Adele kritizuje Donalda Trumpa, zneužívá její hudbu pro prezidentskou kampaň

Zuzana Mocková Zuzana Mocková
2. 2. 2016 13:01
Britská zpěvačka vystoupila proti kandidátovi na amerického prezidenta Donaldu Trumpovi, který ve své kampani použil několik skladeb z jejího repertoáru. Mladé interpretce vadí, že je spojovaná nejen s republikánskou stranou, ale i samotným Donaldem Trumpem. Nedala mu žádné povolení, aby její hudbu reprodukoval na veřejných setkáních. Proti Trumpovi se dříve vymezili Neil Young, R.E.M. nebo Aerosmith.
Adele
Adele | Foto: ČTK

Londýn – Zpěvačka Adele nesouhlasí s používáním svých skladeb během prezidentské kampaně amerického miliardáře a realitního magnáta Donalda Trumpa.

"Adele nedala povolení, aby byla její hudba použita pro jakoukoli politickou kampaň," vyjádřil se pro The Independent mluvčí zpěvačky. Adele není jedinou umělkyní, které vadí spojení s politikou, už dříve se proti Trumpovi vymezili Neil Young nebo kapela Aerosmith. Podle právníka ale umělci nemají možnost tuto skutečnost ovlivnit.

Donald Trump upoutal pozornost britské zpěvačky v lednu, když nechal zahrát její skladbu Rolling In The Deep z roku 2011 po plamenném projevu bývalé guvernérky Aljašky Sarah Palinové v Oklahomě. Proti tomu se Adele rázně ohradila, což mohl republikánský kandidát na post prezidenta podle světových médií očekávat, protože zpěvačka o sobě už několikrát prohlásila, že je labouristkou skrz na skrz.

Na sociálních sítích se navíc zvedla vlna na její podporu. Fanoušci si možná ještě pamatují políček, který jim bohatý podnikatel uštědřil na koncertě britské zpěvačky v newyorské Radio City Music Hall v listopadu loňského roku. Tehdy bez výčitek předběhl celou frontu čekajících lidí, informoval web deníku The Guardian. "Ví Adele o tom, že Donald Trump hraje její písně na shromážděních? Myslím, že by nebyla ráda," ptá se jeden z mnoha komentujících na Twitteru.

Trump nedávno řešil sporné použití písní i s Neilem Youngem nebo Stevenem Tylerem z kapely Aerosmith, který mu poslal dopis, v němž vyjádřil nesouhlas se spojováním skupiny a politické kampaně. Také podnikatele požádal, aby se zdržel dalšího využívání jeho hudby.

Zpěvák Michael Stipe z již zaniklé skupiny R.E.M. se vyjádřil na adresu Trumpa prudčeji. "Jděte všichni do pr**le. Nepoužívejte můj hlas pro svou kampaň, která je jen pitomou šarádou," řekl ve svém prohlášení, když Trump použil skladbu It's The End Of The World.

Právník Steve Gordon pohybující se v hudebním průmyslu vysvětlil deníku The Guardian, že umělci nemají velkou šanci se proti využívání svých skladeb k politickým účelům bránit. Politici totiž dostali licenci od organizací vybírajících licenční poplatky, jako je například ASCAP, BMI nebo SESAC. Pokud Trump tyto poplatky uhradil, nikdo mu licenci nemůže upřít.

Donald Trump může říct cokoli a u jeho příznivců mu to neuškodí, je to jiná kategorie politika, než kterou jsme zatím v USA viděli, říká Pavel Tomášek | Video: Filip Horký
 

Právě se děje

Další zprávy