Andělé: Letos žádná blamáž, jen prestiž

mor
3. 1. 2007 17:00
Praha - Vloni se na organizátory hudebních cen Anděl snesla kritika za výběr akademiků, letos by už měli hlasovat jen "opravdoví odborníci".
Anděl 2005, Lenka Dusilová
Anděl 2005, Lenka Dusilová | Foto: ČTK

Loňský ročník svými výsledky z velké části kopíroval výsledky všelidových hlasování, jako je Český slavík, což hudební anketě, která by ráda byla považována za prestižní ukazatel kvality, příliš neprospělo.

"Letos oslovujeme pouze akademiky, kteří jsou v hudební branži opravdovými odborníky a mají přehled. Loňský seznam jsme výrazně upravili," říká Petr Šiška, prezident Akademie populární hudby.

Pořadatelská agentura Petarda Production, kterou Šiška vlastní, rozešle 617 "zodpovědným" akademikům hlasovací lístky tento pátek. Jejich jména budou zveřejněna po uzavření výsledků prvního kola, které určí finalisty.

Už 9. února budou známé nominace tří nejúspěšnějších v každé kategorii. Poté, v druhém kole, budou akademici v rozvažování pokračovat.

Konečné výsledky výročních cen Anděl 2006 budou slavnostně vyhlášeny 17. března v ostravské ČEZ Aréně, kam se ceremoniál vrací po roční pauze. Loňský ročník hostil pražský hotel Hilton.

Foto: ČTK

Z něho si po dvou soškách 37centimetrového zlatého anděla hrajícího na šalmaj, který má podle jeho autora Jaroslava Róny být něčím jako Oscarem a letadlem dohromady, odnesly kapely Clou a Monkey Business i zpěvačka Lenka Dusilová.

V kategorii zpěváků zvítězil tancovačkový rocker Petr Kolář, a ukončil tak sedmiletou nadvládu Dana Bárty.

Kromě hlavních kategorií se bude rozhodovat i v žánrových sekcí. Kategorie Hard & Heavy, R'n'B & Hip-hop, Folk & Country, Jazz & Blues, World Music a Alternativní scéna byly letos ještě rozšířeny o kategorii Ska & Reggae.

V každé z nich bude osloveno deset až dvacet odborníků v daném žánru, kteří budou o vítězi hlasovat stejným systémem, tedy také ve dvou kolech.

"Zvažujeme, zda zavést nové kategorie pro nejoblíbenější telefonní melodie nebo nejstahovanější písničky z internetu," říkal šéf Akademie populární hudby před rokem. Nápad se mu ale do konce dovést nepodařilo.

Foto: ČTK

Akademie populární hudby ještě před Anděly vyhlásí výsledky prodejní ankety Deska roku 2006. Slavnostní ceremoniál proběhne 6. února v Cocktail baru v Praze - od 22.20 hodin v přímém přenosu TV Prima.

Loni se v anketě Deska roku stali absolutními vítězi Chinaski s albem Music Bar, jehož se ve sledovaném období prodalo 57 506 kusů.

Hudební ceny se u nás začaly udělovat v roce 1991, tehdy se akce jmenovala Výroční československé hudební ceny a trofejemi byly ušaté figurky v čepicích. V letech 1992 až 1996 byla akce známá jako Gramy a vítězové dostávali malé keramické gramofony.

Po protestech Spojených států, které si stěžovaly, že český název porušuje copyright, si v roce 1997 si Češi začali rozdávat Anděly.

 

Právě se děje

Další zprávy