Hermiona jako černoška? Na pleti nezáleží, mně se líbí, mírní kritiku Rowlingová

ČTK ČTK
21. 12. 2015 16:55
Mezi příznivci literární tvorby britské spisovatelky J. K. Rowlingové se rozhořel spor, zda může v chystané divadelní hře o dospělém čaroději Harrym Potterovi jednu z hlavních postav ztvárnit černošská herečka. Sama autorka úspěšné septalogie uvedla, že považuje obsazení Nomy Dumezweniové původem ze Svazijska do role Hermiony Grangerové za dobrou volbu.
Noma Dumezweni
Noma Dumezweni | Foto: Profimedia.cz

Londýn – Výběr umělců do tří hlavních rolí přátel z dětství Harryho Pottera, Hermiony Grangerové a Rona Weasleyho oznámila produkce chystané hry Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter a prokleté dítě).

Jména představitelů mužských rolí - Jamieho Parkera a Paula Thornleyho - emoce příliš nevzbudila. Na sociálních sítích se však okamžitě rozhořela debata, zda Hermionu, kterou v úspěšných filmových adaptacích ztvárnila bělošská herečka Emma Watsonová, může hrát černoška Dumezweniová.

Podle Rowlingové ale barva pleti žačky čarodějnické školy v Bradavicích Hermiony nebyla v jejích knihách nikdy určena. Hermiona má podle autorčiny reakce na sociální síti Twitter "hnědé oči, kudrnaté vlasy a (je) velmi chytrá". "Bílá kůže nikdy nebyla stanovena," dodala s tím, že "Rowlingové se černá Hermiona velmi líbí".

V divadelní hře, která se veřejnosti představí 30. července v londýnském Palace Theatre, bude někdejší čarodějnický učeň Potter přepracovaným zaměstnancem Ministerstva kouzel se starostí o tři děti, zatímco jeho nejmladší syn Albus Severus bude bojovat s "tíhou nechtěného rodinného odkazu".

"Otec i syn se dozví nepříjemnou pravdu: temnota někdy přichází z nečekaných míst," uvedl jeden z producentů při představování hry letos v říjnu. Drama bude mít dvě části, které bude možné zhlédnout najednou či dva dny po sobě.

 

Právě se děje

Další zprávy