Homer porazil scientologa Cruise

BBC, kul
20. 8. 2006 17:24
Los Angeles - Rodina Simpsonových zase získala televizního Oscara. Podeváté dostala cenu Emmy za nejlepší americkým kreslený seriál.
Simpsonovi
Simpsonovi | Foto: ČTK

Nejnovější cenu pro nejlepší animovaný pořad mu na vyhlašování 58. televizních cen Emmy za  tvůrčí počiny (Creative Arts Emmy Awards)  získala epizoda nazvaná The seemingly never-ending story.

Simpsonovi, které vysílá síť Fox už sedmnáct let a jsou tak nejdéle běžícím pořadem v prime timu, letos porazili konkurenty ze South Parku. Ten soutěžil s mediálně propíranou epizodou, v níž zesměšňuje scientology a speciálně Toma Cruise. Navíc herec Kelsey Grammer získal pro Simpsonovy cenu za hlas Leváka Boba.

Infobox
Autor fotografie: Comedy centraů

Prestižní ceny Emmy jsou označovány za televizní obdobu Oscarů. Creative Arts Emmy Awards, jež se rozdávají týden před vyhlašováním hlavních trofejí, jsou udělovány zejména v technických kategoriích, jako je zvuk, střih, make up nebo kostýmy, ale kupříkladu i přímé přenosy a hostující herci i herečky.

Nicméně letos si získaly větší pozornost než obvykle právě díky rozruchu, který provázel nominovaný díl South Parku s názvem Trapped in the Closet, vysílaný poprvé loni v listopadu.

Poprask nastal hlavně v březnu: Comedy Central tehdy odmítla inkriminovanou epizodu odvysílat a zpěvák Isaac Hayes, sám příslušník scientologické církve, ukončil na protest spolupráci se South Parkem, ve kterém daboval roli kuchaře Šéfa.

Foto: Česká televize

Producent Simpsonových kauzu připomněl při přebírání ceny. "To máme díky tomu, že jsme si nedělali legraci ze scientologů," komentoval vítězství.

Pět cen posbíral na předskakovacích Emmy pořad Elizabeth I, koprodukční minisérie HBO a  britské stanice Channel 4. Čtyři trofeje získal dokument Baghdad ER rovněž ze stanice  HBO, která se letos stala nejúspěšnější televizní sítí. Ze čtyřhodinového ceremoniálu si odnesla sedmnáct z třiašedesáti cen.

 

Právě se děje

Další zprávy