Avantgarda se čtyřmi stovkami krevet. Na Donaufestival

Karel Veselý
26. 4. 2012 16:34
Na krásném modrém Dunaji se bude stavět umělecká utopie
Cocorosie
Cocorosie | Foto: Aktuálně.cz

Kremž - Dva víkendy na přelomu dubna a května budou v dolnorakouském městečku Kremž už tradičně patřit Donaufestivalu - přehlídce alternativní hudby, divadla, filmu či výtvarného umění.

Největší festival podobného druhu ve střední Evropě představí v šesti dnech stálice alternativní scény jako jsou Atlas Sound, Ariel Pink's Haunted Graffiti, Squarepusher či Hercules & Love Affair, ale i její klasiky jako jsou Genesis P-Orridge, Rhys Chatham, Laurie Anderson či Lustmord.

Foto: Aktuálně.cz

Dramaturgie prvního víkendu se ujala americká sesterská dvojice Cocorosie. V paralelních programech probíhajících po celém městě budou mít návštěvníci Donaufestivalu šanci shlédnout výstavy, performance či přednášky.

Podtitulem osmého ročníku festivalu je „Vyhnání z ráje", což umělecký ředitel Tomas Zierhofer-Kin vysvětluje jako metaforu současného civilizačního pocitu viny. „Jestli jsme byli vyhnáni z ráje kvůli přečinům naší kultury, pak se do něj pojďme vrátit s pomocí nevinnosti a nekulturnosti," říká v programovém prohlášení festivalu. Podle něj je to právě umění, jež je schopno zpochybnit a změnit kurz kulturních procesů a zároveň komunikovat s přírodou, aniž by ji muselo zabíjet. Donaufestival by pak podle něj měl být pokusem o stvoření nové utopie postavené právě na umění.

of Montreal
of Montreal | Foto: Aktuálně.cz

Enigmatické divnofolkové duo Cocorosie se svůj kurátorský prostor rozhodlo naplnit hudební seznamovací kanceláří. Pod heslem „výjimečné svatby" daly dohromady hodně nečekané páry - newyorská královna avantgardy Laurie Anderson vystoupí s dvojicí Light Asylum pohybující se mezi novovlnnou elektronikou a gotickým popem a americký skladatel a kytarista Rhys Chatham připravil společné vystoupení s Valgeirem Sigurdssonem, islandským producentem, který natáčel s Björk či Kronos Quartet. Poté se na pódiu potká newyorleánský klubový producent a zpěvák Sissy Nobby se smutným bardem Antony Hegartym z Antony & The Johnson, kteří zahrají v létě na Colours of Ostrava.

Cocorosie ale samozřejmě zaplní Kremž i vlastními projekty, mezi nimiž nebudou chybět taneční představení Nightshift, pop-muzikál Soul Life, improvizované vystoupení k jejich oblíbeným avantgardním filmům a samozřejmě jejich regulérní koncert, kde budou hostovat muzikanti, které si do Rakouska pozvaly.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Fanoušci se dočkají také křehkého elektronického písničkářství Bradforda Coxe z Deerhunter vystupujícího pod hlavičkou sólového projektu Atlas Sound, hlukových masáží značky Oneohtrix Point Never a nebo postmoderního lo-fi showmana Ariela Pinka a jeho projektu Haunted Graffiti.

Lustmord v kostele

Mezi vrcholy druhého víkendu patří vystoupení darkambientního projektu Lustmord v místním minoritském kostele. Stejně uhrančivé vystoupení v unikátním zvukovém prostředí slibuje i německý doom jazz Bohren & Club of Gore. Na stejném místě se později představí Genesis P-Orridge (Throbbing Gristle, Psychic TV) ve společném vystoupení s avantgardním filmařem a hudebníkem Tony Conradem a nebo americký kutilský folk skupiny Lucky Dragons.

Na hlavním pódiu to rozbalí bláznivý rockový kabaret Of Montreal, anglicko-česká elektronická producentka Emika, klasik experimentálních beatů Squarepusher či další taneční projekty Pantha Du Prince, The Field či Walls.

Program nabídne také cyklus přednášek a perfomancí na téma nového feminismu, vystoupení německého akčního umělce Johna Bocka i čtyři stovky krevet, které budou umělci v průběhu festivalu v rámci instalace Shrimp Tales proměňovat v miniaturní sochy zobrazující nejrůznější lidské činnosti.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy