37 desek, které v roce 2014 zahýbou hitparádami

37 desek, které v roce 2014 zahýbou hitparádami
ADELE. Pozadí úspěchu Britky Adele vždy bylo zajímavější než její hudba samotná. Jako produkt hudebního showbusinessu jí lze považovat za anti-hvězdu: není zpívající modelkou, naopak je obtloustlou holkou, která mluví nu-soulem o svých starostech. Debut šel odsoudit celkem snadno - napsat, že se jen veze na úspěchu skvělé Amy Winehouse. Komerčně megaúspěšná druhá deska, se nemusela líbit, ale její ohlas nebylo možné ignorovat. Třetí album rozhodne, zda se Adele stane institucí ženského popu, nebo se pomalým krokem odšourá pryč a uvolní místo jiným. A samozřejmě ještě neznáme ani titul, ani datum vydání desky.
LILY ALLEN. Před třetím albem Lily Allen je více otázek, než očekávání. Dostanou za pravdu ti, kteří ji považovali za módní produkt ,,autorsky působícího ženského popu", nebo se zpěvačka potvrdí jako umělkyně se svou vlastní vizí? Nabídne Allen něco víc než kdysi populární vulgární roztomilost roztržité sympatické hipsterky? Nezařadí se svou novinkou do zástupci uniformovaných ženských zpěvaček? Není zdaleka jisté, že Lilly Allen obstojí, ale minimálně bude na facebooku o čem diskutovat. Album je zatím bez titulu, vyjít by mělo na jaře.
BANKS. Jedním z umělecky nadějných jmen ankety BBC Sound of 2014 se letos stala zpěvačka a producentka Jillian Banks, která své skladby vydává jako BANKS. Její hudební vize jsou v souladu s britským klubovým undergroundem. V minulosti totiž natočila nahrávky s Jamie Woonem a Lil Silva, kteří do této divize spadají. Její ep London zní zvukem současného temného r & b. Podrobnosti připravovaného debutu zatím nejsou známé, ale neexistuje jediný důvod, proč by měla BANKS, měnit svou cestu. Zatím neznáme ani titul, ani datum vydání.
BECK je vedle Radiohead jedním z mála interpretů, kteří v devadesátých letech platili za nositele inovativní energie a tuto pověst ani v současnosti neztratili. Jeho dvanácté album Morning Phase by mělo vytvořit určité duo z deskou Sea Change z roku 2002. Zcela logicky pak lze z této informace vyvozovat, že jeho nadcházející album nebude tolik experimentovat a nabídne spíše čistě písničkový zážitek. Toto východisko nemusí být nutně znakem kreativního ústupku. Beck totiž již v minulosti ukázal, že je silný nejen jako žánrový chameleón, ale také jako písničkář. Morning Phase vyjde 14. února.
Foto: Aktuálně.cz
Kultura Kultura
31. 1. 2014 10:51
Podívejte se na přehled nejočekávanějších desek roku 2014. Nové album vydají Adele, U2, Damon Albarn, Morrissey a řada dalších mainstreamových i alternativních hvězd.

Nabízíme výběr nejočekávanějších alb na hudební scéně v roce 2014. U většiny z nich zatí není jasné datum vydání a dokonce ani titul. Stále častěji se totiž největší hvězdy tímto způsobem brání proti pirátům, kteří dávají na internet alba měsíce před oficiálním datem prodeje. Vzpomeňte si například na Beyoncé, která fanouškům vyrazila dech vydáním naprosto neohlášené desky loni před Vánocemi. Každopádně je, na co se těšit! Hitparády určitě bude bořit Adele, Jack White, U2 či Lily Allen, příznivce klubovějších tónů potěší určitě Beck, St. Vincent, Damon Albarn, Broken Bells i Flying Lotus.

 

Právě se děje

Další zprávy