Album do vizuální doby. David Koller vydal desku s Topolovými texty

ČTK ČTK
1. 3. 2023 19:01
Atypickým způsobem vzniklo nové album Davida Kollera nazvané LP XXIII, které vyšlo minulý týden. Člen populárních skupin Lucie a Jasná páka z něj poslední tři roky postupně vydával singly. Deska obsahuje deset skladeb, na nichž se podíleli hudebníci Michal Pelant, Matěj Belko, Jan Vávra nebo Karel Štulo.
David Koller koncem března na pět večerů obsadí pražský klub Jazz Dock. "Je nám tam krásně," říká.
David Koller koncem března na pět večerů obsadí pražský klub Jazz Dock. "Je nám tam krásně," říká. | Foto: Filip Čermák

Tvůrci projekt dotáhnou do finále v dalších měsících, kdy získá videopodobu celý obsah alba, vysvětluje Koller. "Ještě nám ke dvěma písním chybějí klipy, udělali jsme jich zatím osm. Je náročné dát to celé dohromady, ale jedná se o zajímavý projekt. Jak je nyní taková vizuální doba, tak musím říct, že své oblíbené staré písně neposlouchám na streamu, ale najdu si je na YouTube, kde jsou s videoklipem nebo alespoň s obalem," říká dvaašedesátiletý hudebník.

Z deseti písní nového alba jich už posluchači znají šest: My se vám ozveme, Planeta bez paměti, Pouta, Vězenkyně, Není o čem a Spokojená. Nejnověji přibyl klip k singlu Bodlák. Kromě Kollera se na nich podíleli další spoluautoři, nejčastěji kytarista Kollerbandu Michal Pelant.

Obal alba LP XXIII.
Obal alba LP XXIII. | Foto: Cox

Koller, baskytarista a klávesista Belko plus producent Jan Vávra se zapojili také do práce na textech, se kterými dále vypomohli Patrik Hartl, Barbora Hanková, Márdi z Vypsané fixy, nedávno zesnulý Michal Ambrož, a především básník Jáchym Topol. Jeho autorský podpis nese hned pět písní. "Po první schůzce mi poslal čtyři texty, tři jsem hned udělal. A pak na zavolání zase dva. A před touhle kreténskou válkou jeden o třetí světové - to se mi teda na druhou stranu dělat nechtělo, neznám nikoho, kdo by to chtěl poslouchat," vzpomíná Koller.

Texty se zabývají vztahy i společenskými otázkami. Koller patří mezi umělce, kteří často komentují společenské dění. Mimo jiné s kapelou v Praze vystoupil na připomínce prvního výročí ruského vpádu na Ukrajinu, v prezidentských volbách podpořil Petra Pavla, vloni 17. listopadu nechyběl na Koncertu pro budoucnost na pražském Václavském náměstí a loni také před druhým kolem senátních voleb zahrál na podporu předsedy Senátu Miloše Vystrčila z ODS. "Člověk o tom nemusí zpívat, ale když už je součástí toho našeho malého světa, proč by neukázal prstem na něco, co se mu nelíbí. Musíme si pomáhat," konstatuje.

Na vydání alba naváže koncertní šňůra. První z osmnácti zastávek kapela absolvuje tento pátek 3. března v Plzni, poslední 28. dubna v České Lípě. Ve dnech 27. až 31. března obsadí David Koller s kapelou na pět už v tuto chvíli vyprodaných večerů pražský klub Jazz Dock. "Je nám tam krásně. Jen se nám po tom týdnu motá trošku hlava. Houpe to," podotýká hudebník ke klubu umístěném přímo na Vltavě.

David Koller z nové desky nejnověji vydal videoklip ke skladbě Bodlák. Foto: Filip Čermák | Video: Cox
 

Právě se děje

Další zprávy