Loni bronz, letos stříbro. Ortel si na Slavících polepšil, někteří na protest odešli ze sálu

Podívejte se na fotoreportáž z večera.
Český Slavík, to jsou především davy fotografů honících se za úsměvy celebrit právě do jejich objektivů.
A celebrity jim rádi vyhoví, kdekoliv a kdykoliv. Zvlášť umí-li v tom chodit, což Miss World Taťána Gregor Kuchařová rozhodně umí.
Kromě médií a celebrit jsou tu i nějací ti fanoušci, jako tito, čekající na Kabát u vchodu pro účinkující.
Mezitím už ale u hlavního vchodu zaparkovala dodávka Ortelu.
Foto: Jakub Plíhal
ČTK ČTK
27. 11. 2016 0:01
Absolutní Českým slavíkem i vítězem mezi zpěváky se opět stal Karel Gott, který prvenství v kategorii zpěváků získal už po jedenačtyřicáté. Mezi zpěvačkami zvítězila podevatenácté Lucie Bílá a nejoblíbenější kapelou se stejně jako loni stala skupina Kabát.

Na výsledcích ankety Český slavík se oproti loňsku nic nezměnilo. Hlavní kategorie vyhráli Karel Gott, Lucie Bílá a kapela Kabát.

Český slavík 2016:

Kategorie zpěváků:
1. místo - Karel Gott
2. místo - Tomáš Ortel
3. místo - Michal David

Kategorie zpěvaček:
1. místo - Lucie Bílá
2. místo - Lucie Vondráčková
3. místo - Ewa Farna

Kategorie hudebních skupin:
1. místo - Kabát
2. místo - Ortel
3. místo - Chinaski

Ocenění pro Gotta v Hudebním divadle Karlín v Praze převzala jeho dcera Charlotte. Uvedla, že Gott je znovu v nemocnici, tentokrát kvůli problémům se zády. Sedmasedmdesátiletý zpěvák prodělal v uplynulém roce léčbu nádorového onemocnění. Na začátku května podstoupil plánovanou operaci břicha, která jeho onkologickou léčbu uzavřela.

Na druhém místě za Gottem skončil s velkým odstupem Tomáš Ortel, který byl loni bronzový. "Loni bronz, letos stříbro, já se bojím toho příštího roku," řekl po převzetí ceny Ortel. Když se svou kapelou přebíral stříbrného slavíka, v hledišti divadla se ozýval pískot. Kapela Ortel bývá spojována s krajní pravicí a kritici jí vyčítají xenofobní texty namířené proti menšinám. Podle serveru Romea.cz odešel romský hudebník Radek Banga na protest proti tomu ocenění ze sálu.

Třetí mezi zpěváky byl Michal David. Dnes večer převzal také ocenění jako autor hudby nejoblíbenější písně posluchačů rádia Impuls, kterou se stala Země vstává. Píseň natočil Gott po onkologické léčbě.

V kategorii zpěvaček byla nejúspěšnější Bílá, která letos vydala desku a uspořádala turné. Bílá, která za svou dosavadní kariéru prodala více než čtyři miliony nosičů, v dubnu oslavila padesátiny. Při předávání řekla, že měla báječný rok a že by si přála získat i jubilejního dvacátého slavíka. Pořadí na dalších dvou místech bylo stejné jako minulý rok. Na druhém místě skončila Lucie Vondráčková a třetí byla Ewa Farna, která letos ve svých 23 letech oslavila deset let na scéně.

V kategorii skupin vyhrál Kabát pojedenácté. Za Kabát poděkoval fanouškům zpěvák skupiny Josef Vojtek. "Snad se vám odvděčíme tím, že intervaly našich koncertů zkracujeme, a budeme vystupovat za 11 měsíců," řekl. Druhá skončila skupina Ortel a na třetím místě Chinaski, které kvůli koncertu pozdravili diváky jen na dálku v předtočeném videu.

Objevem roku se stal skladatel a písničkář Pekař a Slavíky bez hranic je slovenská skupina No Name.

Na slavnostním večeru, který moderoval herec a režisér Ondřej Sokol, kromě několika dalších kapel vystoupila naživo také slovenská zpěvačka Marika Gombitová, která byla populární především v 70. a 80. letech. Za své vystoupení s Miroslavem Žbirkou ji diváci ocenili potleskem ve stoje, Lucie Bílá jí osobně poděkovala na pódiu.

 

Právě se děje

Další zprávy