Anketa: Mix z newyorské tepny i hyperpop naruby. Kam vyrazit?

Andrea Šafářová
9. 9. 2014 12:12
Co z podzimního programu v pražských klubech neminout? Přinesl uplynulý půlrok nějakou kuriozitu? A jaké můžou čekat posluchači perly do konce roku? Na šest otázek odpovídá osm pražských promotérů.

Anketa - Festivalová sezona s babím létem doznívá, a tak se o pozornost hlásí kluby s prvními koncertními úlovky. A posluchače uhranou, zaručují promotéři.

Podzimnímu hudebnímu programu budou dle jejich slov vévodit detroitská elektronická legenda Carl Craig, jeden z nejsvébytnějších producentů současnosti SOPHIE MSMSMSM, "vymodlené" těleso The Ukulele Orchestra of Great Britain, těžce dostupní GusGus nebo stadiónoví Stereo MC's, tentokrát koncertující vzácně v klubovém prostředí.

Jen na očekávání směřující do budoucnosti jsme se promotérů neptali. Vyzvali jsme je, aby se také "ohlédli přes rameno" a prozradili, jaký interpret je v uplynulých šesti měsících stál nejvíce sil, a připojili nějaký úlet či raritu, s nimiž se v komunikaci s vystupujícími setkali. Kdo si s sebou na turné vozí žehličku? A kdo hledal po příjezdu do Prahy okamžitě kurzy jógy? Nebo "zaměnil" manuál na hudební nástroje za ten na hračky?

Všechny zajímavosti naleznete v odpovědích následujících pražských promotérů: Daniel Bacho (Roxy), Eva Kociánová (Palác Akropolis), Jakub Zitko (Jazz Dock), Jan Bárta (Neone), Lukáš Kolíbal (Lucerna Music Bar), Michal Brenner (MeetFactory), Monika Černá (Klub 007 Strahov) a Tereza Fišerová (Rock Café).

Foto: Neone

NEONE. SOPHIE MSMSMSM.

Letní festivalová sezóna spěje ke svému konci a živá hudba se opět vrací do klubů. Jaký koncert by hudební posluchač neměl promeškat a proč?

Jan Bárta, NEONE: V NEONE začíná klubová sezóna aktuálně a pořádně 26. září, kdy u nás oslaví sté výročí rozhlasový pořad Turban na Radiu Wave (jehož moderátor je rovněž jedním z našich dramaturgů). Výživný line-up složený z nových i zavedených jmen místní scény doplní velmi speciální host a dle našeho názoru jeden z nejoriginálnějších producentů poslední doby – SOPHIE MSMSMSM. Vystoupil u nás už vloni na pátých narozeninách Lunchmeatu a jeho progres v klubových kruzích od té doby je neskutečný. Jeho hyperpop naruby zní jako nic jiného kolem – takže se máte, nač těšit.

 

Jaký interpret byl nejen z nadcházejícího, ale i uplynulého období tak zvaně vymodlený? Koho bylo nejnáročnější „ulovit“ a proč?

Vymodlená je právě druhá návštěva SOPHIEho, který se od svého prvního pražského vystoupení vyhoupl do zcela jiné promotérské ligy. Jsme rádi, že se nám podařilo uskutečnit showcase našeho oblíbeného labelu Donky Pitch a rovněž přivézt i dva zástupce našich dalších oblíbených značek Night Slugs a Fade to Mind – Egyptrixxe a Nguzunguzu. Dost náročné bylo také „ulovit“ producentku Laurel Halo – to se nám povedlo i díky spolupráci s Radiem Wave. A samozřejmě jsme jaksepatří hrdí na sérii klubových warm-upů v NEONE před letošním Lunchmeatem, kam jsme dovezli Groundislavu, Kangding Raye nebo (již druhou) showcase Slugabedova labelu Activia Benz.

 

Polovina roku je za námi. Pamatujete nějaký koncertní úlet, kuriozitu?

Doufáme, že v NEONE děláme jenom samé klubové úlety. A to pořád, furt.

 

Máte nějaké nesplněné přání ohledně interpreta, kterého byste rádi uvítali v České republice, ale dosud se nezadařilo? Pokud nějaký odmítl, z jakého důvodu?

Těch jmen by bylo víc a důvodů rovněž. Mezi ty nejčastější patří klasicky finanční dostupnost. Jinak (zatím) nesplněným snem – a nejen naším – je k nám konečně přivézt Aphexe Twina (který mimochodem za chvíli vydává po třinácti letech novou desku). To je ovšem na dost dlouhé klubové lokte.

 

Proč by si k vám měli najít cestu i lidé, kteří tolik neholdují muzice?

Možná proto, že by pak muzice holdovat začali.

 

Máte v současnosti nějaké tajné eso v rukávu, ze kterého budou po odhalení čeští hudební nadšenci šílet?

Viz první otázka. Zbytek zatím nemůžeme odhalit, protože by začali všichni šílet.

 

Právě se děje

Další zprávy