Afghan Whigs přiváží grunge se soulovou duší

Karel Veselý
14. 8. 2012 8:19
Kultovní rockeři z devadesátých let Afghan Whigs míří do Prahy
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Grungeová horečka devadesátých let nezrodila jen seattleské hvězdy, jako byli Nirvana nebo Pearl Jam. Revoluce podladěných kytarových riffů zuřila i na americkém středozápadě, odkud přišli Afghan Whigs. Temnou atmosféru jejich desek plných úzkostných, sebedestruktivních nálad povyšují na originál s vlivy černošského soulu.

Čtvrtstoletí po svém zrodu přijíždí obnovená kultovní kapela vedená Gregem Dullim i do Prahy. Ve středu 15. srpna se představí v Lucerna Music Baru.

Afghan Whigs byli vždy trochu ve stínu slavnějších grungeových kapel a nikdy neměli prodejní trháky ani žebříčkové hity - zůstala po nich ale obdivuhodně vyrovnaná diskografie, v níž se skví hlavně album Gentelman z roku 1993, které dnes patří do nejužšího kánonu nejlepších nahrávek devadesátých let. Desce byla také věnována jedna kniha ze série vydavatelství 33 1/3, mapující nejzásadnější počiny hudební historie.

Foto: Aktuálně.cz

Kromě míchání rocku a soulu je poznávacím znamením kapely také výrazný vokál Grega Dulliho, který na nahrávkách střídá polohy mezi utrápeným bohémem ztraceným v malém městě a rockovým švihákem odhodlaným dobýt svět. Po rozpadu kapely v roce 2001 působil ve svém sólovém projektu The Twillight Singers a také v The Gutter Twins s jiným klasikem devadesátých let Markem Laneganem (Screaming Trees).

Láska je černá

Historka říká, že Greg Dulli založil Afghan Whigs poté, co v roce 1987 spatřil koncert punkerů Hüsker Dü, což pro něj byl takový zážitek, že den ze dne opustil studia filmu na vysoké škole a pořídil si svoji první kytaru. Podle jiné historky zase potkal svého dvorního parťáka - baskytaristu Johna Curleyho - o pár týdnů později ve vězení v Cincinnati; Dulli se tam dostal za močení před policistou, Curley za přechovávání drog. O rok později už jako kvarteto debutovali s albem Big Top Halloween vydaným vlastním nákladem a neučesané riffy a pijácké historky dostaly kapelu do hledáčku značky Sub Pop, která jim nabídla nahrávací smlouvu jako vůbec první kapele mimo Seattle.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Pod hlavičkou nezávislého impéria rodící se grungeové vlny natočili o dva roky později album Up In It s producentem Jackem Endinem, který stojí také za debutovými deskami Nirvany nebo Soundgarden. Průlomový počin vydali Afghan Whigs v roce 1992 s Congregation, kde se poprvé naplno odhaluje výrazný vliv černého soulu a funku od Mottownu až po Prince. Karty svých inspirací vyložili naplno s EPčkem coververzí Uptown Avondale ze stejného roku s hity od The Supremes nebo Al Greena. Ostatně vůbec první skladba, kterou spolu Afghan Whigs nahráli, byla coververze soulové vokální skupiny The Temptations.

Stejně jako Nirvana pak Afghan Whigs přestoupili ze Sub Pop na velkou nahrávací značku, což jim hlavně umožnilo dovést k dokonalosti svůj zvuk. Album The Gentelmen z roku 1993 natáčeli v memphiských studiích Ardent, kde se předtím zrodily klasické desky Boba Dylana, Led Zeppelin nebo ZZ Top. Výsledkem byla temná, drásavá suita s hity, jako je titulní skladba, Be Sweet či Debonair.

Foto: Profimédia

Ambiciózní písňový cyklus Black Love z roku 1996 měl doplnit stejnojmenný román i film, k jehož realizaci ale nikdy nedošlo a diskografie kapely se pak uzavírá o dva roky později s albem 1965, které kapela propagovala i na svém prvním pražském koncertě v roce 1999 v Paláci Akropolis.

Znovuzrozený John Lennon

O postavení kapely v devadesátých letech svědčí i fakt, že Greg Dulli byl pozván do rockového all-star bandu, který nahrál několik coververzí hitů z 60. let pro film Backbeat o začátcích The Beatles. Ocitl se tam ve společnosti Thurstona Moore ze Sonic Youth, Davida Grohla (Nirvana, Foo Fighters) či Mike Millse z R.E.M a na pódiu hrál roli Johna Lennona. 

Foto: Aktuálně.cz

Afghan Whigs se dali znovu dohromady po pětileté pauze v roce 2006 a nahráli i dvě nové skladby.  Dulli tehdy přísahal, že s kapelou už je definitivní konec, slib ale nedodržel a letos odstartoval comeback na dubnové Primaveře v Barceloně. Součástí návratu je i kurátorská práce na festivalu All Tomorrow Parties, kam si Greg Dulli v září pozval třeba Philipa Glasse nebo hiphopové The Roots.

V Čechách je Greg Dulli díky svým bočním projektům dobře známý. The Twillight Singers zahráli vloni v dubnu v Meetfactory. Předskokanem středečního koncertu v Lucerna Music Baru bude kanadsko-česko-italské trio Atlantic Cable. Noise-bluesová  formace, vedená zpěvákem a kytaristou Tysonem Cosbym, vystoupí ve speciálním akustickém setu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy