Archa vzdá poctu Hladíkovi, na koncertě s hosty bude pokřtěna předělávka Nové syntézy

ČTK Kultura ČTK, Kultura
15. 8. 2020 13:40
Křest předělávek dvou jazzrockových LP nazvaných Nová syntéza rockové skupiny Blue Effect se uskuteční 13. září v pražském divadle Archa. Původní alba vznikla počátkem 70. let, jejich novou verzi pokřtí rodina nejvýznamnějšího člena kapely, Radima Hladíka, který zemřel před čtyřmi roky.
Radim Hladík na archivním snímku.
Radim Hladík na archivním snímku. | Foto: Alan Pajer

Na akci mají účinkovat členové skupiny Blue Effect s chrudimským Kyx Orchestra, kteří s Hladíkem skladby nastudovali roku 2016. Předělaná alba s vylepšeným zvukem a několika bonusy v únoru vydal Supraphon na dvou vinylech a dvou CD.

Radim Hladík na archivním snímku.
Radim Hladík na archivním snímku. | Foto: Divadlo Archa

"Celá akce je koncipována jako Radim Hladík tribute," vysvětluje za pořadatele Roman Helcl. Vystoupí například skupina Matadors, v níž na sebe Hladík poprvé výrazněji upozornil s britskou podobou rhythm and blues.

Písně z Nové syntézy zahrají členové Blue Effect - bubeník Václav Zima, baskytarista Vojtěch Říha, klávesista Vít Beneš a zpěvák Pavel Bohatý.

Jako hosté se v Arše objeví kytaristé Michal Pavlíček, Adam Krofian či Norbi Kovács a zpěváci Xavier Baumaxa, Yannick Tevi či Viktor Sodoma, Hladíkův spoluhráč ze skupiny Matadors. Akci zahájí projekt Megaton Stars Band pod vedením Karla Vošty, který doprovodí téměř dvacítku zpěváků a zpěvaček skládajících poctu interpretům jako Nirvaně, Lennymu Kravitzovi či Michaelu Jacksonovi.

Blue Effect vznikl roku 1968. V dalších letech kapela pod vlivem společenských okolností několikrát změnila název na Modrý efekt či M. efekt, a především obsazení. Hladík však zůstal nezpochybnitelnou vůdčí osobností.

Desky Nová syntéza, které kapela nahrála s Jazzovým orchestrem Československého rozhlasu v 70. letech, patřily k nejzajímavějšímu, co za normalizace vyšlo.

Kromě Radima Hladíka, Leška Semelky, basisty Jiřího Kozla, bubeníka Vlada Čecha a basisty a zpěváka Josefa Kůstky se na albech podíleli například jazzový trumpetista Laco Déczi či skladatel a jazzový hudebník Jiří Stivín a další umělci té doby.

Blue Effect & Jazz Orchestra Prague dirigovaný Kamilem Hálou na záznamu z Lucerny, 1971. Foto: Alan Pajer. | Video: Psychedelic Sapiens

"Kdekoliv se Radim Hladík dotkl kytary, zůstaly po něm hluboké stopy. Přitom nikdy nešlápl vedle. Stal se vzorem českých kytaristů, jejich nepřímým učitelem," napsal o něm v Hospodářských novinách Ivan Hartman, podle nějž Hladík přesahoval československou rockovou scénu, ale v uzavřeném socialistickém státu nemohl naplno prokázat své umění.

"Propojil klasickou a rockovou kytaru. Osobně ho stavím na úroveň kytarových velikánů, jako je Jimmy Page nebo Jimi Hendrix," řekl o Hladíkovi roku 1998 v rozhovoru pro Reflex Michal Pavlíček.

 

Právě se děje

Další zprávy