Alicia Keys a Miguel. Hvězdy r&b se sejdou v Praze

Kultura Kultura
11. 6. 2013 13:26
Do pražské O2 Areny přijede stálice i budoucnost žánru r
Alicia Keys
Alicia Keys | Foto: Profimédia

Praha - Dvě hvězdy světového r&b se už ve středu 12. června sejdou na jednom pódiu v Praze. S novou deskou Girl on Fire do O2 Areny přijíždí stálice žánru a jeden z nejsilnějších hlasů současné pop music Alicia Keys. Coby předskokan ji na pak aktuální evropské šňůře doplňuje Miguel, jeden z čelních představitelů současné r&b vlny, který ukázal, že tento hudební styl může být relevantním vyjadřovacím prostředkem i v roce 2013.

Hlavní hvězdu tour pro naprostou většinu návštěvníků představuje Alicia Keys. Je to pochopitelné, už ve svých dvaatřiceti letech má na kontě 30 milionů prodaných desek, 14 cen Grammy a stihla si zazpívat také o přestávce Super Bowlu, nejsledovanějšího televizního přenosu na světě.

Alicia Keys
Alicia Keys | Foto: facebook.com/aliciakeys

A dle dosavadních reakcí exceluje i na aktuální turné nazvaném Set the World on Fire Tour. „Je to hladká, vysoce energetická show, kde je choreografie promyšlená do nejmenšího detailu," recenzoval nedávný londýnský koncert Dave Simpson pro deník The Guardian.

Mateřství jí změnilo svět

Na současné koncertní šňůře, která začala v březnu v Americe a koncem května se přesunula do Evropy, zpěvačka propaguje loňskou desku Girl on Fire s víceméně autobiografickým podtextem. Impulzem k jejímu nahrání se staly změny v osobním životě Alicii Keys. Před dvěma lety se provdala za producenta Kasseema Davida Deana, známějšího pod pseudonymem Swiss Beatz. Ještě důležitějším zvratem se pak prý stalo mateřství.

„Dříve jsem se snažila zjišťovat, jaké věci v mém životě fungovaly, a dopracovala jsem se k vlastnímu ženství," řekla v rozhovoru pro The Telegraph. „Když jsem se stala matkou, dostalo se na úplně jinou úroveň důležitosti," dodávala.

Pro novou desku si přizvala hned celou řadu jmen - Nicky Minaj, Maxwella, autorsky se na ní podíleli Emeli Sandé, Frank Ocean, Bruno Mars nebo producent Jamie XX.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Výsledkem ale byla trochu rozpačitá nahrávka. „Alicia Keys není žádná hitová mašina, ale spíše nesmělá učitelka hudební výchovy, které náhodný hit přinesl závratnou kariéru, s níž už neví, co si počít. Možná by bourání žebříčků mohla definitivně přenechat jiným a sama se soustředit na to, co je jí nejbližší," glosoval ji recenzent Karel Veselý a poukazoval na to, že hitparádové ambice zpěvačce ubírají na její největší síle - schopnosti psát emočně silné skladby.

Alicia Keys
Alicia Keys | Foto: Profimédia

Popkulturní fenomén

Vlažné, nikoliv negativní, přijetí kritikou nicméně vyvažuje komerční úspěch nahrávky. V Americe album Girl on Fire debutovalo na čísle jedna a stalo se v pořadí už pátým v řadě, které dosáhlo na úplný vrchol prodejních hitparád.

Alicia Keys se stává současným popkulturním fenoménem a svědčí o tom mimo jiné fakt, že kromě hudební produkce působí v mnoha dalších oblastech. Jako příležitostná herečka se objevila ve snímcích Sejmi eso, Holka na hlídání nebo Tajný život včel. Svou tvář propůjčuje různým humanitárním organizacím - jako světová ambasadorka reprezentuje projekt Keep a Child Alive pomáhající dětem a rodinám postiženým virem HIV v oblasti Afriky a Indie.

Začátkem letošního roku pak mezi její další aktivity přibyla funkce kreativní ředitelky společnosti Blackberry - do nástupu iPhonu nejpopulárnějších telefonů ve Spojených státech. A opět se ukázalo, že Alicia Keys je synonymem úspěchu. Donedávna propadající se firma postupně znovu začíná vykazovat zisk.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Budoucnost r&b

Alicia Keys už dorostla do pozice globálního hitmakera, ale po boku bude mít interpreta, ve kterém se může ukrývat budoucnost žánru r&b. Je jím teprve čtyřiadvacetiletý Miguel, který má na kontě vedle několika skladeb napsaných pro Ushera také dvě vlastní desky. Obzvlášť poslední Kaleidoscope Dreams jej zařadila například po bok Franka Oceana a mezi vyvstávající hvězdy současného r&b.

Miguel
Miguel | Foto: facebook.com/miguelmusic

Právě citliví mladí muži jako jsou Ocean, The Weeknd nebo Miguel ukázali, že žánr může zůstat otevřený vlivům elektronické hudby a přitom neztrácet nic z hluboké emoční zpovědi. Umělecké ambice se v jejich tvorbě prolínají se schopností psát masově přijatelné skladby, a proto se všichni tři jmenovaní stali miláčky zahraničního hudebního tisku.

Vlivný magazín Billboard, který podrobně mapuje dění v americkém nahrávacím průmyslu, nahrávku Kaleidoscope Dreams dokonce označil za třetí nejlepší za rok 2012.

Pozitivně se k němu vyjadřuje i hlavní hvězda turné Alicia Keys. „Je to skutečně čerstvý umělec a já miluji jeho jedinečný styl a zvuk. Jeho výkon na Grammy mne totálně sfouknul a já se nemůžu dočkat, až uvidím, co přinese na turné," vyjadřovala se v tiskových prohlášeních k turné s podtitulem Set the World on Fire.

Vstupenky na jeho středeční zastávku v pražské O2 Aréně by měly být stále k dispozici na terminálech společnosti Sazkaticket v ceně od 1090 do 1990 korun a posléze i na místě v den koncertu. Lístky v síti Ticketportal už jsou definitivně vyprodané.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy