Afrika zpívá Bonovi s láskou jeho vlastní písně

Roman Staněk
6. 4. 2008 11:30
Jak znějí hity U2 v afrických verzích
Karta se na chvíli obrátila. Bonovy songy hrají Afričané
Karta se na chvíli obrátila. Bonovy songy hrají Afričané | Foto: Reuters

Praha - Afrika, láska, U2. Známá trojka, ale tentokrát kupodivu s iniciativou v opačném směru. Hudební hvězdy afrického kontinentu se rozhodly uctít Bona za aktivity, kterými jim pomáhá.

A pod taktovkou producentů Shawna Amose a Paula Hecka vydaly album předělávek písní irské superformace. Deska je v prodeji na internetu od 1. dubna.

Na albu s patřičně kýčovitým názvem In The Name Of love: Africa Celebrates U2 (Ve jménu lásky: Afrika oslavuje U2) Afričané samozřejmě nevelebí vojenský špionážní letoun - i když jejich fascinace válečnými technologiemi je neméně velká.

Poslechněte si: Písně z alba Africa celebrates U2

Písně, které dodnes znějí při turné U2 na stadionech, tu zpívají guinejská kapela Ba Cissoko, sousedi ze Sierra Leone Refugee All Stars, sesterské duo Les Nubians z Kamerunu nebo Soweto Gospel Choir z Jižní Afriky.

Všichni interpreti jsou několikanásobnými vítězi afrických hudebních cen, najdeme tu také vítěze cen Grammy nebo BBC i mladé talenty; všichni mají společné, že jejich sláva už sahá díky festivalům i oblibě world music za černý kontinent.

Foto: africacelebratesu2

Beninská zpěvačka Angelique Kidjo zpívá hit Mysterious Ways, Vieux Farka Toure - syn známého pouštního bluesmena Ali Farky - vystřelí Bullet The Blue Sky a ugandský zpěvák a kytarista Waldemar Bastos se představuje s předělávkou Love is Blindless.

Část zisku z prodeje desky - která má "oslavovat hudbu, kulturu a budoucnost Afriky" - půjde opět na dobročinné účely.

Africké kapely mají pochopitelně pohnutější cesty osudu než jejich západoevropští nebo američtí kolegové. Příkladem může být partička Sierra Leone Refugee All Stars, jejíž členové utekli před krutým vražděním z rodné země.

V uprchlickém táboře se skupinka přátel - z nichž někteří mají amputované končetiny - rozhodla, že strasti války překoná hudbou. Proslavili se dokumentárním filmem, vydali album a rozjeli koncertní šňůru po celém světě.

"Humanitární" nahrávky i vystoupení se zrodily jako myšlenkové dědictví šedesátých let, ale obvyvkle pochopitelně vznikají v obráceném gardu než projekt Africa Celebrates U2.

Už  v roce 1970 uspořádal George Harrison legendární koncert pro Bangladéš, v půli osmdesátých let přišlo Live Aid. Naposledy se západní hvězdy sešly loni v létě v devíti metropolích, aby zachránily Zemi, vzápětí nazpívaly Lennonovy písně, aby ulehčily situaci v Dárfúru.

Ale stejně jako za Live Earth si k tomu vyslechly čím dál častější námitky, že v době, kdy hrají hlavní roli mediální obrazy, jde spíš o strategii, jak si vylepšit image.

Ostatně o kvalitě hudby samotné se v takových případech spíš decentně mlčí, případně ji omlouvá právě dobrý účel. To platí třeba pro Avril Lavigne, která nazpívala Lennonovo Imagine jako song typu "představte si, holky, to bylo smutný, jak se mi dneska nepovedlo roztleskávání na basketu".

Deska afrických U2 songů nabízí minimálně zajímavý pohled zvenčí na západní pop-music. Podle prvních ohlasů z Billboardu i hudebních serverů povedla; pokud to recenzenti nepsali i proto, aby měli sami ze sebe dobrý pocit. 

Sierra Leone Refugee Allstars - Seconds

 

Právě se děje

Další zprávy