Alicia Keys představí "mateřskou desku" i v Praze

Kultura Kultura
27. 11. 2012 19:17
R zpěvačka v Praze vystoupí 12. června v O2 Areně
Foto: Profimédia

Praha - Jedna z nejvýraznějších představitelek současného mainstreamového r&b, americká zpěvačka Alicia Keys, se po čtyřech letech vrátí do Prahy. Stane se tak 12. června v pražské O2 Areně, kde živě představí svou albovou novinku Girl on Fire.

Vstupenky v cenové relaci od 1 090 do 1 990 korun jsou od dnešního večera v předprodeji pro členy klubu Live Nation. Do běžných distribučních sítí pak lístky přijdou ve čtvrtek 29. listopadu v deset hodin ráno.

Nová deska je výtvorem kolaborací s řadou dalších hudebníků. Zní na ní hlasy raperky Nicky Minaj nebo soulového zpěváka Maxwella, autorsky na ní Alicia Keys spolupracovala třeba s Emeli Sandé, Frankem Oceanem, Brunem Marsem nebo producentem Jamiem XX.

Alicia Keys
Alicia Keys | Foto: facebook.com/aliciakeys

Hlavním tématem novinky je mateřská láska

Podtextem v pořadí už páté řadové nahrávky však jsou změny v osobním životě dnešní hvězdy současné podoby populární „černé" hudby. Před dvěma lety se totiž provdala za věhlasného producenta Kasseema Davida Deana, známějšího pod pseudonymem Swiss Beatz, s nímž zplodila syna s netradičním jménem Egypt. Mateřství a manželský svazek přitom zpěvačce dodal novou svobodu, jistotu a tvůrčí i životní impulz.

„Vstoupila jsem intenzivněji do svých obchodních záležitostí a převzala kontrolu nad tím, jaká chci být," řekla v rozhovoru pro magazín Billboard. „Každá cesta, kterou jsem nyní vytvořila, je pro mě zcela nová. Je více pravdivá v tom, kdo jsem a co chci říct, čím si procházím já i okolní svět," dodala.

Reflexe osobních záležitostí ale na kritiku zapůsobila různými způsoby. Billboard desku chválí a vyzdvihuje jako dosud nejvíce konzistentní nahrávku Alicii Keys, podle New York Times si však zpěvačka s mateřstvím přenesla také solidní arzenál klišé a ohraných frází, které kolem primárních citů staví poněkud obehranou písničku.

„Je to měřítko, jakou sílu má rodičovství v oblasti generování množství klišé. Nové písně, které nám podsouvají tento podtext, se rychle ukazují jako banální - hudebně i textově. Pokud některé skladby pro zpěvačku znamenají něco nového, jsou to ty vyprávějící tišší příběh spíš než ty, v nichž Keysová sama sobě staví piedestal," píše Ben Ratliff.

Alicia Keys
Alicia Keys | Foto: facebook.com/aliciakeys

Lehce kritičtějším názorům by nasvědčovalo i výsledné hodnocení recenzního agregátoru Metacritic, kde deska Girl on Fire dosud nasbírala „jen" lehce nadprůměrných 65 procent, byť většina se shoduje na vysoce nadprůměrném hlasu hudebnice.

Úspěšná zpěvačka, herečka a aktivistka

Chladné reakce hudebních publicistů nicméně Keysovou asi nijak nerozhodí, pokud bude nadále pokračovat v dosavadních komerčních a showbusinessových úspěších. Globálně totiž dodnes prodala více než 35 milionů desek, za které si odnesla 14 cen Grammy a řadu dalších ocenění, nehledě na pravidelné umisťování ve výročních žebříčcích nejlepších popových a r&b interpretů poslední dekády.

Mimo hudební kariéru příležistostně přijímá také filmové role. Zahrála si například ve snímcích Sejmi eso, Holka na hlídání nebo Tajný život včel.

Zároveň se angažuje v různých humanitárních organizacích - jako světová ambasadorka reprezentuje projekt Keep a Child Alive pomáhající dětem a rodinám postiženým virem HIV v oblasti Afriky a Indie. Pravidelně se také účastní různých dobročinných koncertů.

V Praze před čtyřmi roky zpěvačka koncertovala v holešovické Tesla Areně s barevnou světelnou show. Kladné reakce jí však vynesl hlavně jistý pěvecký výkon a vřelý způsob vystupování, nikoliv velkolepá LED stěna, před níž se dění odehrávalo.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy