Hlavní cenu benátského festivalu získal film o potratech L'Événement

ČTK ČTK
Aktualizováno 12. 9. 2021 7:24
Zlatého lva, hlavní cenu mezinárodního festivalu v Benátkách, získal francouzský film L'Événement (Událost nebo Příhoda). V sobotu večer to oznámila porota soutěžní přehlídky. Snímek natočila režisérka Audrey Diwanová podle knižní autobiografie Annie Ernauxové. Vypráví o mladé ženě, jež ve Francii počátkem 60. let chce jít na potrat, což bylo tehdy nezákonné.
Film natočila režisérka Audrey Diwanová.
Film natočila režisérka Audrey Diwanová. | Foto: Reuters

Podle agentury DPA jde o šestého Zlatého lva v dějinách benátského festivalu v rukou ženské filmařky. I loni zvítězila žena, Chloé Zhao, se snímkem Země nomádů.

"Když zpracováváte téma potratu, jste bohužel stále aktuální," řekla oceněná 41letá režisérka libanonského původu. "Tento film jsem natočila s hněvem a touhou, natočila jsem ho svým žaludkem, svými vnitřnostmi, svým srdcem," dodala Diwanová. Hlavní protagonistka zfilmovaného příběhu je bezstarostná studentka ve Francii 60. let, kdy byly tajné potraty trestány vězením těch, kteří je prováděli, i těch, kdo jim napomáhali. Dekriminalizace nastala až v roce 1975.

Velkou cenu poroty, tedy druhé nejvýznamnější ocenění, si odnáší italský režisér Paolo Sorrentino za film Boží ruka, v němž vzpomíná na své mládí v Neapoli.

V dalších jednotlivých kategoriích 78. ročníku festivalu často triumfovaly ženy. Novozélanďanka Jane Campionová ovládla kategorii režie díky filmu Síla psa. Cenu pro nejlepší herečku získala slavná Španělka Penélope Cruzová. Úspěch přinesla 47leté oscarové herečce další spolupráce s režisérem Pedrem Almodóvarem, a sice ve snímku Madres paralelas (Paralelní matky), kterým festival začal. Cruzová v něm hraje jednu ze dvou matek, které neplánovaně otěhotněly.

Cena pro nejlepšího herce náleží Johnu Arcillovi za roli ve filipínském dramatu o korupci On the Job: The Missing 8 režiséra Erika Mattiho.

Americká herečka Maggie Gyllenhaalová dostala ocenění za scénář. Napsala ho k filmu The Lost Daughter (Ztracená dcera), který byl zároveň jejím režijním debutem. Zvláštní cenu poroty má italský snímek ze speleologického prostředí Il buco (Díra) od režiséra Michelangela Frammartina.

Benátský festival je nejstarší na světě. Letos se o Zlatého lva ucházelo 21 děl. Mezi nimi byl i snímek Nezanechat stopy polského režiséra Jana P. Matuszyńského, který vznikl v české koprodukci. V sekci Horizonty však získali cenu pro nejlepší scénář Slováci Peter Kerekes a Ivan Ostrochovský díky snímku z vězeňského prostředí Cenzorka, který vznikl ve slovensko-česko-ukrajinské koprodukci.

 

Právě se děje

Další zprávy