Anketa: Mix z newyorské tepny i hyperpop naruby. Kam vyrazit?

Andrea Šafářová
9. 9. 2014 12:12
Co z podzimního programu v pražských klubech neminout? Přinesl uplynulý půlrok nějakou kuriozitu? A jaké můžou čekat posluchači perly do konce roku? Na šest otázek odpovídá osm pražských promotérů.

Anketa - Festivalová sezona s babím létem doznívá, a tak se o pozornost hlásí kluby s prvními koncertními úlovky. A posluchače uhranou, zaručují promotéři.

Podzimnímu hudebnímu programu budou dle jejich slov vévodit detroitská elektronická legenda Carl Craig, jeden z nejsvébytnějších producentů současnosti SOPHIE MSMSMSM, "vymodlené" těleso The Ukulele Orchestra of Great Britain, těžce dostupní GusGus nebo stadiónoví Stereo MC's, tentokrát koncertující vzácně v klubovém prostředí.

Jen na očekávání směřující do budoucnosti jsme se promotérů neptali. Vyzvali jsme je, aby se také "ohlédli přes rameno" a prozradili, jaký interpret je v uplynulých šesti měsících stál nejvíce sil, a připojili nějaký úlet či raritu, s nimiž se v komunikaci s vystupujícími setkali. Kdo si s sebou na turné vozí žehličku? A kdo hledal po příjezdu do Prahy okamžitě kurzy jógy? Nebo "zaměnil" manuál na hudební nástroje za ten na hračky?

Všechny zajímavosti naleznete v odpovědích následujících pražských promotérů: Daniel Bacho (Roxy), Eva Kociánová (Palác Akropolis), Jakub Zitko (Jazz Dock), Jan Bárta (Neone), Lukáš Kolíbal (Lucerna Music Bar), Michal Brenner (MeetFactory), Monika Černá (Klub 007 Strahov) a Tereza Fišerová (Rock Café).

Foto: akropolis

Warpaint.

Letní festivalová sezóna spěje ke svému konci a živá hudba se opět vrací do klubů. Jaký koncert by hudební posluchač neměl promeškat a proč?

Eva Kociánová, Palác Akropolis: Hned v září jsou to koncerty dva. Již 25. se v Akropoli uskuteční první podzimní koncert cyklu EuroConnections – Einar Stray Orchestra –, který v rámci večera představí úplně čerstvé album Politricks. Poté 30. září to bude koncert z cyklu Music Infinity, jenž tentokrát proběhne v pražském kostele sv. Salvátora. Tady budou mít milovníci world music možnost slyšet jednoho z průkopníků tohoto hudebního směru, legendárního Stephana Micuse a také Irenu a Vojtěcha Havlovi. Ti v rámci koncertu oslaví třicet let svého působení na české experimentální hudební scéně a pozvou si mnoho zajímavých hostů.

 

Jaký interpret byl nejen z nadcházejícího, ale i uplynulého období tak zvaně vymodlený? Koho bylo nejnáročnější „ulovit“ a proč?

V říjnu přiveze EuroConnections The Ukulele Orchestra of Great Britain. Na toto hudební těleso už se těšíme delší dobu, ale finanční možnosti to umožnily až nyní.

 

Polovina roku je za námi. Pamatujete nějaký koncertní úlet, kuriozitu?

Uvedu kuriozitu z divadelní oblasti. Letos už podruhé proběhl festival nového cirkusu Cirkopolis. A stejně jako v loňském roce i tento rok patřil poslední večer festivalu jedinečnému a neopakovatelnému představení tohoto dramatického umění. Na jeden týden se v Praze sešli umělci z různých zemí, kteří se viděli poprvé, a na základě improvizací vytvořili unikátní představení. Byl to fakt úlet. A skvělý.

 

Máte nějaké nesplněné přání ohledně interpreta, kterého byste rádi uvítali v České republice, ale dosud se nezadařilo? Pokud nějaký odmítl, z jakého důvodu?

Interpretů je mnoho, tady zmíním několik jmen: James Blake, Lykke Li,  Oh Land, London Grammar, Glasser, Beck. Pokud někdo odmítne, tak v tom vždy hraje roli honorář a kapacita sálu.

 

Proč by si k vám měli najít cestu i lidé, kteří tolik neholdují muzice?

Jeden z důvodů jsem už zodpověděla v předcházející otázce. V Akropoli se kromě dobré muziky hraje také dobré divadlo. Pozvat lze na představení Kabaretu Caligula PanzerFaust, divadelní večer s Havlovou Audiencí ve dvojím provedení (a obě stojí za to), festival Balkán Spirit, který představí hvězdy slovinského, bulharského a chorvatského avantgardního divadla, nebo třeba na říjnový MIME FEST.

 

Máte v současnosti nějaké tajné eso v rukávu, ze kterého budou po odhalení čeští hudební nadšenci šílet?

Vytáhnu-li eso, pomine jeho kouzlo. V dnešní široké nabídce bohužel k šílení dochází málokdy, ale každopádně koncerty First Aid Kit, dívčího dua, které v loňském roce obdrželo cenu na hudebním festivalu by:Larm za nejlepší album, nebo amerických Warpaint určitě své nadšené publikum najdou.

 

Právě se děje

Další zprávy