Homo Homini ocení práci podzemní sítě syrských lékařů

Kultura Kultura
24. 2. 2012 11:52
Doktoři pomáhají civilistům raněným při represích
Foto: Reuters

Praha - Cenu Homo Homini za rok 2011 udělí společnost Člověk v tísni podzemní síti syrských lékařů a zdravotníků známé jako Doctors Coordinate of Damascus. Lékaři získají lidskoprávní ocenění za mimořádnou odvahu a nasazení, s nimiž v bezprostředním ohrožení vlastních životů pomáhají civilistům raněným při brutálních represích syrského režimu.

Ocenění osobně převezme jeden z koordinátorů syrských lékařů na zahájení mezinárodního festivalu o lidských právech Jeden svět, které se koná 6. března

„Pomoc, kterou syrští lékaři a zdravotníci z Doctors Coordinate of Damascus poskytují ve skrytu, riskujíc vlastní svobodu a životy, je mimořádně důležitá. Zvláštní složky represívního aparátu Assadova režimu systematicky pátrají v běžných nemocnicích a raněné z demonstrací odvážejí, vězní, nezřídka mučí či popravují," shrnul důvody ocenění syrských lékařů ředitel společnosti Člověk v tísni. 

Foto: Reuters

V širším smyslu je cena určena všem lékařům a zdravotníkům, kteří v současné době v Sýrii ošetřují raněné, ať již tajně, či v nemocnicích ostřelovaných měst a předměstí. Od vypuknutí nepokojů v roce 2011 až dosud dochází v Sýrii ke stupňování vojenských represí, kterým podle odhadů padlo za oběť už více než sedm tisíc lidí; zraněných je několikanásobně více.

Podle lékařů se raněným civilistům v Sýrii často nedostává péče, a pokud jsou schopni dostat se do nemocnice, může je to stát život. V současnosti působí podzemní lékaři v šesti syrských provinciích a nárazově ošetřují až sto raněných denně.

„Někdy stačí jen vyčistit ránu, podat antibiotika a protitetanovou injekci. Jindy jde o závažnou operaci s transfúzí krve," říká jeden z koordinátorů skupiny. Mnoho podzemních lékařů bylo raněno či zatčeno. Další, včetně jednoho ze zakladatelů sítě dr. Ibrahima Othmana, byli zabiti.

„Nemocnice pročesávají syrské bezpečnostní jednotky a svědci popisují řadu případů, kdy byli pacienti pouhých pár hodin po závažném chirurgickém zákroku odpojeni od dýchacích přístrojů a odvlečeni do vězení. V některých případech zemřeli přímo v autě," popisuje situaci Marek Svoboda, ředitel Centra pro lidská práva a demokracii společnosti Člověk v tísni.

V této situaci se někteří lékaři a další zdravotnický personál rozhodli ošetřovat raněné doma či v improvizovaných polních nemocnicích. Postupně založili další skupiny, z nichž nejvýraznější je právě Doctors Coordinate of Damascus. Ta začala působit na předměstí Damašku v opuštěné místnosti s velmi omezeným vybavením, ale s přibývajícími raněnými se jí podařilo sehnat více zdravotnického materiálu.

Ocenění Homo Homini bude tradičně předáno při zahájení festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět v Pražské křižovatce. Převezme ji jeden z koordinátorů sítě syrských lékařů. O den později se ve Francouzském institutu zúčastní panelové debaty k filmu Sýrie uprostřed povstání.

 

Právě se děje

Další zprávy