Axl Rose žaluje tvůrce Guitar Hero. Nevymazali Slashe

Karel Veselý
24. 8. 2012 20:54
Frontman Guns N' Roses žádá po Activision milionové odškodné za nesplněný slib.

Los Angeles - O dvacet milionů dolarů se soudí zpěvák Axl Rose se softwarovou společností Activision Blizzard. Ti do třetího pokračování druhy velmi úspěšné videohry Guitar Hero zařadili mezi animované Guns N' Roses i kytaristu Slashe, kterého ale frontman z kapely už dříve vyštípal.

Axl tvrdí, že souhlasil s použitím svého hitu Welcome To The Jungle jen pod podmínkou, že ve hře nebude vůbec figurovat Slash ani jeho tehdejší kapela Velvet Revolver. První slyšení nicméně nedopadlo pro Axla příliš dobře, soudce už předběžně naznačil, že Activision nejednali v rozporu se zákonem.

Největší slabinou žaloby je fakt, že Guitar Hero III vyšlo už v roce 2007 a to dokonce se Slashem na obálce v jeho tradiční póze s kytarou. Axl Rose ale svůj soudní boj s Activision začal až o tři roky později.

Foto: Aktuálně.cz

„Nepodal jsem na Activision žalobu dříve, protože mi během této doby nabízeli samostatnou hru a další obchodní návrhy v ceně milionů dolarů, které měly vyřešili naše rozepře kvůli Guitar Hero III," vysvětluje zpěvák v médiích proč se ozval tak pozdě. V žalobě také údajně figuruje několik e-mailů, kterými se proti použití Slashova avatara ohrazuje.

Activision tvrdí, že o licenci skladby Welcome To The Jungle jednali s GNR Music, v níž je Axl jen jedním ze tří jednatelů a protože mají platnou licenční smlouvu, mohli si s písničkou dělat co chtěli. Soud bude pokračovat na začátku února příštího roku a prozkoumá zda nedošlo k porušení této smlouvy. Axlův právník Skip Miller vyjádřil s dosavadním průběhem spokojenost a řekl, že věří, že pokračování bude „ještě velmi zajímavé".

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Dva rockoví kohouti

Axl Rose založil Guns N' Roses v roce 1985 s partou kamarádů v Los Angeles, kytarista Slash se ke kapele přidal o rok později. S albem Appetite For Destruction spojil hair metalovou horečku s drsnějším zvukem a s třiceti miliony kusů prodanými po celém světě se jedná o nejúspěšnější debut všech dob. O rok mladší G N' R Lies se může pochlubit třinácti prodanými miliony a v roce 1991 pak vydali ve stejný den albová dvojčátka Use Your Illusion I a Use Your Illusion II, kterých se díky hitům Don't Cry nebo November Rain prodalo dohromady 36 milionů.      

Kapela ale svoji slávu ani změnu rockového klimatu s nástupem grunge rocku neunesla a postupně se začala hroutit. Naposledy spolu Slash a Axl stáli na pódiu v červenci 1993, v roce kdy vydali album punkových coververzí The Spaghetti Incident?. V říjnu 1996  Slash oznámil svůj odchod z kapely a jako důvod uváděl Axlův pokus o to přivlastnit si kapelu a z bývalých parťáků udělat jen námezdné muzikanty.

Axl si nakonec jméno Guns N' Roses udržel a v roce 2008 pod ním vydal dlouho odkládané album Chinese Democracy. Slash za tu dobu stihl desek hned několik. Už v roce 1995 vydal album It's Five O'Clock Somewhere se skupinou Slash's Snakepit, v níž figurovali i bubeník Matt Sorum a kytarista Gilby Clarke z Guns N' Roses či basák Mike Inez z Alice in Chains.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

V nulté dekádě sestavil Slash rockovou superskupinu Velvet Underground s dalšími bývalými spoluhráči z G'N'R Duffem McKaganem a Mattemem Sorumem. Jejich debutu Contrabant z roku 2004 se prodaly dva miliony kusů a skladba Slither (jejíž klip vznikl v Praze) si vysloužila cenu Grammy. Slash má za sebou také dvě sólové desky - eponymní album předloni představil na koncertě v pražské Tesla Aréně a letošní Apokalyptic Love se v květnu dostalo na čtvrté místo amerického žebříčku.

Letos v dubnu se rozepře mezi oběma kohouty znovu vrátily do médií. Guns N' Roses měli být v New Yorku uvedeni do Rokenrolové síně slávy, Axl ale odmítl postavit se s bývalými spoluhráči na jedno pódium. Slash, Duff McKagan, Gilby Clarke, Steven Adler a Matt Sorum ale pozvání přijali a na slavnostním večírku si spolu zahráli tři skladby ze zlatých časů kapely.

Foto: Aktuálně.cz

O dva měsíce později přinesl britský týdeník NME zprávu, že management Guns N' Roses přikázal všem sekuriťákům na svém stávajícím turné nevpouštět na koncerty nikoho s tričkem na kterém by byl vyobrazený Slash.

Stávající podoba Guns'N'Roses s Axlem v čele nedávno ohlásila, že na letošní podzim chystají dvanáct koncertů v Hard Rock Hotel & Casino v Las Vegas. Pod názvem Appetite For Democracy odehrají retrospektivu diskografií kapely. Z nejslavnější sestavy, která vydala slavné album Appetite For Destruction je v kapele už jenom frontman Axl Rose. Druhým nejdéle sloužícím členem je pak klávesista a klavírista Dizzy Reed, který se podílel na dvou multiplatinových deskách Use You Illusion I a II.

 

Právě se děje

Další zprávy