Netahejte nás na východ, soudruhu. Andělskou nudu rozčeřil jen protizemanovský protest

Petr Adámek Petr Adámek
10. 4. 2016 10:52
Ceny Anděl si letos daly za cíl unudit diváky u obrazovek i přímo v sále k smrti. A vcelku se jim to podařilo. S výjimkou protizemanovských prohlášení několika umělců se během galavečera nedělo prakticky nic, na co by si divák vzpomněl i druhý den ráno, píše o letošních cenách Akademie populární hudby Petr Adámek.
Foto: Ludvík Hradilek

Úroveň. Toto heslo plulo karlínským divadlem jako nevyřčený leitmotiv po celé dvě hodiny přenosu a často se objevovalo i v pozdějších komentářích přítomných.

Organizátoři a scenáristi patrně chtěli slavnostnímu pětadvacátému ročníku dopřát dostatek důstojnosti. Večer, který má být vedle oslavy domácí hudby hlavně zábavou, však vinou přílišné serióznosti dostal spíš rozměry vyhlašování ceny Šachista roku. Nuda.

Očekávané dění naznačil už výběr moderátora. Oproti Leoši Marešovi, který během loňského udílení perlil na všechny strany, se Libor Bouček prakticky po celou dobu držel hesla, že kdo nic nedělá, nic nezkazí. Zvládnul se sice vyvarovat trapných vtipů, častému to neduhu podobných akcí, ale to jen proto, že se o žádný nepokusil.

Nikdo by nečekal medvědy na kolech, ale trocha obyčejného pobavení by v sobotním televizním prime-timu neškodila. Jedinou nápaditou scénkou byl potápěč, který přinesl Danu Bártovi na pódium „utopenou“ sošku (zpěvák ji před lety zahodil do Vltavy) a známý milovník vážek začal cenu okamžitě překvapeně omakávat, aby zjistil, jestli jde skutečně o autentický kus nebo repliku.

V záplavě všeobjímající šedi tak na pódiu příjemně rozptýlil aspoň přirozeně vtipný Miro Žbirka a roztomile roztržitá Bára Poláková.

Ceny Anděl:

  • Zpěvák roku – David Koller
  • Zpěvačka roku – Klára Vytisková
  • Objev roku – Bára Poláková
  • Skladba roku – Nafrněná (Bára Poláková)
  • Skupina roku - Kryštof
  • Album roku – ČeskosLOVEnsko (David Koller)

Samotným hudebním vystoupením (na pódiu se vystřídali Aneta Langerová, Lenka Dusilová, Dan Bárta, Bára Poláková, Kryštof a Slza), jednoznačně scházely šmrnc a odvaha. Stačil by přitom aspoň jeden neotřelý nápad, vlastně jakýkoliv. Inspirací by měly třeba Brit Awards nebo všelijaké americké Late Night shows. Pokud se totiž Andělé tváří jako nejprestižnější hudební ceny u nás, měly by nabídnout o mnoho víc než jen obyčejná, všední vystoupení.

Za to, že se o cenách bude i přes výše zmíněné neduhy mluvit, mohou organizátoři poděkovat hlavně Lence Dusilové a Davidu Kollerovi. Prvně jmenovaná přímo během své písničky využila prostor ke krátkému manifestu proti prezidentu Zemanovi a dodání odvahy všem, kterým se jeho počínání nelíbí. Krátké, důstojné a výmluvné.

Její někdejší kolega z kapely Pusa pak při jedné ze tří děkovaček zahrnul do obžaloby ještě Václava KlauseAndreje Babiše a prezidenta nazval soudruhem (v neděli dopoledne na to na Twitteru reagoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček souslovím "angažovaní umělci"). V tu chvíli bouřlivě tleskal celý sál, s výjimkou kapely Kryštof, která si majitele Agrofertu kvůli jeho penězovodům nemůže dovolit rozhněvat. Svoji trochu přidala k tématu také Klára Vytisková. Vícero takto výrazných momentů už večer nenabídl.

Nutno říct, že letošní Andělé si v žádném ohledu ostudu neuřízli. Jejich ambice by ovšem měla být mnohem, mnohem výš.

Lenka Dusilová - protest proti Miloši Zemanovi | Video: YouTube
 

Právě se děje

Další zprávy