Hlavní soutěž Febiofestu vyhrálo drama o sebevražedné atentátnici

ČTK ČTK
Aktualizováno 4. 5. 2022 21:25
Hlavní soutěž 29. ročníku filmového Febiofestu vyhrálo koprodukční drama Jsi jako já. Celovečerní debut režisérky Diny Amerové zkoumá kořeny radikalizace, získal i cenu udělovanou českou pobočkou Amnesty International snímkům s lidskoprávní tematikou napříč všemi sekcemi.
Vítězný film Jsi jako já se zabývá mladou ženou napojenou na teroristické útoky v Paříži z listopadu 2015.
Vítězný film Jsi jako já se zabývá mladou ženou napojenou na teroristické útoky v Paříži z listopadu 2015. | Foto: Febiofest

V Soutěži komedií zvítězil film Je to jen úlet, miláčku. Zvláštní uznání se porota rozhodla udělit titulu Kanibalové. Ceny rozdali pořadatelé na středečním galavečeru v pražském Slovanském domě.

Porota hlavní soutěže vybírala ze sedmi výrazných debutů či druhých filmů talentovaných autorů. Vítězné Jsi jako já přináší charakterovou studii Hasny Aït Boulahcenové, mladé ženy napojené na teroristické útoky v Paříži z listopadu 2015, která byla mylně považována za první sebevražednou atentátnici v Evropě.

"Letošní festival přinesl nebývale odvážné filmy s jasným a důrazným poselstvím, obzvlášť snímky s prokreslenými a silnými ženskými hrdinkami. Jeden z takových získává hlavní cenu," oznámil člen poroty, režisér Olmo Omerzu. "Navíc přispívá k našemu povědomí o jedné utlačované skupině i porozumění stavu současné společnosti. Nevídané výkony herců všech generací a obtížná výzva asociativního střihu jsou zvládnuty mistrovsky a s emocionální působivostí," dodal.

Zvláštní uznání zamířilo do rukou tvůrců filmu Kanibalové. Režiséra Francesca Sossaiho inspiroval odpozorovaný emotivní rozhovor dvou mužů středního věku, jehož protagonisté se pokoušejí prolomit nejstarší tabu lidstva - kanibalismus. Kanibalové už mají Cenu za nejlepší debut z festivalu v estonském Tallinnu. "Zvláštní uznání získává film s působivými, anarchistickými a zároveň realistickými postavami, jak mužskými, tak ženskými, který rozšiřuje naše obzory o povaze lidství," popsal Omerzu.

V hlasování divácké poroty v čele s čestným předsedou Michalem Suchánkem zvítězila komedie o hledání svého místa v životě dvou stárnoucích osobností Je to jen úlet, miláčku. "Pravá láska zvládne všechno. I krizi středního věku. Režisér Florian Gallenberger ujišťoval, že nechtěl natočit film, který by se smál jeho postavám, ale film, který se směje s nimi. A to se mu rozhodně povedlo," konstatoval Suchánek.

Galavečer v Cinema City Slovanský dům zakončila francouzská parodie na špionážní thrillery Srdečné pozdravy z Afriky. Febiofest nyní zamíří do regionů, pokračovat bude v Děčíně, Otrokovicích, Valašském Meziříčí a Ostravě.

Začal 28. dubna, kdy cenu Kristián za umělecký přínos udělil ukrajinskému režisérovi Olegu Sencovovi a herci Karlu Rodenovi. Součástí slavnostního večera byla premiéra Sencovovy novinky Nosoroh. Febiofest také jako první představil film Promlčeno, kde Roden v režii Roberta Sedláčka ztvárnil hlavní roli.

Festival v Praze uvedl více než 90 děl. Vzhledem k válce vedené Ruskem na Ukrajině pořadatelé vytvořili speciální sekci Ukrajina: střed Evropy.

 

Právě se děje

Další zprávy