Hranice, vstup jen s povolením. Berlínský happening oživil dobu z filmu Good Bye, Lenin!

AFP
3. 5. 2017 11:47
V hlavním městě Německa během týdenního filmového happeningu připomínají dobu před pádem berlínské zdi. Včetně tajné služby Stasi.

Čtvrť Friedrichshain, centrum Berlína. Obří kovová brána s nápisem Hranice, vstup jen s povolením. U vstupu hlídkuje policista východoněmecké Stasi. Projít smí jen ten, kdo má speciální lístek.

Vítejte ve světě filmu Good Bye, Lenin! z roku 2003, do jehož kulis zasadili organizátoři akce týdenní happening připomínající život v Německé demokratické republice. Za třicet eur si mohou návštěvníci projít dobové stavby včetně obchodů s typickými produkty jako byla hořčice Bautz'ner, potemnělých kanceláří s agilními sekretářkami bušícímu do psacích strojů a chodeb "vyzdobených" portréty pohlavárů. Lidé jsou v areálu o rozloze 2000 metrů čtverečních stylově pod stálým dozorem kamer a nesmí se v něm fotografovat.

"Vždycky se nám líbilo, když lidé tvrdili, že je film totálně vtáhl. Tak jsmě si řekli, že to celé posuneme o kus dál a necháme návštěvníky, aby se sami stali  hlavními hvězdami filmu," řekl organizátor akce, třiatřicetiletý producent Christopher Zwickler.

Snímek God Bye, Lenin! vypráví příběh chlapce, který se zoufale snaží uchovat kolem sebe prostřední východního Německa. Jeho matka se totiž zrovna probudila z bezvědomí a pád berlínské zdi by pro ni byl obrovský šok.

 

Právě se děje

Další zprávy