10 lednových koncertů, které si nechcete nechat ujít

Adam Pešek
5. 1. 2012 10:38
V lednu v Česku vystoupí Jonas Kaufmann, Hurra Torpedo nebo John Scofield
Foto: Aktuálně.cz

Jonas Kaufmann
Řadou ocenění ověnčený tenorista Jonas Kaufmann se v současnosti řadí k absolutní operní špičce a jeho vystoupení sklízí jak kladné kritiky, tak bouřlivé ovace publika. Odborníci vyzdvihují emotivní rozmanitost jeho projevu a zpěvákův sytý tenor si je jistý v dramatických, romantických i výbušnějších polohách. O nesporných kvalitách pak svědčí i fakt, že Kaufmann je po Pavarottiho vystoupení z roku 1994 prvním, koho si newyorská Metropolitní opera pozvala na koncert s vlastním autorským recitálem. Doprovodem aktuálního koncertu bude Symfonický orchestr hlavního města Prahy pod vedením dirigenta Jochena Riedera.
8. ledna, Praha - Obecní dům - Smetanova síň, 4 995 Kč

Amorphis
Finská kapela Amorphis si melancholickou hudbou na pomezí rocku a metalu získala řadu fanoušku i mimo příznivce tvrdší hudby, a vcelku pochopitelně je tak někteří titulují jako mistry melodického metalu. Chytlavé, lehce plynoucí melodie s vlivy finského folku měly úspěch už na posledním ročníku festivalu Masters of Rock a klubové prostory by atmosféru vystoupení mohli ještě umocnit.
11. ledna, Praha - Retro Music Hall, 590 Kč

Hudson Mohawke, Machinedrum a další
K šestým narozeninám Radia Wave přijede jako „hlavní hvězda" popřát mladý skotský producent Hudson Mohawke, jenž navazuje na tradici labelu experimentální elektroniky Warp Records a ve své tvorbě sází především na chytlavost a nápaditost. Další přející Machinedrum už ve světě elektronické hudby není úplně neznámým pojmem. Jeho aktuální desku Rooms kombinující nostalgický rave s hrubými housovými rytmy vydal zajímavý label Planet Mu, Machinedrum pak tvoří polovinu letošní dubstepové senzace Sepalcure. Sestavu navíc uzavírají neméně zajímavé domácí skupiny WWW a Fiordmoss.
14. ledna, Praha - MeetFactory, vstup zdarma

The Australian Pink Floyd
Ve světě hrají desítky revivalů legendárních Pink Floyd, ovšem velké haly jich moc nevyprodává. The Australian Pink Floyd jsou právě tou výjimkou a jejich kvality docenil například i bývalý bubeník Floydů Nick Mason. Bravurně odehrané skladby doprovází show plná laserů, videí a efektů.
14. ledna, Praha - Tipsport aréna, 790 Kč a výš

The Cinematic Orchestra
Londýnský label Ninja Tune platí za jednoho z pionýrů pomalejší elektronické hudby a The Cinematic Orchestra jsou v současnosti jeho vlajkovou lodí. Osobitá kapela ve své tvorbě čerpá z žánrů nu jazzu, soulu, hip hopu nebo blues a inspirací jí jsou i filmové soundtracky z padesátých a šedesátých let. Několik aktuálních evropských vystoupení pak je předzvěstí očekávané novinky, která by měla vyjít někdy v průběhu letošního roku.
18. ledna, Praha - Lucerna Music Bar, 640 Kč

Haight Ashbury
V šedesátých letech byla sanfranciská čtvrť Haight Ashbury mekkou hippies a byť kapela, jež se pojmenovala právě po ní, u nás zatím příliš známá není, britský tisk ji vidí jako jednu z velkých nadějí nezávislé scény. Hudbu někteří popisují jako by Velvet Undeground dělali doprovodnou kapelu Mama & The Papas, zřetelné pak jsou vlivy například Joni Mitchel nebo Jesus and The Mary Chain.
23. ledna, Praha - Palác Akropolis, 250 Kč

John Scofield
Americký jazzový kytarista John Scofield se českému publiku představil už loni v létě se svým kvartetem, tentokrát však po Brně zamíří i do hlavního města a v Rudolfinu jej doprovodí známý Dánský rozhlasový bigband a domácí Symfonický orchestr českého rozhlasu. Celý ansámbl navíc povede skladatel Vince Mendoza, s nímž Scofield spolupracuje už od devadesátých let.
25. ledna, Praha - Rudolfinum, 390 Kč

Hurra Torpedo
Total Eclipse of the Heart ve verzi pro kuchyňské nástroje obletěla celý svět a video na Youtube zhlédlo už více než milion a půl lidí. Vágní přístup, teplákové soupravy, bizarní norský přízvuk a celkově podivné pojetí osmdesátkových hitů tak dalo vzniknout internetovému fenoménu, který se svou spotřebičovou hudbou dokáže náramně bavit i živé publikum. O hudbu sice úplně nejde, ale ze show Hurra Torpedo téměř všichni odchází v dobrém rozmaru.
26. ledna, Praha - Palác Akropolis, 350 Kč

Master Musicians of Jajouka
William Burroughs hudebníky z marocké vesničky Jajouka označil za čtyři tisíce let starý rokenrolový band a když Brian Jones (kytarista Rolling Stones) před svou tragickou smrtí rituální tyto pištce natočil, způsobil tím světovou senzaci. Umění hry na bubny tebel a pronikavé píšťaly raita přecházelo z generace na generaci a členové skupiny vždy byli osvobozeni od ostatních povinností. Původně rituální skladby zasvěcené antickým bohům Panovi a Bakchovi přitom okouzlily hned několik generací rockerů a aktuální deska The Source se i nyní těší převážně pozitivní kritice.
30. ledna, Praha - Lucerna Music Bar, 360 Kč

Floex, Musetta
Zorya od Tomáše Dvořáka alias Floexe patří k nejlépe hodnoceným tuzemským nahrávkám uplynulého roku a vysloužila si i nominaci na novou hudební cenu Apollo. Scénická podoba desky, která zkoumá možnosti propojení akustické a elektronické hudby, pak vznikla ve spolupráci s výtvarkou umělkyní Veronikou Vlkovou. Ta je podepsaná i pod obalem desky. Zahraničním hostem večera bude milánské duo Musetta, jež s Floexem spolupracovalo na skladbě Nel Blu.
31. ledna, Praha - Palác Akropolis, 260 Kč

 

Právě se děje

Další zprávy