Apollo 2013: Nejvíc nominací si navařil kuchař Kittchen

Karel Veselý
9. 12. 2013 21:31
O hudební cenu Apollo se uchází sedm českých desek
Kittchen (Jakub König) uspěl s vlastní deskou Radio, ale i jako producent alb kapel Ille a Bratři Orffové.
Kittchen (Jakub König) uspěl s vlastní deskou Radio, ale i jako producent alb kapel Ille a Bratři Orffové. | Foto: Barbora Sladkovská

Praha - Cena české hudební kritiky Apollo zná nominace svého třetího ročníku. O sošku podle návrhu Maxima Velčovského, odměnu šedesát tisíc korun a titul česká deska roku se utká sedm domácích nahrávek.

Foto: Aktuálně.cz

Hlasy bezmála osmi desítek hudebních kritiků, publicistů a dramaturgů rozhodly, že do finálového kola postoupily nahrávky od ústeckých Houpacích koní, psychedelického projektu Bratři Orffové, hiphopového veterána Prago Union či debut elektronické písničkářky Never Sol.

Jejich soupeřem budou také cenami již mnohokrát ověnčení Dan Bárta & Illustratosphere, druhé studiové album lo-fi projektu Kittchen a v neposlední řadě debut pop-rockové skupiny Ille. Vítěz bude vyhlášen na slavnostním ceremoniálu 5. února v La Loca Music Bar & Lounge. Moderátorem večera bude Jan Burian.

Dva projekty s výraznými dívčími zpěvačkami, dva debuty a tři počiny nezávislé scény - to jsou ve zkratce nominace na letošní cenu Apollo.

 

Kdo se uchází o Cenu Apollo 2013?

 

Dan Bárta & Illustratosphere: Maratonika (Supraphon)

Foto: Aktuálně.cz
 

Nejostřílenějším z vyvolené sedmičky je rozhodně zpěvák Dan Bárta, který se na domácí hudební scéně pohybuje už od začátku devadesátých let a posbíral například třináct cen Anděl. S novým tisíciletím ale opustil svoji image rozervaného rockera (Alice) či funky-popového milovníka (Sexy Dancers) a proměnil se v éterického kouzelníka s hlasem, jenž se v projektu Illustratosphere obklopil zkušenými jazzovými hudebníky.

Jejich pátý studiový počin Maratonika byl koncipován jako posluchačsky nejvstřícnější nahrávka kapely, která se od minulé desky Animage mírně proměnila. Deska kromě českých textů obsahuje i dvě anglicky zpívané skladby.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Bratři Orffové: Šero (Qazi Delict Records)

Foto: Aktuálně.cz

Zatímco Bárta je v Čechách regulérní popová celebrita, Bratři Orffové stojí na opačném pólu popularity. Kultovní kapela ze severomoravského Krnova sice existuje už od poloviny devadesátých let, ale zatím vydala jen dvě desky a koncertuje jen velmi zřídka.

Nominovaná deska Šero vznikala osm let a skupina o ní mluví jako o své poslední - příběh hlavního hrdiny započatý na debutu Bingriwingri se zde uzavřel a víc už prý není co dodat. Jejich křehký elektronický folk s větším než malým množstvím psychedelie se může pochlubit osobitou poetikou kryptických textů i působivou atmosférou. Desce k vzniku výrazně pomohla crowdfundingová kampaň na serveru HitHit.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Houpací koně: Everest (Yannick South Records)

Foto: Aktuálně.cz

I třetí nominovaný projekt - Houpací koně se pohybuje spíše v kategorii menšinových interpretů a jejich historie také zasahuje hluboko do devadesátek. Se šestou studiovou deskou kapela - zdá se -  definitivně překročila stín lokální scény. Drásavý alternativní rock na albu Everest odráží krizi středního věku frontmana i industriální atmosféru jejich domovského Ústí nad Labem.

Houpací koně by po tolika letech věrné služby domácí nezávislé scéně mohli pomalu aspirovat na statut kultu nezávislé scény a s Everestem - albem o tom, že život je velehora, která se nedá zdolat bez obětí - si konečně postavili pořádný pomník. A vzhledem k pochvalným recenzím, které desku doprovází, by mohli patřit mezi hlavní favority.

Česká muzika dnes? Naivita, mystika, upřímnost i šminky

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Ille: Ve tvý skříni (Supraphon)

Foto: Aktuálně.cz

Ze stejného města jako Houpací koně pochází i Olga Königová, která stojí v čele skupiny Ille. Co nejprve vzniklo jako její sólový projekt se později rozrostlo do plnohodnotné kapely, která nahrála debutovou desku Holka ve tvý skříni.

