Alternativa se přesune z Archy do nového, menšího klubu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
25. 10. 2011 16:37
Hoodoo Music Club vznikl ve vinohradském pivovaru v Korunní
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nový Hoodoo Music Club, který letos na jaře vznikl v přestavěném areálu bývalého vinohradského měšťanského pivovaru v Korunní ulici, bude v listopadu hlavním dějištěm hudebního festivalu Alternativa. Přehlídka hudby, která se podle organizátorů "nevejde do jasně ohraničených žánrů", tak opustí Divadlo Archa, kde se festivalové koncerty konaly řadu minulých let. Některé programy přehlídky se odehrají v čítárně Unijazzu v Jindřišské ulici a v břevnovském klubu Kaštan.

"Doufáme, že se zde přiblížíme naší ideální představě o festivalu," řekla v Praze novinářům na adresu nového klubu Jana Černá ze sdružení Unijazz, které přehlídku letos od 19. do 26. listopadu uspořádá již podevatenácté.

Hlavní výhodou nového prostoru, který se upravuje pro potřeby festivalu, jsou podle pořadatelů dva sály, v nichž se může vystřídat řada muzikantů a kapel. Vítají i možnost končit koncerty později než ve 22 hodin. V domě, kde Hoodoo Music Club sídlí, totiž jsou jen nebytové prostory.

 Členové Unijazzu však věří, že Archu neopouštějí navždy. "V tuhle chvíli nejsme schopni zabydlet nový prostor a současně dělat koncerty v Arše," vysvětlila Černá; sdružení má totiž letos k dispozici pouze omezený rozpočet. Do Archy by se organizátoři Alternativy chtěli vrátit na hlavní koncert jubilejního 20. ročníku přehlídky v roce 2012.

Program festivalu zahájí 19. listopadu v čítárně Unijazzu workshop americké zpěvačky a performerky Laurie Amatové, která se připomene také o tři dny později performancí v pasáži domu v Jindřišské ulici, v němž čítárna sídlí.

V úvodní den přehlídky se odehraje i soutěžní přehlídka Malá Alternativa, na níž se v klubu Kaštan představí začínající domácí kapely. O dva dny později představí americká multimediální umělkyně Danielle de Picciotto v čítárně Unijazzu svou výstavu tušových kreseb a promítne dokument mapující její společný projekt s členem německých Einstürzende Neubauten Alexandrem Hackem.

Do Hoodoo Music Clubu se program festivalu přesune 23. listopadu, vystoupí zde například americká kapela Akron/Family, německo-američtí Hitman's Heel (další projekt Hackeho a jeho partnerky) či Les Hommes Sauvages z Německa. Pět let existence zde o den později oslaví vydavatelství okrajové hudby Polí5, jež zde představí projekty, jejichž alba vydává. Vystoupí například Postižená oblast, Birds Build Nests Underground či Skrytý půvab byrokracie.

V závěrečných dvou programových večerech zahrají například domácí Veselí Filištínové, The Magic I.D. z Německa, americko-švédský projekt Die Schrauber či MCH Band s Dagmar Krauseovou.

 

Právě se děje

Další zprávy