Ahoj Limo, ahoj kámoši! zdravil 50 tisíc fandů Jagger. Kapela Rolling Stones hrála poprvé v Peru

ČTK ČTK
7. 3. 2016 17:30
Legendární britská kapela Rolling Stones odehrála v neděli večer svůj historicky první koncert v Peru. Jednalo se o další zastávku na jejich latinskoamerickém turné. Jeho vyvrcholením bude koncert v Havaně, jenž se už nyní stal historickou událostí. Kuba totiž donedávna pronásledovala lidi i jen kvůli domácímu poslechu rockové hudby. V poslední době ale došlo k oteplení kubánsko-amerických vztahů.
Rolling Stones na América Latina Olé Tour 2016:  Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood a Charlie Watts.
Rolling Stones na América Latina Olé Tour 2016: Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood a Charlie Watts. | Foto: Reuters

Britská skupina Rolling Stones odehrála v neděli večer svůj první koncert v Peru. Podle španělské agentury EFE ho sledovalo přes 50 000 fanoušků. Koncert byl součástí latinskoamerického turné, které tato legendární rocková kapela zakončí 25. března v Havaně. Kubánský koncert bude jako jediný z tohoto turné zdarma.

Jagger a Richards už v zemi zazpívali. Roku 1969 v baru

"Hola Lima, hola Perú, hola mis causitas (Ahoj Limo, ahoj Peru, ahoj kámoši)," pozdravil španělsky publikum na Stadionu Monumental zpěvák kapely Mick Jagger. A dodal, že je to první koncert Rolling Stones v Peru. Někteří členové kapely ale zemi již navštívili. Jak připomněl peruánský deník El Comercio, zavítali Jagger a Keith Richards v roce 1969 do městečka Urubamby nedaleko Cuzka, kde zazpívali v místním baru.

Peru bylo pátou zemí, v níž "Stouni" během svého turné nazvaného América Latina Olé Tour 2016 vystoupili. Ještě je čekají koncerty v Kolumbii, Mexiku a na Kubě. Havanský koncert bude jejich prvním v Karibiku, v jižní Americe hráli naposledy před osmi lety v Brazílii.

Koncert Rolling Stones na Kubě je už teď považován za historickou událost. Komunistický režim po více než půlstoletí pronásledoval na Kubě mladé lidi i za poslech rockové muziky, kterou považoval za nástroj západního imperialismu. V posledním roce se ale výrazně oteplily vztahy mezi Kubou a USA.

Vystoupení "Stonů" na Kubě nebude prvním koncertem západní kapely, v roce 2009 v Havaně hráli radikální velští rockeři The Manic Street Preachers, známí svými protiamerickými postoji. Ti ale hráli jen v divadle pro pět tisíc lidí, poslechnout si je přišel i bývalý kubánský lídr Fidel Castro.

V Havaně se během půlstoleté komunistické éry bratří Castrů uskutečnil i megakoncert s účastí milionu diváků. Jeho hlavními protagonisty byli v září 2009 latinskoameričtí hudebníci v čele s kolumbijským zpěvákem a kytaristou Juanesem. Šlo o benefiční koncert Paz sin fronteras II (Mír bez hranic).

Můžeme mluvit o průlomu, důležité je ale i to, co bude rozmrazení vztahů mezi USA a Kubou znamenat pro Kubánce, tvrdí bývalý diplomat Martin Palouš. Problém je prý mezi tamní vládou a jejím lidem. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy