Hip hop jako zbraň. Stará garda N.W.A. opět budí vášně

David Kořínek
Aktualizováno 17. 8. 2015 20:29
Jedna z nejslavnějších hiphopových skupin všech dob opět dobývá USA. V minulém týdnu bodoval v tamních kinech film Straight Outta Compton popisující vzestup N.W.A.
Původní členové kapely N.W.A. vs. jejich filmoví představitelé
Původní členové kapely N.W.A. vs. jejich filmoví představitelé | Foto: Profimedia.cz

PrahaFilm Straight Outta Compton mapující vzestup jedné z nejslavnějších hiphopových skupin N.W.A (Niggaz Wit Attitudes) utržil v amerických kinech za první víkend 56 milionů dolarů (více než 1,3 miliardy korun). Porazil tak v návštěvnosti i pátý díl úspěšné akční série Mission: Impossible - Národ grázlů, který za víkend vydělal 40 milionů dolarů (974 milionů korun).

"Jeden z nejzábavnějších a nejprovokativnějších filmů tohoto léta," popsal film americký deník New York Post. Dle filmových kritiků snímek s nejvyšší pravděpodobností zaútočí i na Oscary.

Název filmu odkazuje ke stejnojmennému albu z roku 1988, se kterým N.W.A získali dvě platinové desky, tedy prodali více než dva miliony kopií.

Podle hudebních kritiků album Straight Outta Compton definovalo žánr gangsta rapu, podle členů skupiny se však jednalo o čistý reality rap, tedy popis života v černošských ghettech.

Film do kin vstoupil ve chvíli, kdy USA opět zasáhly velké demonstrace proti diskriminaci černošské komunity a policejní brutalitě.

Nepřátelství s FBI

"Straight Outta Compton připomíná divákům nejen to, kdo N.W.A byli a co znamenali, ale také důvod, proč na nich záleželo – a stále záleží,“ napsala o filmu Ann Hornaday z deníku Washington Post.

Kvůli svým textům členové skupiny Eazy-E, Ice Cube, Dr. Dre, Arabian Prince, DJ Yella a MC Ren v minulosti čelili vyšetřování ze strany americké FBI. Širokou veřejnost pobouřily otevřené texty o policejní brutalitě, jako například v jedné z nejznámějších písní skupiny Fuck tha Police.

Akční snímek se podle členů skupiny hodně blíží hranému dokumentu. Vysokou míru autentičnosti by měl zaručit dohled Ice Cuba a Dr. Dreho nad celým natáčením i například obsazení Ice Cubova syna, který si ve filmu zahraje svého slavného otce.

Úspěšná sólová kariéra

Po rozpadu skupiny v roce 1991 se většina členů vydala na úspěšnou sólovou kariéru. Uvedení filmu však pro fanoušky N.W.A není jediným milníkem tohoto léta. Už minulý týden vydal Dr. Dre desku s názvem Compton. Jedná se o jeho nové album  po více než 16 letech.

Za první týden se na iTunes prodalo téměř 300 tisíc kopií alba. Podle hudebních kritiků je pravděpodobné, že v letošním roce získá zlatou desku.

Rapera a producenta Dr. Dre prodeje příliš trápit nemusejí. Podle časopisu Forbes je nejbohatším umělcem v hiphopové branži. Jeho jmění přesahuje podle odhadu časopisu miliardu dolarů, což ho posouvá i do kategorie nejbohatších lidí světa.

Dr. Dre pomohlo lukrativní prodej značky Beats Electronics, která vyrábí kultovní sluchátka Beats by Dr. Dre, technologickému gigantu Apple za více než tři miliardy dolarů (73 miliard korun). Dr. Dre ve firmě vlastnil čtvrtinu akcií.

N.W.A. - Fuck Tha Police | Video: YouTube
 

Právě se děje

Další zprávy