20 let bez velkého hlasu 20. století. Připomeňte si život a nejslavnější písně Franka Sinatry

ČTK Kultura AFP, ČTK, Kultura
14. 5. 2018 14:42
Zářivě modré oči, vždy perfektně upravený oblek a medový baryton byly poznávacím znamením zpěváka Franka Sinatry, od jehož úmrtí dnes uplynulo 20 let. Dovedl nastolit romantickou i osamělou atmosféru, zpíval o snech i nenaplněných ambicích, uváděl balady i taneční šlágry. Připomínáme některé kapitoly z života muže, jenž patřil k nejvýraznějším pěvcům 20. století a prvním dívčím idolům dávno před Elvisem Presleym či Beatles.
Nahrávka Sinatrovy nejznámější písně pochází z koncertu v newyorské Madison Square Garden roku 1974. | Video: Gérard Vidal

Největší hit: My Way

"I've lived a life that's full," zpíval Frank Sinatra, že život prožil naplno, v jednom ze svých největších hitů My Way.

Anglický text tohoto původně francouzského songu pro něj napsal Paul Anka už koncem 60. let, kdy pěvec vážně uvažoval o odchodu do důchodu.

My Way, jež později do svých repertoárů převzali Elvis Presley i Sex Pistols, se stalo jednou ze Sinatrových nejznámějších písní a ukázkovým příkladem toho, jak dovedl osobitě uchopit populární skladbu a promítnout do ní vlastní pocity.

"Sinatra mužům ukázal, že není ostudné plakat," konstatoval deník New York Times, podle nějž zpěvák svým emotivním projevem přispěl k proměně vnímání mužů v americké společnosti. "Ublížené nebo citlivé chování, které byly u mužů považovány za projev slabosti, byly náhle legitimizovány a povýšeny na noblesní utrpení," míní deník.

 

Právě se děje

Další zprávy