Adéla se navečeří v říjnu v Divadle Broadway

Jitka Gráfová
18. 4. 2008 17:27
Premiéra bude na podzim, hlavní roli má Brzobohatý
Muzikál Adéla ještě nevečeřela: tvůrci na jevišti při tiskové konferenci
Muzikál Adéla ještě nevečeřela: tvůrci na jevišti při tiskové konferenci | Foto: Ondřej Besperát

Praha -  Divadlo Broadway na podzim chystá další inscenaci podle vzoru známý příběh a známé tváře - hudební komedii podle filmu Adéla ještě nevečeřela.

Adaptace i režie se ujme Radek Balaš, hudbu složil Ondřej Brousek. Ještě než se inscenace v Broadwayi objeví, bude mít Adéla v září premiéru ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti - právě pod taktovkou právě Balaše a s hudbou Brouska.

Tam ale nebudou známé tváře jako Ondřej Brzobohatý a Zuzana Norisová - s těmi režisér nastuduje představení až na pražské scéně. Budou tedy dva soubory, dvě scény s jedním námětem, texty a hudbou.

"Ano, tam bude premiéra ještě před naším termínem, ale společně spolupracujeme, vyrábíme kostýmy a podobně," říká  producent Oldřich Lichtenberg z Divadla Broadway.

Balaš chtěl v minulosti zpracovat muzikál The Little Shop of Horrors, který vznikl podle filmu ze šedesátých let a v němž si zahrál mladičký a tehdy téměř neznámý Jack Nicholson. Jedním z motivů filmu byla právě masožravá rostlina.

O tento muzikál projevila zájem čtyři divadla, ale věc zkomplikovala autorská práva. "Pak mě jednou v noci napadlo, proč bychom brali masožravou rostlinu z ciziny, když máme českou - a začali jsme pracovat na získání práv Adéla ještě nevečeřela," vzpomíná Balaš.

Než je získali, trvalo jim to půl roku, poté začaly přípravy. Teď mají skoro hotovou hudbu, v Praze  by se mělo začít zkoušet koncem srpna, premiéra je naplánovaná na 23. října.

"Nepůjde o revue písniček, hudební pasáže tu mají důležitou funkci, která posune děj výrazně dopředu," říká režisér a zároveň autor textů.

Filmový příběh je parodií na rodokapsové detektivky a brakovou literaturu. Uhlazeného detektiva Nicka Cartera, který přijíždí do Prahy vyřešit zapeklitý příběh, si zahraje Ondřej Brzobohatý, alternovat ho bude Aleš Háma.

Muzikál Adéla ještě nevečeřela: Zuzana Norisová a Kristina Bastienová.
Muzikál Adéla ještě nevečeřela: Zuzana Norisová a Kristina Bastienová. | Foto: Ondřej Besperát

Podaří se jim překazit ďábelské plány zločinného hraběte von Kratzmar a zachránit květ nevinnosti líbezné Květušky?

"Já nejsem muzikálový herec a pořád jsem si říkal jestli to zvládnu a stále mám před touto rolí pokoru," říká Brzobohatý, který nedávno odešel z kapely Bůhví a hraje v nekonečném seriálu Ulice.

Zatímco ve filmové podobě Květušku ztvárnila Naďa Konvalinková v Divadle Brodway to bude Zuzana Norisová a možná ji bude alternovat Jitka Čvančarová, letošní mediální tvář Shakespeara na Hradě.

Hraběte, kterého ve filmu hrál neopakovatelný Miloš Kopecký, se pokusí napodobit Richard Genzer. "Jednáme o této roli ještě s Jiřím Langmajerem, Janem Budařem nebo Martinem Dejdarem," dodává mluvčí divadla Natália Němčeková.

Muzikál Adéla ještě nevečeřela: Ondřej Brzobohatý a Zuzana Norisová
Muzikál Adéla ještě nevečeřela: Ondřej Brzobohatý a Zuzana Norisová | Foto: Ondřej Besperát

Hraběnku Thunovou si zahraje Jana Švandová, produkce by prý ráda oslovila i Květu Fialovou, která ztvárnila Tornado Lou v jiné Brdečkově parodii Limonádový Joe.

Balaš prý nevycházel jen ze filmu, ale i literární předlohy. "Brdečkův humor je velmi specifický a já ctím jeho poetičnost," míní Balaš.

Autora hudby inspiroval prý Mel Brooks. „Bude tu cítit trocha filmové hudby, zazní i trochu parodie na české muzikály," říká Brousek.

Program pro představení vymyslí fotograf Jan Saudek. Masožravá kytka, kterou ve filmu animací vytvořil Jan Švankmajer, tentokrát bude mít loutkovou podobu. Ovládat ji budou čtyři loutkoherci a kromě rozrůstání přes celé jeviště budou její kořeny dokonce i tancovat. Nazpívat by ji měla Monika Absolonová. 

Divadlo Broadway patří mezi scény, kterým dal poprvé grant pražský magistrát v rámci nové dotace na vstupenku.

 

Právě se děje

Další zprávy