Hollywood se pře o peníze. Rozbuškou jsou nerovné odměny pro herce ve filmu Všechny prachy světa

Kultura Kultura, AFP
11. 1. 2018 15:08
Hollywoodem hýbe další kauza. Tentokrát se netýká sexuálního obtěžování, ale nerovnosti v platech. Michelle Williamsová, která ztvárnila jednu z hlavních rolí v dramatu režiséra Ridleyho Scotta Všechny prachy světa, prý dostala během desetidenních dotáček jen procento toho, co si domluvil její herecký kolega Mark Wahlberg. Snímek se částečně přetáčel poté, co Kevina Spaceyho, jenž z filmu muselodejít kvůli nařčení ze sexuálního obtěžování, nahradil Christopher Plummer. Na dotáčky producenti vyčlenili deset milionů dolarů.
Michelle Williamsová ve filmu Všechny prachy světa.
Michelle Williamsová ve filmu Všechny prachy světa. | Foto: TriStar Picture

Drama Všechny prachy světa, jež získalo tři nominace na letošní Zlatý glóbus, se kvůli odchodu herce Kevina Spaceyho muselo částečně přetáčet. List USA Today informoval, že herec Mark Wahlberg dostal za desetidenní práci 1,5 milionu dolarů, zatímco jeho filmová partnerka Michelle Williamsová jen tisíc dolarů.

Za Williamsovou se na sociálních sítích postavily kolegyně. "Jděte se podívat, jak skvělá v tom filmu Michelle je. V oboru se pohybuje dvacet let, má nominaci na Oscara, vyhrála Zlatý glóbus. Zaslouží si víc než procento platu mužů," napsala na Twitteru herečka Jessica Chastainová. Podle kolegyně a aktivistky Amber Tamblynové je takovýto rozdíl naprosto neakceptovatelný.

Režisér Ridley Scott řekl, že Williamsová ani Wahlberg za dotáčky žádné peníze navíc nechtěli. List USA Today ale napsal, že Walhbergova agentura podmínky jeho účasti upravila.

Podle webu Variety se do případu vložila i herecká odborová organizace SAG-AFTRA.

Kauzu v magazínu Forbes komentoval filmový publicista Scott Mendelson. Podle něj byla role pro Williamsovou jednou z mála, s níž mohla pomýšlet na Oscara, a proto se rozhodla vzít práci i za těchto podmínek. Wahlberg je podle něj oproti tomu herec, jenž nabídky rolí ve velkých filmech dostává pravidelněji, může si vybírat a také si klást podmínky.

Podle listu New York Times, který se odvolává na zdroj blízký herečce, se Williamsová domnívala, že stejně jako ona - tedy bez nároku na velké peníze - postupovali všichni zúčastnění, kteří chtěli vyjít filmovému týmu vstříc.

Michelle Williamsová se častěji objevuje v nezávislých titulech, kritika nejvíce ocenila její působení ve filmech Můj týden s Marilyn (2011), Blue Valentine (2010) nebo Zkrocená hora (2005).

Snímek Všechny prachy světa vypráví o únosu šestnáctiletého Johna Paula Gettyho III (hraje ho Charlie Plummer) z rodiny ropného magnáta a snaze jeho matky Gail (Michelle Williamsová) přesvědčit Johnova miliardářského dědečka (Christopher Plummer), aby zaplatil výkupné. Mark Wahlberg ve filmu ztvárnil Gettyho poradce.

Snímek během prvních šestnácti dnů v Americe utržil 21 milionů dolarů. V České republice jde do kin na konci ledna. 

 

Právě se děje

Další zprávy