Anketa: Mix z newyorské tepny i hyperpop naruby. Kam vyrazit?

Andrea Šafářová
9. 9. 2014 12:12
Co z podzimního programu v pražských klubech neminout? Přinesl uplynulý půlrok nějakou kuriozitu? A jaké můžou čekat posluchači perly do konce roku? Na šest otázek odpovídá osm pražských promotérů.

Anketa - Festivalová sezona s babím létem doznívá, a tak se o pozornost hlásí kluby s prvními koncertními úlovky. A posluchače uhranou, zaručují promotéři.

Podzimnímu hudebnímu programu budou dle jejich slov vévodit detroitská elektronická legenda Carl Craig, jeden z nejsvébytnějších producentů současnosti SOPHIE MSMSMSM, "vymodlené" těleso The Ukulele Orchestra of Great Britain, těžce dostupní GusGus nebo stadiónoví Stereo MC's, tentokrát koncertující vzácně v klubovém prostředí.

Jen na očekávání směřující do budoucnosti jsme se promotérů neptali. Vyzvali jsme je, aby se také "ohlédli přes rameno" a prozradili, jaký interpret je v uplynulých šesti měsících stál nejvíce sil, a připojili nějaký úlet či raritu, s nimiž se v komunikaci s vystupujícími setkali. Kdo si s sebou na turné vozí žehličku? A kdo hledal po příjezdu do Prahy okamžitě kurzy jógy? Nebo "zaměnil" manuál na hudební nástroje za ten na hračky?

Všechny zajímavosti naleznete v odpovědích následujících pražských promotérů: Daniel Bacho (Roxy), Eva Kociánová (Palác Akropolis), Jakub Zitko (Jazz Dock), Jan Bárta (Neone), Lukáš Kolíbal (Lucerna Music Bar), Michal Brenner (MeetFactory), Monika Černá (Klub 007 Strahov) a Tereza Fišerová (Rock Café).

Foto: 7

Klub 007 Strahov. Banane Metalik.

Letní festivalová sezóna spěje ke svému konci a živá hudba se opět vrací do klubů. Jaký koncert by hudební posluchač neměl promeškat a proč?

Monika Černá, Klub 007 Strahov: Po letní odmlce se Klub 007 Strahov od září opět zaplní mnoha zajímavými koncerty, v široké škále hudebních stylů a žánrů. Snad každý fanoušek alternativní scény by si měl vybrat. Hip-hopovým nadšencům rozhodně doporučujeme 13. září: vystoupí u nás Refew featuring Orion, Vladimir 518, DJ Mike T a DJ Wich. Jen výjimečně je možno vidět tyto pány v malém klubu a strahovská Sedmička je ještě ke všemu místo, kde prožili své začátky. Co se září týče, ráda bych také zmínila dvoudenní Enemy of the Sun Festival, nabitý crust punkem a hardcorem, ROCKIN' FIESTU volume 2, pro změnu se super rock'n'rollovými kapelami, venkovní grilovačkou a se skvělými DJs.

 

Jaký interpret byl nejen z nadcházejícího, ale i uplynulého období tak zvaně vymodlený? Koho bylo nejnáročnější „ulovit“ a proč?

U nás většinu koncertu pořádají externí promotéři, tudíž my sami kapely „nelovíme“, ale je nám vždy velkou ctí, když k nám organizátoři akcí dovezou nějakou výjimečnou skupinu. Z nadcházející sezóny se velmi těšíme například na Discharge (britský hardcore punk), INVSN (švédský punk rock), I Am Giant (novozélandský rock), Hanba (český HC punk), Banane Metalik (francouzské psychobilly) či Hammerhead (americký noise rock).

 

Polovina roku je za námi. Pamatujete nějaký koncertní úlet, kuriozitu?

Možná japonskou rockabilly kapelu Starlite Wranglers. Muzikanti přijeli do Prahy vlakem, s obrovskými kufry a nástroji samozřejmě. V kufrech si dovezli nejen parádní obleky, ale dokonce i žehličku, kterou si oblečení před show v backstagei vyšperkovali.

 

Máte nějaké nesplněné přání ohledně interpreta, kterého byste rádi uvítali v České republice, ale dosud se nezadařilo? Pokud nějaký odmítl, z jakého důvodu?

Jak jsem zmiňovala, valnou většinu koncertů u nás pořádají nejrůznější promotéři, kteří nám neustále naše vysněné kapely do klubu vozí.

 

Proč by si k vám měli najít cestu i lidé, kteří tolik neholdují muzice?

Popravdě k nám si našli a snad i hledají cestu právě ti, již muzice holdují. Jsme hudební klub pro živé koncerty, případně občas také pro DJ večírky. K nám se chodí především za hudbou, skvěle ozvučenou, v dnes už legendárních prostorech. I když naše denně čerstvě připravovaná vegetariánská pizza by jako důvod návštěvy také mohla postačit.

 

Máte v současnosti nějaké tajné eso v rukávu, ze kterého budou po odhalení čeští hudební nadšenci šílet?

Pevně doufáme, že fanoušci britského punku budou šílet po koncertě GBH, příznivci hardcoru zase po amerických OFF! anebo milovníci psychobilly po amerických Rezurex. Dvě rockové lahůdky Triggerfinger (Belgie) a Truckfighters (Švédsko) budou také rozhodně stát za hřích. Chystáme velký Silvestr s českými HC punk kapelami a super DJs!

 

Právě se děje

Další zprávy