Archa se opět promění ve znesvěcený salón krásy

Kultura Kultura
14. 6. 2011 14:09
Vrací se představení s kapelou The Tiger Lillies
Foto: Divadlo Archa

Praha - Na domácí půdu do Divadla Archa se od středy vrátí na čtyři večery úspěšné představení Zde jsem člověkem! Hudební show vznikla ze spolupráce britské kapely The Tiger Lillies, režiséra Jiřího Havelky, irského dramatika Jocelyna Clarkea a scénograf Dády Němečka.

V jejich představení jsou konfrontovány svérázně texty The Tiger Lillies s "antiseptickou ideologií" moderní tělesné kultury. Jakého člověka vlastně Bůh stvořil? Série písní, které pro inscenaci vznikly, se volně opírají o román Françoise Rabelaise Gargantua a Pantagruel.

Texty ovládá svérázná logika zvrácenosti, světa naruby a oscilace mezi společností „nahoře" a „dole". Tyto projevy tělesnosti pak kontrastují s procedurami fantaskní laboratoře na ideální krásu a fyzickou dokonalost muže a ženy současnosti.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Tvorba The Tiger Lillies stojí na pokraji kabaretu, brechtovských songů, punku i soudobé hudby. Proslulost trojici přinesly nejen koncerty, ale i divadelní projekty - jako „junk opera" Shockheaded Peter oceněná prestižní trofejí Laurence Oliviera či představení Circa s kanadským tanečním souborem Holy Body Tattoo.

Písně The Tiger Lillies jsou kromě černého humoru a vulgarismů plné prapodivných postav a životních osudů lidí na pokraji společnosti. Hlas zpěváka a skladatele všech písní Martyna Jacquese osciluje od pouťového zpěvu po operní falzet s kastrátskou technikou. V současné době se kapela účastní projektu Rain Dogs Revisited, který byl inspirován deskou Toma Waitse z roku 1985.

Foto: Aktuálně.cz

Skupina vznikla v roce 1989 v Londýně. Jejich diskografie obsahuje 26 alb; ztaím poslední Cockatoo Prison vzniklo letos v rámci projektu pro bienále v Sydney. Album The Gorey End, které nahráli s Kronos Quartetem, bylo nominováno na Grammy v kategorii Classical crossover.

Kromě koncertů uvedla kapela v Arše také multimediální projekt Mountains of Madness, na kterém spolupracovali s Alexanderem Hacke (Einstürzende Neubauten) a jeho ženou, americkou výtvarnicí Danielle de Picciotto.

Nynější představení jsou uváděna v rámci Pražského quadriennale 2011. Vstupenky stojí 390 korun, studenti a senioři mají sto korun slevu. Právě v těchto dnech vychází DVD s dokumentem The Tiger Lillies in Prague režiséra Davida Čálka.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy