Adele a Gaga jsou dobro a zlo. Ale která je která?

Karel Veselý
4. 6. 2011 9:00
ECHO: Desky, novinky, klipy, hudba na internetu
2009: Adele s gramofonky pro nového umělce a za nejlepší popové album (za debutovou desku Chasing Pavements)
2009: Adele s gramofonky pro nového umělce a za nejlepší popové album (za debutovou desku Chasing Pavements) | Foto: Reuters

 

 

Doporučujeme

Sanfranciský klubový kutil Eskmo se zrodil ze svobodomyslného ducha post-Napsterové generace. Vydával na labelech Warp a Planet Mu, ale pro regulérní debutové album ho nakonec ulovili v Ninja Tune. Svoje opojné koláže sešité z elementů trip & hip hopu, dubstepu, funku či popu přijede představit do Prahy 14. června do Lucerna Music Baru.

David Volenec a Jan Čechtický se potkali už v první polovině devadesátek v úspěšné kytarovce Sebastians a spolupráce pokračovala o pár let později v projektu Colorfactory. Po letech se znovu ohlašují jako Prince of Tennis. Po loňském internetovém EPčku vydali na konci května debutové album Urbi And Orbi. I to je dostupné ke stažení z internetu, musíte za ně "zaplatit" jen sdílením informace o jeho vydání na sociálních sítích Facebook nebo Twitter.

 

Zpráva týdne

Bude to budoucnost hudebního průmyslu,  nebo jen další marnivý výstřelek? Singly vydávané jako aplikace pro mobilní telefony by se mohly stát technologickou bombou letošního roku. Björk tímto způsobem vydá celé nové album Biophilia, David Bowie přes telefony vypustí reedici svého singlu Golden Years. S novým interaktivním formátem už experimentují i další méně a známí muzikanti.

Foto: Aktuálně.cz

Björk se chystá předvést svůj projekt Biophilia na konci června v Manchesteru a o nové desce pořád mluví jako o „prvním hudebním albu vydaném přes mobilní aplikace". Až se skutečně objeví na trhu, možná už si bude tento titul nárokovat jiná nahrávka. Na konci května například britský hudebník Gwilym Gold (bývalý člen kapely Golden Silvers) vydal skladbu/aplikaci Flesh Freeze, která se mění s každým přehráním. Software využívá algoritmu vytvořeného týmem vědců z londýnské Goldsmiths University.

Tento týden vydala „aplikační" album skupina Bluebrain z amerického Washingtonu. Nahrávku The National Mall ale můžete poslouchat jen v místním parku - hudba reaguje na informace z GPS a odvíjí se podle toho, kterou cestičkou se vydáte.

Právě interaktivita je největší zbraní nového formátu. Bowieho singl Golden Years, který vychází 6. června, si můžete ve svém mobilu s pomocí jednoduchých ovládacích prvků sami zremixovat.

Trh s mobilními aplikacemi i nadále roste, letos by měly zisky z jejich prodejů činit 3,8 miliard dolarů, což bude narůst o 77 procent oproti loňskému roku. A hudební průmysl by si z těchto čísel také rád ukousnul.

 

Další zprávy

Deník Guardian vyhlásil stovku nejvlivnějších lidí z britského hudebního průmyslu. Na čele je zpěvačka Adele, která okupuje světové hitparády s deskou 21, za ní následují šéfové nahrávací společnosti Universal Lucian Grainge a David Joseph; třetí je Simon Cowell, talentový magnát spojený s televizní soutěží X Factor. V první desítce jsou dále vlivní zástupci médií i hudebních vydavatelství. Další muzikanty najdete až v druhé desítce - na jedenáctce figuruje člen Black Eyed Peas will.i.am, Radiohead jsou čtrnáctí a Lady Gaga osmnáctá.

Foto: Aktuálně.cz

Prodeje vinylů v USA porostou v roce 2011 o 28 procent, oznamuje americká organizace prodejců hudebních nosičů (NARM). Přes masivní nárůst ale tvoří vinyly stále jen necelá dvě procenta z celkového objemu prodaných hudebních nosičů.

Vítězem letošních cen Eurovize se stalo ázerbájdžánské duo Ell & Nikki se sladkobolnou baladou Running Scared. Finálový přenos z Německa sledovalo přes 120 milionů lidí po Evropě. Česká republika se už druhý rok po sobě soutěže neúčastnila. Úspěch Ell & Nikki nakonec přesáhl i televizi, skladba se podívala na číslo 61 britského žebříčku a dostala se do Top 20 v Belgii, Řecku nebo Švýcarsku.

