Andělé znovu mění nominace: Nohavica a Kabát jsou zpět

Karel Veselý
19. 3. 2010 15:53
Ředitel Rádia 1 Michailidis vystupuje z Akademie

Praha - Už třikrát se během týdne změnily nominační seznamy na letošní ročník hudebních cen Anděl. Nejprve byli v trojicích nominovaných jen interpreti ochotní zahrát na televizním ceremoniálu.

Po protestech je nahradila celá první pětka vybraná v prvním kole hlasování Akademií populární hudby, kterou pak pořadatelé bez vědomí akademiků proseli. Teď je ale zase všechno jinak.

Lucie Bílá a Lešek Wronka.
Lucie Bílá a Lešek Wronka. | Foto: Jiří Petřík

Nominace jsou zúženy zpět na tři interprety, kteří dostali v prvním kole nejvíc hlasů. Figurují v nich i Jarek Nohavica a skupina Kabát, kteří se z televizní show předem omluvili a z prvního seznamu tak vypadli.

Z povinnosti zahrát v přímém přenosu TV NOVA se stala možnost. Pokud se někdo nezúčastní osobně, bude představen formou spotu. Podle původního plánu budou o vítězích v druhém kole hlasování rozhodovat členové Akademie přímo v sále.

O šanci odnést si 17. dubna z haly Incheba na pražském Výstavišti sošku výtvarníka Jaroslava Róny tak přišli zpěvák Michal Hrůza a skupina Kašpárek v rohlíku, kteří se do původních nominací dostali z pozice náhradníka na čtvrtých místech.

Všeobecné rozpaky

Iveta Bartošová pokřtila vánoční CD - Petr Šiška
Iveta Bartošová pokřtila vánoční CD - Petr Šiška | Foto: Jiří Herman/www.hermina.cz

"Záměrem celého našeho snažení bylo zvýšení prestiže Cen Anděl, jakož i určitá pobídka celému hudebnímu průmyslu, který je již dlouhá léta hluboce zasažen krizí. Očekávali jsme, že hudební společenství přijme nový způsob organizace druhého kola jako vstřícný krok a ocení náš přístup," tvrdí v aktuálním společném prohlášení česká pobočka IFPI a pořadatelská agentura Lewron, která má od ní licenci do roku 2013.

Společně jednali ve čtvrtek. Místo "nadšení z nového nápadu" totiž zavládly mezi hudebníky i akademiky rozpaky pramenící z toho, že pořadatelé nominace dodatečně upravovali.

Dan Bárta odmítl předávat jednu z cenu, Lenka Dusilová ohlásila, že zvažuje odstoupení z Akademie. Svoje rozhořčení vyjádřil prostřednictvím médií i Roman Holý z nominovaných Monkey Business.

Dan Bárta
Dan Bárta | Foto: Korzo

"Zmatečnost ve vyhlášení nominací mi přijde nešťastná, zvlášť proto, že Andělé jsou jedna z posledních těch větších anket, které sleduje masové Publikum, a tak to na ně nevrhá nejlepší světlo. Je dobře, že pořadatelé cen ustoupili a udrželi ve hře všechny nominované bez ohledu na to, jestli mohou, nebo nemohou vystoupit naživo," řekl Aktuálně.cz Lukáš Rychtařík z vydavatelství Championship Music, které získalo díky skupině Charlie Straight a Xindl X pět nominací.

Wronka ale nový systém nejprve bránil; poté tvrdil, že to byl nápad IFPI a vydavatelů.

"Je to proto, aby se nestalo, že si Tata Bojs vymyslí, že kašlou na Akademii populární hudby a že oni cenu nepřijímají a nepřijdou ani na předávání. Nebo že má někdo kšefty, protože je to sobota a on hraje na plese," zdůvodňoval to serveru iDnes. "Když je někdo nominovaný na olympiádu a potom na ni nejede, tak také nemůže získat medaili."

Foto: Aktuálně.cz

Upravené stanovy, které to umožňovaly, nyní ze stránek Akademie zmizely. Na webu, který svou aktuálností i vzhledem připomíná ostrov opuštěný turisty, jsou jen třetí varianty nominací bez jakéhokoli vysvětlení a komentářů. 

Michalidis: Dnes jsem z Akademie vystoupil

Se zmatky v nominacích výrazně klesá už tak pošramocená prestiž Andělů. "Ceny nepůsobí jako pocta hudbě a muzikantům, ale jako vehikl na peníze," prohlašuje Saša Michalidis, ředitel Rádia 1. Aktuálně.cz zároveň v pátek sdělil, že z Akademie dnešním dnem vystupuje.

"Po letech utěšování se, že přece stojí za to dostat do nominací také nějaké alternativní interprety, se ukazuje, že důstojnost těchto cen je v současné době mizivá a takové ocenění si dobrá hudba ani nezaslouží. A doufat každý rok, že se to přece musí konečně jednou zlomit, se mi už nechce."

Foto: ČTK

O cenách Anděl rozhoduje Akademie populární hudby složená podle statutu z odborníků na hudební průmysl. Sbor byl vloni podle pořadatelů "kvalitativně obměněn", ve skutečnosti ale už několik let trpí exodem většiny osobností, které by cenám dodali respekt. Pramalý zájem jeví o hlasování hudební novináři; z padesátky oslovených se hlasování účastní zhruba polovina.

Zbyli hlavně prodejci, promotéři a manažeři - tedy lidé obchodně spjatí s hudbou, kteří logicky tíhnou k "výdělečným" a známým interpretům. Navíc jde evidentně často o zjevný střet zájmů. "Naprosto chápu, proč spousta rozumných lidí nechce být loutkou v takové podivné hře," říká k situaci v Akademii Michailidis.

Sbor hlasujících navíc letos doplnili výkonní umělci, kteří letos nevydali žádnou desku - v Akademii se ocitli například Anna K, Richard Müller, Robert Kodym nebo Leoš Mareš. V souvislosti s novým systémem veřejného hlasování to ale působí spíš dojmem vějičky pro televizní kamery.

Prestižní ceny? Zatím ne

Foto: Aktuálně.cz

Ceny Anděl by chtěly být českou obdobou Grammy nebo Brit Awards. Dosavadních devatenáct ročníků, jež se konaly pod třemi různými jmény, ale doprovází spíše rozpačité pokusy, jak vybalancovat kvalitu oceněných a komerční potenciál přenosu.

Definitivní "sešup" nastal poté, co ceny odkoupila agentura Petarda Petra Šišky. Od té doby přenosy prosluly zejména nekonečnou prezentací sponzorů, vystupováním spřátelených skupin a bizarních zahraničních hostů. Šiška se jmenoval i na post prezidenta Akademie, jež přestala být nezávislým hlasem a začala spíš splývat s pořádající firmou.

Od roku 2008 je držitelem licence ke slavnostnímu udílení výročních cen s Petardou spřízněná společnost Lewron music center s. r. o., která se stará mimo jiné o zpěvačku Ewu Farnou. Ani ona v nominacích nechybí.

Jednou z mála sympatických složek Andělů jsou žánrové ceny, které se letos budou předávat nezávisle, už 12. dubna v KC Novodvorská.

Pro odpůrce současné podoby cen jsou ovšem letošní zmatky jen dalším důkazem jejich odtrženosti od vitální hudby. Podobně jako nedávní filmoví Čeští lvi se Andělé stávají spíš další ukázkou, že v českém prostředí nemá zpětná vazba ani veřejné mínění žádnou váhu; a že přes odpor kritiků je u nás společenské i kulturní dění podivně "zprivatizováno" zájmy producentů a pořadatelů.

 

Právě se děje

Další zprávy