4+4 důvody, proč (ne)vyrazit na hudební festival Hrady CZ

Petr Adámek Petr Adámek
7. 8. 2015 13:22
Putovní festival Hrady CZ se přehoupl do druhé poloviny. Co vám na zbývajících zastávkách akci zpříjemní a co vás naopak nejspíš rozladí?
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČTK

+ Čechy krásné, Čechy mé

Jeden z nejsilnějších argumentů, proč na akci vážit cestu, najdete už v jejím názvu. Jen málokterý domácí festival se může chlubit atraktivnějším prostředím než Hrady CZ. Scenérie pěti českých a třech moravských hradů, u nichž se open-air během prázdnin vystřídá, dodává hudebnímu zážitku (zejména při západu slunce) na romantičnosti. Některé lokality se sice kvůli rostoucímu zájmu diváků a tím i nutnosti zvětšit areál musely přesunout dále od hradu, jedinečná atmosféra se však zatím nevytratila.

- Risk je/není zisk

Vize pořadatelů, jak dělat úspěšný festival, je nekomplikovaná a čitelná: každý rok pozvat špičku českého a slovenského popu a rocku, jako jsou Chinaski, Mandrage, Tomáš Klus nebo Anna K. Jasně nastavená strategie postavit line-up na osvědčených a populárních jménech, která na nás celoročně útočí z celoplošných rádií a předních příček více či méně pochybných anket, se festivalovému týmu evidentně vyplácí. Jistě, fanoušků, jejichž zájem o hudbu začíná a končí právě u výše zmíněných umělců, je u nás stále dost. Pokud ovšem rádi objevujete nová jména, téhle akci se raději zdaleka vyhněte.

České hrady
České hrady | Foto: ceskehrady.cz

+ Nejen hudbou živ je festivalový člověk

Organizátorům se povedlo zařídit pro návštěvníky festivalu volný vstup na prohlídkové trasy jednotlivých hradů. Tato možnost sice platí pouze v sobotu, i tak nabízí kulturní rozptýlení a v případě horkého počasí také příjemné ochlazení mezi chladnými zdmi. Na Švihově využilo průvodkyně hradu tuto možnost několik stovek lidí a všechny sobotní prohlídky hlásily plno. Na tomto hradě dokonce krátce před termínem festivalu organizovali svatbu páru, který se seznámil na jednom z předchozích ročníků festivalu právě na Švihově...

- Moje jediný přání je opakování. Nebo ne?

Zatímco text písně Opakování z dílny Tata Bojs „Moje jediný přání je opakování“ je nadsázka a zábava, skoro až obsesivní opakování dramaturgie Hradů CZ příliš zábavné není. Stačí se totiž podívat několik let nazpátek a zjistíte, že v line-upu se točí stále ta samá jména. Copak u nás nejsou od Aše po Jablunkov víc než dva tucty kapel?

+ Na karneval nemusíte do Ria

Předveďte svoji nápaditost a vyrobte si masku! Dostanete dáreček, můžete si zaexhibovat na pódiu a třeba vyhrajete některou z cen. Oblíbená a tradiční festivalová kratochvíle se odehrává vždy v pátek večer.

Foto: Pinkpop

- Odpočinek, pak až muzika

Pokud by se volil titul „nejlínější festival“, Hrady CZ by velmi pravděpodobně obsadily jednu z horních příček. Stačí se během dne rozhlédnout po areálu – kromě stovek nejaktivnějších fans, kteří vydávají energii před pódiem, je většina návštěvníků rozeseta po areálu na dekách, hraje karty, čte si nebo spí. Přinejmenším odpolední sety tak působí, jako by se sem jezdilo v první řadě odpočinout a muzika byla k této nenáročné činnosti pouhou kulisou. Tento fakt potvrzuje i Honza z Vodnaň, dotazovaný na přednosti a slabiny festivalu: „Štvou mě lidi. Nevím, co tady dělají, ale vůbec to nevypadá, že přijeli na hudební festival.“

+ Pohodlí v areálu

Mnoho návštěvníků vyzdvihuje pohodlné řešení festivalové plochy. Dvě pódia vedle sebe znamenají úsporu času, který nemusíte trávit přecházením mezi pódii, jak je to běžné jinde. (Nejen) na Švihově také svažitý terén zabezpečuje pohodlný výhled z jakéhokoliv místa v areálu. Pohoda a pohodlí jako pozitivní aspekty zaznívaly často i z úst diváků. Jednu ze světlých stránek festivalu doplňuje Dan ze Strakonic: „Je tu docela čisto, často tu chodí pořadatelé a sbírají odpadky.“

- Voda? Netřeba

Mezi obligátními nářky nad čistotou toi-toiek byly letos na Švihově slyšet i stížnosti na nedostatečné zásobení standardního stanového městečka vodou. „Vstali jsme v devět, šli jsme si pro vodu na vyčištění zubů a ten obří barel byl prázdnej. Tak jsme si chtěli skočit pro vodu jen do kelímku do VIP hradního kempu a tam nás vůbec nepustili,“ podělila se o nepříjemné sobotní probuzení Bára z Českých Budějovic. Honza z Kdyně u Domažlic si dále postěžoval na malý a nepřehledně řešený prostor pro stanové městečko.

Festival Hrady CZ pokračuje zastávkami na Veveří (7. - 8. 8.), Bouzově (14. - 15. 8.), Hradci nad Moravicí (21. - 22. 8.) a končí poslední srpnový víkend na Bezdězu.

 

Právě se děje

Další zprávy