PJ Harvey bude nejen vydávat desky, ale také psát knihy. Chystá se prý na poezii i prózu. „Začínala jsem jako vizuální umělec, a ne muzikant. Chtěla jsem studovat sochařství... ale pak se mi dařilo v hudbě a načas se mi ostatní cesty uzavřely," vysvětlila portálu Spinner. Žádné konkrétnější zprávy o knižních plánech zpěvačky ale zatím nejsou.

V Londýně se rozdávaly ceny Ivora Novella určené pro autory písní a skladatele. V popových kategoriích uspěl Plan B, který získal cenu za album The Defamation Of Strickland Banks a také jako autor roku. Jeho She Said dostalo pak trofej jako nejhranější skladba roku. Mezi dalšími vítězi jsou Tinie Tempah, skupina Villagers, Muse nebo rapper Dizzee Rascal.

 

Žebříčky

Lady Gaga podle očekávání triumfuje s Born This Way po celém světě. V Americe je deska už po týdnu platinová, vysoká čísla (250 tisíc) hlásí i Británie, na jedničce je i v Česku. Než jmenovat země, kde album vítězí, bude jednodušší vypsat země, kde se to Born This Way nepovedlo: Španělsko, Polsko, Finsko a Řecko. Celkem deska za prvních sedm dní prodala po celém světě před dva miliony kusů.

Očekávaný útok na singlové žebříčky se ale Lady Gaga zatím moc nedaří. V Británii šéfuje americký rapper Pitbull s Give Me Everything,   Americe pro změnu vládne zmíněná ostrovní hvězda Adele s Rolling In The Deep. V Čechách berou jedničku Jennifer Lopez a Pitbul za On The Floor.

 

Nové desky

Death Cab for Cutie - Codes and Keys (Atlantic) - Američtí indie miláčci se vrací se sedmým albem. Boston Globe ho charakterizuje jako „krotkou desku i na jejich obvyklé standardy a s minimem kytar", Filter mluví o „chytrém recyklování jimi už dříve použitých hudebních i tématických nápadů".

Foto: Aktuálně.cz

Kate Bush - Director's Cut (Fish People) - Jedna z nejvlivnějších zpěvaček britského popu posledních třiceti let se na nové desce vrací k materiálu z alb The Sensual World (1989) a The Red Shoes (1993). „Album je důkazem síly starého materiálu, který nové aranže vrací zpět na výsluní," konstatuje NOW Magazine. Časopis Uncut doufá, že „deska je začátkem druhého jednání fantastické kariéry Kate Bush".

Eddie Vedder - Ukulele Songs (Republic) - Jen s pomocí ukulele nahrál druhé sólové album frontman Pearl Jam. Deska obsahuje autorské písně a také několik coververzí stařičkých klasik pro tento nástroj. „Ukulele je skvělý nástroj k táboráku, ale většina písní asi měla zůstat právě tam," píše o desce Pitchfork.

Moby - Destroyed (EMI) - Desáté studiové album amerického producenta je prý „soundtrackem pro prázdná města ve dvě hodiny ráno" - ale podle portálu PopMatters „by na posluchače mohlo čekat nepříjemné překvapení, kdyby si desku pustili v jinou dobu". Magazín Mojo naopak desku chválí za skvělou evokaci „neurotické atmosféry a pocitu odcizení".

Foto: Aktuálně.cz

Friendly Fires - Pala (XL Recordings) - Anglické dance-rockové trio se vrací s albem produkovaným Paulem Epworthem a inspirovaným utopickou knihou Aldouse Huxleyho Ostrov. Filter píše, že „kapela se ještě stále učí zvládat svůj talent", a Clash Music konstatuje, že jejich druhé album je „mnohem popovější než debut. Což by nevadilo, kdyby ten pop nebyl často tak laciný".

Cartonnage - I'm Not Your Computer (EMI) - Domácí synth-popové duo Vanda Choco a Armin Effenberger se tři roky po Curiously Connected vrací s třetím studiovým albem. Propaguje ho singl Don't Stop a ukázky z desky si můžete poslechnout na YouTube.

