Akropolis pořádá divoký taneční večírek

Michal Pařízek
30. 9. 2006 0:00
Praha - Celoroční přehlídka navazující na festival Respect opět nabízí výměnu jistot a čekání na hity z rádia za inspiraci a nové obzory.

Podzimní program Respect Plus zahájil koncert maďarských Besh o Drom, dnes maratón zajímavých a překvapivých tváří z odlehlých končin Země v Paláci Akropolis nabízí to nejlepší ze současné brazilské hudby - skupinu Cabruera.

V hudbě pěti Brazilců nalezneme jak tradiční rytmy, tak striktně rockové i elektronické. Mísí se tu samba s post rockem, latinskoamerické vokální kudrlinky s divokým rapem a drum'n'bass s bossa novou. Divoký taneční večírek proběhne poslední zářijový den.

Susheela Raman
Susheela Raman | Foto: Respect

Anglická zpěvačka s indickými kořeny Susheela Raman vystoupila na loňském Respectu. Tehdy předvedla současnější tvář své tvorby, její hlas podkreslovaly scratche a samply.

Letos do Akropole přijíždí 6. října s novým albem Music For Crocodiles, jehož podoba je naopak postavená hlavně na jejím okouzlujícím hlase a kytaře jejího pracovního i životního partnera Sama Millse, který spolupracoval kupříkladu s Peterem Gabrielem.

Na aktuální desce najdeme křehké, ale bojovné skladby, jež nesou zřetelný indický původ; přitom jsou podávány s takovou vervou, že se místy Susheela přibližuje až rockovým ikonám Patti Smithové nebo Marianne Faithfullové.

Souad Massi
Souad Massi | Foto: Respect

Další zastávkou bude recitál alžírské zpěvačky Souad Massi. V Praze už několikrát vystupoval Rachid Taha a letos i Khaled, takže mužskou podobu stylu raï zná místní publikum důvěrně.

Souad nabízí jeho něžnější ženskou tvář, zároveň stejně bojovnou jako její mužští souputníci. Stejně jako oni také Souad Massi musela kvůli hudební produkci ze své vlasti odejít do Francie.

Její melancholické písně jsou převážně doprovázeny kytarou, ale na třech dosavadních albech zaslechneme i klasické arabské smyčce nebo tradiční loutnu oud. Souad nedávno získala za svou hudební tvorbu cenu BBC; v Praze se objeví 11. listopadu.

K'NAAN
K'NAAN | Foto: Respect

Posledním koncertem podzimního programu festivalu Respect Plus bude vystoupení somálského rappera K'Naana. V Somálsku zuří občanská válka, tenhle mladík ze země unikl jedním z posledních pravidelných letů a na jeho tvorbě se tyhle zážitky rozhodně podepisují.

Na rozdíl od naleštěné hiphopové produkce z USA je to rap divoký a nepředvídatelný stejně jako jeho představitel.

Žádné gangsterské divadlo pro holky, ale obrázek země, ve které neexistuje policie a slovo pouliční násilí má naprosto jiný význam. Ironické postřehy K'Naana uslyší Praha 7. prosince.

Stránky Respectu ZDE

 

 

Právě se děje

Další zprávy