Návštěvníkům se tak během tří dnů otevře program koncertů, výstav a vernisáží, dramatických a tanečních vystoupení, ale například i veřejně přístupné diskuse nebo modlitba za lepší soužití. Největšími taháky jsou vystoupení kapely 100°C a svérázné písničkářky Muchy, která proběhnou v otevřeném prostoru na Bratislavské ulici.

Podívejte se na atmosféru loňského Ghetoffestu.
Podívejte se na atmosféru loňského Ghetoffestu.

Přístupnost a spontánní atmosféru celé akce podtrhuje i fakt, že je zcela zdarma. Ve společnosti, kterou stále častěji rezonuje otevřený rasismus a vzájemná nesnášenlivost, jsou podobné kroky potřeba jako sůl; proti stereotypnímu vnímání světa jako střetu „nás“ a „těch druhých“ totiž neexistuje lepší zbraň než ukázat, že v umění sdílejí obě skupiny tentýž jazyk.

Průnik The Pains of Being Pure at Heart do první ligy kytarového popu

Na první, eponymní desce z roku 2009 se The Pains of Being Pure at Heart zařadili do vlny „nového shoegaze“, polozapomenutého žánru, který halí chytlavé popové melodie do závojů kytarových ozvěn. Dvojka Belong (2011) pak ubrala na hlučnosti a přidala na líbivosti, pořád tomu ale něco chybělo.

The Pains of Being Pure at Heart: Until The Sun Explodes. Podívejte se na video.
The Pains of Being Pure at Heart: Until The Sun Explodes. Podívejte se na video.

Až na třetí, aktuální desce Days of Abandon tahle newyorská banda kolem zpěváka a skladatele Kipa Bermana vypadá takříkajíc „hotově“. Berman ve své tvorbě vždy čerpal z bohaté studnice zdrojů, tentokrát však působí dojmem, že konečně dospěl do finálního bodu svého autorského směřování – na Days of Abandon už místo hlukových kytarových stěn najdeme pouze krystalicky čistý indie pop.

The Pains of Being Pure at Heart.
The Pains of Being Pure at Heart. | Foto: The Pains of Being Pure at Heart

The Pains of Being Pure at Heart nikdy nebyli převratně originální kapelou, o to však tady vůbec nejde; klíčem je najít ty správné kombinace recyklovaných postupů. Současný pop není ničím jiným než nekonečnou snahou vykompilovat nový hit z prověřených ingrediencí. Bermanovi se to povedlo na jedničku.

V desítce nových skladeb se snoubí nakažlivá euforie s melancholií, vždy ale v tom správném poměru. Už jen díky skladbám Simple And Sure a Beautiful You si tento počin zaslouží označení jedné z dosavadních desek roku.

Tip týdne: Kalle oživují slowcore

Minulý týden jsme se zmiňovali o Manon Meurt jako o zástupcích českého shoegaze, nyní přichází ke slovu další zapomenutý žánr z devadesátých let. Slowcore, jak jej před více než dvěma dekádami definovali Low, Codeine, Carissa's Wierd a Red House Painters, staví na pomalých, repetitivních kytarových linkách, melancholických textech a obecně „uspávací“ atmosféře. Jde vlastně o mix americké kytarové alternativy a post-rockového přístupu k tradičním hudebním hodnotám (tj. obrátit vše naruby, tak jako Low hráli schválně co nejtišeji v době, kdy kytarovou scénu ovládalo hlasité a agresivní grunge).

Poslechněte si album kapely Kalle Live from the room.
Poslechněte si album kapely Kalle Live from the room.

V České republice slowcore výrazného zástupce nikdy nemělo, až nyní se ke slovu začínají dostávat táborští Kalle. Duo Veronika Buriánková – David Zeman na sebe upozornilo už v pozoruhodném trip-hopovém projektu Veena, jejich nová identita jim však sluší ještě mnohem více. Debutové album Live From the Room je nádhernou přehlídkou šeptajících kytar, minimalistických aranží a stydlivých, leč v důsledku nesmírně silných gradací.

Asi nikdo by nečekal, že se plnohodnotný nástupce legendárních Carissa's Wierd zjeví zrovna v roce 2014 v Táboře; buďme za to ale rádi. Kalle jsou otevřeným oknem do jedné krásné a zapomenuté kapitoly hudební historie, přitom ale mají hodně co říct i těm, kteří devadesátkové nostalgii neholdují.

Co doporučuje Jakub Čermák (Cermaque Cirkus)?

Jakub Čermák.
Jakub Čermák. | Foto: Jakub Čermák

Jakub Čermák je teplicko-brněnsko-pražský písničkář, jeden z nejvýraznějších představitelů současného českého folku. Žije v Praze s partnerkou Iamme Candlewick, zakladatelkou iniciativy BuskerVille, jejímž cílem je lobbovat za práva pouličních umělců. V pátek 6. června oslaví 28. narozeniny.

"Jeďte do Ulitého kafe! Vždycky mě dojme, kolik kulturních výsep naše země má. V Uherském Brodě je takovým ostrůvkem vnitřní svobody a kultury kavárna (a letní kino; a knihovna; a galerie; a přednáškový sál) Karla Gregora, který mi po našem koncertu tamtéž na baru u asi páté whisky řekl: 'V týhletý český Hře o trůny jsme my Noční hlídka.' Plně potvrzuju."

 

Právě se děje

Další zprávy