Aj Wej-wej vydá metalové album. Zpívat bude sám

Kultura ČTK Kultura, ČTK
13. 3. 2013 10:36
Deska čínského umělce a disidenta ponese název Divina Commedia
Aj Wej-wej
Aj Wej-wej | Foto: Aktuálně.cz

Peking - Čínský umělec a disident Aj Wej-wej, který se dosud pohyboval na poli výtvarného umění, zveřejnil plány, které ho zavedou do jiné umělecké oblasti - chystá se vydat album s nahrávkami ovlivněnými heavy metalem.

Na albu má být devět songů, z nichž některé Aj Wej-wej popisuje jako "punkovější" a jiné jako "popovější".

Umělec známý převážně sochami a instalacemi se prý začal zajímat o hudbu během 81 dní, po které ho čínské úřady v roce 2011 držely bez jakéhokoli obvinění ve vazbě. Po propuštění byl obviněn z daňového úniku a úřady mu vyměřily pokutu ve výši 15 milionů jüanů (asi 47,3 milionu korun). Pětapadesátiletý Aj označuje toto obvinění za politicky motivované.

Foto: Reuters

"Když jsem byl zadržen, dozorci mi často říkali, abych něco zpíval, ale protože nejsem s hudbou obeznámený, tak jsem se styděl," řekl Aj Wej-wej. "Všechno, co jsem uměl, byly vojenské písně čínské lidové armády," dodal. "A pak jsem si pomyslel: Až se dostanu ven, udělám něco spojeného s muzikou."

Album dostalo název Divina Commedia (Božská komedie) podle Danteho slavného díla. Jde také o odvolávku na přezdívku "Aj Bůh", kterou Aj Wej-wejovi dali jeho přívrženci.

Aj dodal, že texty napsal sám a bude rovněž debutovat coby zpěvák. Hudbu složil jeho přítel, rocker Cuo-siao Cu-čou.

Dvě písně na albu budou o slepém aktivistovi Čchen Kuang-čchengovi, který utekl loni v dubnu z domácího vězení loni v dubnu a našel útočiště na velvyslanectví USA v Číně, což vedlo k vážné diplomatické roztržce.

Aj řekl, že se neobává pronásledování, které se určitě spustí, až album zhruba za tři týdny vyjde. Distribuce bude probíhat výhradně přes web, s čímž budou mít lidé v Číně určitě problémy.

Aj Wej-wej tvrdí, že se určitě nepřestává věnovat umění. "Mé umění je o vyjádření názoru a komunikace," řekl. Pracuje prý už i na druhém albu, kde by už mohl zpívat s dalšími lidmi.

"Nikdy jsem nezpíval," řekl Aj. "Ale budete překvapení, určitě se vá to bude líbit."

 

Čtěte také
Aj Wej-wej: Bez omluvy, pravidel a kompromisů

 

 

Právě se děje

Další zprávy