Čechomor - Místečko (Universal) - Folk-rocková skupina Čechomor nechala fanoušky čekat na novou desku šest let. Na novince hostují zpěvačky Ewa Farná, Lenka Dusilová, kytarista Tony Levin, bubeník Douga Yowella nebo Ivan Tásler z IMT Smile. Krátký dokument z natáčení desky je ke shlédnutí na YouTube, kde v kanále kapely najdete i další ukázky.

 

Klip týdne

Holky, holky, holky...  a zmrzlina. Klip amerických math-rockerů Battles ke skladbě Ice Cream z jejich nové desky Glass Drop je možná trochu monotematický, ale vzhledem k nastávajícímu létu příhodný. V ódě na zmrzlinu zpívá i chilský funkatýr Matias Aguayo. Komu by klip připomínal zpracování písně Bombay od zpěváka El Guincha, měl by vědět, že za ním stojí stejní tvůrci - španělská vizuální skupina CANADA.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Odjinud

Radiohead umí být nejlépe sami sebou, zvládnou ale dost dobře udělat i originální verzi cizího materiálu. Portál Stereogum sestavil seznam dvaceti nejlepších coververzí nahraných oxfordským kvintetem. Lze z něho pěkně odečíst inspirace, které Yorke a spol. loví v hudební minulosti - The Smiths, Joy Divison, Can a Neil Young. Jo, ti Oasis na konci jsou parodie.

Foto: Aktuálně.cz

S opačným seznamem přispěchal portál Flavorwire, který vybral deset nejlepších coververzí Radiohead od jiných kapel. Najdete mezi nimi nečekané poklady: když Cee Lo s Gnarls Barkley hraje Reckoner z In Rainbows nebo jazzman Brad Mehldau si vystřihne hodně volnomyšlenkářskou verzi Knives Out.

Gagamánie ovládla nejen žebříčky, ale také stránky novin a internetových portálů. Nejzajímavějším tématem, které se z debaty zatím vynořilo, je časté srovnání Gaga s její britskou (a baculatější) konkurentkou Adele, která zdánlivě stojí na opačném pólu současného popu. Úspěchů své svěřenkyně využil šéf britského nezávislého labelu XL Recordings Richard Russell, který zaútočil na kolegy z velkých nahrávacích společností, jež podle něho prodávají zpěvačky s pomocí sexistických stereotypů. "Poselství Adele je takové, že je to jen hudbaa. Vážně dobrá muzika a nic dalšího. Žádné triky, žádný výprodej sexuality. Myslím, že speciálně americký hudební průmysl by si měl vzít příklad," prohlásil v rozhovoru pro Guardian.

Foto: Reuters

Kam se bude debata ubírat, předpověděla už týden před Russellovým rozhovorem publicistka Maura Johnston ve svém blogu ve Village Voice. „Berte to jako varování, v souvislosti s vydáním Born This Way se vynoří spousta článků, které představí Adele jako velkou naději pro hudební opravdovost ... Je to naprosto zbytečné, protože hudba obou zpěvaček může stát sama o sobě bez srovnávání toho, jak je jejich nahrávací společnosti prodávají."  Podle autorky je hloupost si myslet, že Adele existuje zcela vně mašiny hudebního průmyslu; stejně jako je nesmysl zavrhovat Gaga jen kvůli masivní kampani.

New York Magazine se vrací k smrti básníka Gil-Scott Herona, kterého nekrology nejčastěji líčily jako praotce rapu. Jeho vztah s mladší generací afroamerických hudebníků byl ale velmi komplikovaný. „Když se ho vloni v rozhovoru pro New Yorker ptali na to, co říká, když ho lidé spojují s rapem, odpověděl jen: Myslím, že se v tomto ohledu mýlí," píše se v článku. Seznam rapperů, kteří zesnulému muzikantovi složili poklonu, by vystačil na několik stránek, Heron je ale často plísnil, že původní poselství černé hudby rozředili.

 

Varujeme

Kdo říkal, že popové hvězdy už vymřely? Britský mladík Jack Moore je posedlý zpěvačkou Katy Perry, a když se podíváte na krátký dokument, který o něm natočili studenti filmu z Brighton City College, budete se mu nejspíše smát. I já jsem se rozesmál - tklivá hudba, která snímek provází, svádí k lítosti. Na druhou stranu jsem mu v koutku duše záviděl. Hudební hvězdy jsou přece k podobnému vzývání stvořené a skutečné fanouškovství se v cynické době začíná pomalu vytrácet. Dokument v minulém týdnu obletěl portály největších světových médií.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy