20 let bez velkého hlasu 20. století. Připomeňte si život a nejslavnější písně Franka Sinatry

ČTK Kultura AFP, ČTK, Kultura
14. 5. 2018 14:42
Zářivě modré oči, vždy perfektně upravený oblek a medový baryton byly poznávacím znamením zpěváka Franka Sinatry, od jehož úmrtí dnes uplynulo 20 let. Dovedl nastolit romantickou i osamělou atmosféru, zpíval o snech i nenaplněných ambicích, uváděl balady i taneční šlágry. Připomínáme některé kapitoly z života muže, jenž patřil k nejvýraznějším pěvcům 20. století a prvním dívčím idolům dávno před Elvisem Presleym či Beatles.
Kvůli snímku své sestry se Maggio hraný Sinatrou ve filmu Odtud až na věčnost popere. | Video: Columbia Pictures

Úspěch v Hollywoodu

Sinatrova popularita šla koncem 40. let strmě nahoru a pak zase rychle klesala, nechvalně známý je třeba jeho duet z roku 1951 se zpěvačkou Dagmar zvaný Mama Will Bark, kde Sinatra ve snaze upoutat pozornost štěkal a vyl jako pes.

Nakonec zpěvákovi ke comebacku pomohl film. Roku 1953 Sinatra získal Oscara za výkon v dramatu z druhé světové války nazvaném Odtud až na věčnost, které se odehrává na havajské vojenské základně v předvečer japonského útoku na americký Pearl Harbor.

Sinatra dohromady účinkoval v šedesátce filmů. K těm známějším patří Muž se zlatou paží z roku 1955, v němž hrál pokerového dealera závislého na heroinu, režijní debut Stanleyho Kramera nazvaný Ne jako cizinec nebo film Přítel Joey z roku 1957, kde vystupoval s Ritou Hayworthovou a Kim Novakovou.

Za výkon v muzikálu Kankán roku 1960 obdržel honorář ve výši 200 tisíc dolarů, dva roky nato byl úspěšný též snímek Mandžuský kandidát.

Naposledy Frank Sinatra účinkoval roku 1980 v Prvním smrtelném hříchu, kde hrál drsného detektiva.

 

Právě se děje

Další zprávy