Aleluja! X Factor chystá na Vánoce Cohenovu píseň

Pavel Turek, tur
9. 12. 2008 16:30
Fanoušci Jeffa Buckleyho se bouří a kupují jeho singl

Londýn - Stěžejní věta textu písně Hallelujah od Leonarda Cohena zní: "Ty se ale doopravdy nezajímáš o hudbu, že ne?"

Stejným způsobem by se mohl člověk zeptat i producentů britské soutěže X Factor, jejíž dosud nerozhodnutý vítěz nahraje pro vánoční trh coby svůj debutový singl právě tuto skladbu.

Nadcházející víkend se rozhodne, zda gospelově laděnou baladu plnou touhy a odmítnutí, lásky a sexu, vztahu s Bohem, kterou nejvíc proslavilo podání Jeffa Buckleyho, nazpívá Alexandra Burke, Eoghan Quigg, který by rád byl irským mužským ekvivalentem Leony Lewis, nebo r'n'b boyband JLS.

Ačkoli Cohenovu nejpředělávanější skladbu zpracovali po svém natolik různorodí interpreti jako Bon Jovi, KD Lang, Rufus Wainwright, Bob Dylan, Regina Spektor nebo právě Buckley, který se pro svoje podání zase inspiroval u verze Johna Calea, mnoha fanouškům došla s plány X Factoru trpělivost.

Jestliže samo skládání Hallelujah byl pro kanadského barda bolestný proces s osmdesátkou nedokončených a seškrtaných slok trvající bezmála rok, pak to, co chystá X Factor, bude nejspíš bolestné pro publikum.

Na komunitním serveru Facebook se už utvořilo několik skupin, které se snaží ovlivnit fanoušky, aby bojkotovali verzi chystanou X Factorem a pokusili se do hitparády znovu vrátit Jeffa Buckleyho. Skladba, kterou magazín Q loni zařadil do top 10 nejlepších písní všech dob, se tak znovu vrací do britského žebříčku. Minulý týden figurovala na 49. místě, tento postoupila na 43. pozici.

Přitom to není poprvé, co se tragicky zemřelý písničkář, jež ovlivnil celou jednu generaci amerických songwriterů, vrací do hitparád. V březnu Buckley vystoupal na špici prodejnosti v iTunes a poté se 178 tisíci downloady do čela žebříčku Hot Digital Songs sestavovaného Billboardem.

Foto: Pavel Kroulík, Reuters

A to paradoxně opět proto, že Hallelujah zaznělo v jiné divácky vděčné interaktivní podívané American Idol. Zazpíval ji tu Jason Castro, který v celkovém klání soutěže skončil čtvrtý.

Jediný, komu paradoxně použití Hallelujah coby premiérového singlu vítěze letošního X Factoru nemusí vadit, je právě její autor Leonard Cohen, kterého jeho bývala manažerka Kelley Lynch zanechala takřka na mizině poté, co zpronevěřila pět milionů dolarů z jeho fondů spolu s právy na jeho písně.

Ostatně byla to právě tísnivá finanční situace, která kanadského vypravěče vyhnala po dlouhých letech i na turné, které mělo letos zastávku v Praze.

Foto: Reuters

Nakolik bude fanouškovská iniciativa bojkotu X Factorového zpracování úspěšná, ví jen pámbů - Aleluja. Faktem ovšem zůstává, že jako precedens se dá brát případ jiné silné hvězdy vygenerované tou samou diváckou soutěží - Leony Lewis.

S interpretem, který má podporu primetimeového publika, aniž ještě vydal jakoukoli vlastní skladbu, vydavatelské firmy mnoho neriskují. Její hit Bleeding Love byl první na ostrovech i v USA, minulý týden dokonce zpěvačka v Británii pokořila rekord nejúspěšnějšího downloadu se skladbou Run.

 

Právě se děje

Další zprávy