Jihlavský festival ocení režiséra Ophülse, který se věnuje tématu nacismu

Tomáš Maca Tomáš Maca
14. 9. 2017 21:28
Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava, který se uskuteční od 24. do 29. října, letos předá cenu za přínos světové kinematografii německému dokumentaristovi Marcelu Ophülsovi. Ten se dlouhodobě věnuje tématu nacismu a svědomí. Diváci také uvidí největší přehlídku tchaj-wanského filmu.
Oceněný Marcel Ophüls (vlevo)

Cenu za přínos světové kinematografii převezme na letošním říjnovém 21. ročníku Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava devětaosmdesátiletý německý režisér Marcel Ophüls, který ve svých dokumentech zkoumá krutosti nacismu i pozadí Mnichovské dohody. V Jihlavě se budou promítat jeho klasické snímky jako Lítost a soucit nebo Hotel Konečná stanice.

Marek Hovorka na tiskové konferenci k jihlavskému festivalu.
Marek Hovorka na tiskové konferenci k jihlavskému festivalu. | Foto: Anna Šolcová

V Hotelu Konečná stanice oceněném na festivalu v Cannes Ophüls sleduje nacistického zločince Klause Barbieho, který byl členm francouzského gestapa.

Před koncem války ale zmizel do Bolívie, kde ho našli až po čtyřiceti letech, dopravili zpátky do Evropy a odsoudili na doživotí. "Barbie ve vězení zemřel na rakovinu a Ophüls v celém čtyřhodinovém snímku řeší, jestli mělo po čtyřiceti letech smysl jej soudit," doplnil ředitel festivalu Marek Hovorka.

Pro Ophülse je nacismus velmi osobní téma. Narodil se totiž v židovské rodině, a přestože oba jeho rodiče patřili k filmovým hvězdám, hrozilo jim v nacistickém Německu nebezpečí. Utekli proto do Paříže. Odtud ale noc před obsazením města museli prchat dál a skončili až ve Spojených státech.

"Ophüls, který se stal režisérem po vzoru svého otce, oslaví 1. listopadu devadesátiny, a tak jsme si pro něj přichystali překvapení," přislíbil Hovorka.

Helena Třeštíková představí Manželské etudy po 35 letech

Režisérka Helena Třeštíková pak na festivalu uvede premiéru časosběrného dokumentu Manželské etudy po 35 letech.

"Úplně reklama na manželství ten cyklus není. Polovina párů se rozvedla, ale všech šest se stalo součástí mého života a já jejich.  Bude pro mě veliký zážitek zaznamenat, jak to diváci přijmou," přiznala Třeštíková, která se s dvojicemi seznámila v roce 1980 na Staroměstské radnici, kam s nimi symbolicky zamířila i při natáčení pokračování.

U příležitosti uvedení manželských etud pokřtí knižní rozhovor Sběrná kniha. Rozhovor s dokumentaristkou vedl publicista Pavel Kosatík.

28 let se navzájem krmíme frázema, že demokracie je ze všech špatnejch režimů ten nejlepší, říká Roman Týc. Více v dalším díle DVTV Apel. | Video: DVTV

Jihlavský festival nabídne také rozsáhlou přehlídku filmového dokumentu z Tchaj-wanu. Dosud největší přehlídka tchajwanského dokumentu ve světě se uskuteční v Jihlavě v několika blocích, věnovaných městským a venkovským tématům, sondám do intimních sfér člověka nebo různým podobám politicky a sociálně angažované filmařiny.

"V první polovině 20. století byl Tchaj-wan pod japonskou nadvládou a po 2. světové válce pod nadvládou Číny. Relativní samostatnosti země dosáhla až v devadesátých letech a až z této doby tedy pocházejí filmy, které Tchajwanci považují za své kulturní dědictví nezávislé na propagandě," vysvětlila dramaturgyně sekce Andrea Slováková.

Jóhanssona inspiroval počítač od IBM

Pod znělku letošní Ji.hlavy se podepsal islandský skladatel a režisér Jóhann Jóhansson, autor soundtracku k hollywoodskému trháku Teorie všeho a konzultant hudby k novému filmu Matka! Darrena Aronofského. Na festivalu bude Jóhansson přednášet o tvorbě filmové hudby a živou hudbou doprovodí vlastní experimentální dokument Konec léta.

Ke skládání islandského vizionáře inspiroval otec. Ten si jako jeden z prvních přinesl domů počítač IBM, začal si nahrávat zvuky, které stroj vydával, a tvořit z nich hudbu.

"Jóhann pracuje podobně. Když začal v jedenácti letech navštěvovat lekce hraní na klavír, připadalo mu to moc akademické a na deset let s tím sekl," upozornil Hovorka.

Letošní ročník jihlavského festivalu obohatí tři nové tematické soutěžní sekce: Svědectví o politice, Svědectví o poznání a Svědectví o přírodě, a dále průřez dějinami psychedelického filmu od dvacátých let po současnost.

"Vybíráme filmy, které se na svět dívají hlubším, překvapivým pohledem. Většinou jde o výsledky několikaleté práce, jejichž síla je v tom, že jdou proti stereotypům a kladou divákům otázky," shrnul Hovorka. 

 

Právě se děje

Další zprávy