Ta nabízí intimní pop-rock s výrazným ženským pohledem na svět. Pod deskou je v roli producenta podepsaný Dušan Neuwerth, který se už o Apollo dvakrát neúspěšně ucházel jako člen skupin Tata Bojs a Umakart. „Jsou to všechno takový písničky ze skříně. Neartikulovaný zážitky. Nebo spíš představy, rozehraný příběhy, co se nestaly, uložený do skříně," vysvětluje název debutové desky zpěvačka Olga Königová v rozhovoru pro Fullmoonzine.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Kittchen: Radio (Červený kůň)

Foto: Aktuálně.cz

Pokud se někdo může považovat za vítěze nominačního večera, pak je to vedle společnosti Supraphon (vydávající tři nominované desky) nepochybně také Jakub König skrývající se pod maskou industriálního písničkáře Kittchena. Nejen, že autorsky vypomáhal na deskách Bratří Orffů i Ille (které vede jeho manželka), ale sám se o Apollo uchází se svým druhým albem Radio.

Někdejší frontman skupiny Obří broskev, kde působila i jeho žena Olga alias Ille, debutoval před dvěma lety internetovým albem Menu a na letošní desce pokračuje v příběhu z postapokalyptického světa, který spojuje lo-fi experimenty s neobvyklými nástroji i svérázné písničkářství. Na desce se také podílel zástupce dynastie Neuwerthů - ale tentokrát Tomáš, jinak člen skupiny Umakart.

Kuchař zvuků Kittchen: Lidi dělí od chaosu devět jídel

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Never Sol: Under Quiet (Supraphon)

logo Never Sol
logo Never Sol | Foto: Aktuálně.cz

A ještě jeden zářez pro partu kolem pražského all-star bandu - do Umakartu totiž patří i producent Jan P. Muchow, který je podepsaný pod debutem Sáry Vondráškové alias Never Sol. Zpěvačka na sebe výrazně upozornila titulní písní k filmu Ve stínu, kde se potkala právě s Muchowem a společně pak stvořili debut Under Quiet.

Ten částečně navazuje na současnou vlnu severského elektronického popu a částečně čerpá z odkazu Ecstasy of Saint Theresa. Never Sol je v sedmičce nominovaných jediným interpretem, který zpívá anglicky. "Jde spíš o to, čím jsem si procházela poslední roky, kdy jsem měla potřebu písničky psát. Jsou to moje názory, postoje, to, jak jsem se s věcmi vyrovnávala a vypořádávala. Není to konkrétní věc, ani pocit," řekla Saša Vondrášková v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Never Sol: Spojovat krásu a prchavost mi přijde pitomé

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Prago Union: Vážná hudba (EMI) 

Foto: Aktuálně.cz

Domácí hip hop zažil v roce 2013 návraty veteránů, ale zatímco na Vladimira 518 a WWW v nominacích nezbylo místo, mezi sedmičku vyvolených se dostal díky albu Vážná hudba rapper Kato v čele skupiny Prago Union. Projekt existuje už jedenáct let, ale ještě předtím stihl Kato (vystupující tehdy pod jménem Deph) výrazně zabodovat jako člen hiphopové skupiny Chaozz, která v druhé polovině devadesátých let pobláznila teenagery.

Získat si zpět důvěru hiphopového undergroundu nějakou dobu trvalo, ale pod hlavičkou Prago Union už pravidelně sbírá žánrové ceny Anděl a vybudoval si kult, který mu novinka Vážná hudba rozhodně nijak nenarušila.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Kdo vybere desku roku?

Z nominovaných desek vybere vítěze ceny Apollo pro rok 2013 devět publicistů a publicistek, kteří také vzešli z hlasování širší poroty. Jsou to Jan Balušek (musicserver.cz), Blanka Huňátová (Óčko), Jana Kačurová (Full Moon), Jarda Konáš (Hudební masakry), Petr Meškán (Česká televize), Michal Novák (Bandzone.cz), Jan Průša (Musicserver.cz), Jarda Špulák (Právo), Pierre Urban (Radio 1) a Hana Slívová (Koule.cz).

Zasedání poroty je naplánované na 5. února a večer stejného dne proběhne slavnostní ceremoniál, na kterém by měli zahrát všichni nominovaní. Z večírku vznikne dokument, který natočí Šimon Šafránek pro ČT Art. Klub La Loca na Ulici odborů byl podle pořadatelů cen Pavla Kučery a Tomáš Tenkráta vybrán s „s ohledem k převládající komorní a klubové atmosféře prakticky všech nominovaných alb."

Minulí vítězové ceny Apollo jsou rapper a písničkář Bonus za album Náměstí míru a elektronický producent Boris Carloff. Autor loňské oceněné desky Escapist zahrál na nominačním večeru.

Druhé publicistické ocenění vymezující se proti Andělům - hudební cena Vinyla vyhlásí své nominace v pondělí 16. prosince. Vítězové ve třech kategoriích se budou vyhlašovat 26. února v brněnské Flédě. 

 

Právě se děje

Další zprávy