Velký návrat Harryho Pottera, 175 tisíc vstupenek se vyprodalo za osm hodin. Chystá se kniha i film

ČTK ČTK
29. 7. 2016 10:34
Pět let po vydání posledního filmu o čarodějnickém učni zažívá série velký návrat. Harry Potter se v letošním roce objeví na prknech londýnského divadla ve hře Harry Potter a prokleté dítě. Ta sleduje příběh dospělého čaroděje a jeho syna, který míří na studia do Bradavic. Scénář ke hře pak vychází knižně. V listopadu dorazí do kin snímek z potterovského světa Fantastická zvířata a kde je najít, který vychází ze stejnojmenné knihy autorky J. K. Rowlingové.
Fantastická zvířata a kde je najít - trailer | Video: Warner Bros.

Pět let poté, co do kin přišla poslední část filmového přepisu dobrodružství čarodějnického učně Harryho Pottera, mohou jeho fanoušci zajásat. Harry Potter se alespoň v Londýně vrací na prkna, která znamenají svět, vychází jeho další dobrodružství a do kin se na letošní podzim chystá film z potterovského světa.

Tuto sobotu má v londýnském divadle Palace Theatre premiéru divadelní hra Harry Potter a prokleté dítě. První série 175 tisíc vstupenek se loni vyprodala během osmi hodin, ale jak uvedla agentura DPA, zájemci o lístky dostanou další šanci. Pořadatelé příští čtvrtek 4. srpna nabídnou do prodeje dalších 250 tisíc vstupenek na dvoudílné pětihodinové představení.

Lístky stojí od 30 do 130 liber (zhruba 960 až 4200 Kč) a platí pro představení od června do prosince 2017. Lze je objednat online či telefonicky. Každý pátek pořadatelé navíc nabízejí dalších 40 lístků na svých webových stránkách www.harrypottertheplay.com.

Děj hry se odehrává 19 let poté, co románový příběh Harryho Pottera skončil. Představení u britských a amerických kritiků sklidilo vesměs pochvalné recenze. "Před 20 lety začala jedna generace díky Harrymu Potterovi číst. Prokleté dítě by mohlo totéž udělat pro divadlo," napsal americký kritik Matt Trueman.

Scénář hry vyjde 31. července, tedy na fiktivní 36. narozeniny Harryho Pottera, v USA, Velké Británii a v Kanadě i knižně. Tamní knihkupectví chystají na sobotní půlnoc slavnostní zahájení prodeje. Snaží se tím navázat na dobu, kdy fanoušci brali po nocích knihkupectví útokem vždycky, když vyšla další ze sedmi knih o brýlatém čaroději.

"Vypadá to, že si (autorka knižních předloh) J. K. Rowlingová odpočinula a teď se ve velkém stylu vrací zpátky do Potterova světa," citovala agentura Reuters sedmadvacetiletého Andrewa Simse, spoluzakladatele fanouškovské stránky Hypable. "Z těch, kdo četli knížku jako děti nebo dospívající, jsou teď dvacátníci a třicátníci. Všichni jsme vyrostli s Harrym a nynější slavnostní zahájení prodeje knihy nás budou vracet do dětství," dodal.

V Česku získalo práva k vydání nakladatelství Albatros, které chystá na podzim český překlad. Nedočkavci si můžou prokleté dítě zakoupit od soboty v angličtině jako e-knihu.

Středobodem hry jsou synové Pottera a Malfoye

Scénář prokletého dítěte se popisuje jako osmý příběh Harryho Pottera a je v americkém knižním žebříčku knihou s největším počtem předběžných objednávek od roku 2007. Již sedmatřicetiletý Harry a jeho žena Ginny mají v příběhu syna Albuse, který se chystá studovat v Bradavicích. Potomka Scorpiuse má Harryho někdejší násilnický rival Draco Malfoy. Osudy obou mladíků jsou středobodem hry.

Letos v listopadu také míří na stříbrné plátno snímek Fantastická zvířata a kde je najít natočený podle stejnojmenné knihy Rowlingové. Děj se odehrává v New Yorku v roce 1926, a přestože vychází z potterovských příběhů, přivádí na scénu nové postavy i nové zápletky. Česká premiéra filmu je 17. listopadu, v USA a v Británii o den později.

Knih o čarodějnickém sirotkovi s klikatou jizvou na čele se ve světě prodalo více než 450 milionů kopií, přeloženy byly do 78 jazyků. Filmy na motivy knih o Harrym vydělaly po světě přes sedm miliard dolarů (více než 170 miliard Kč).

Adventní příspěvky o Harry Potterovi mají vrátit pozornost k jeho vymyšlenému světu. Pokračování ságy bych autorce nedoporučoval, jen rozmělní uzavřený celek, myslí si Ondřej Müller z Albatrosu. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy