Handke je udělením Nobelovy ceny za literaturu udiven, označil ho za odvážné

ČTK ČTK
Aktualizováno 10. 10. 2019 19:01
Rakouský spisovatel Peter Handke, který se ve čtvrtek stal laureátem Nobelovy ceny za literaturu, je oceněním udiven. Rozhodnutí Švédské akademie označil za odvážné vzhledem ke všem předchozím sporům o jeho dílo.
Peter Handke.
Peter Handke. | Foto: ČTK

"Po všech těch sporech jsem udiven. Tento druh rozhodnutí je ze strany Švédské akademie velmi odvážný," řekl autor před zástupci médií ve svém francouzském bydlišti, pařížském předměstí Chaville.

Kontroverzní spisovatel, známý svými prosrbskými postoji, dokonce dříve tvrdil, že Nobelova cena za literaturu by se měla zrušit, protože vytváří "falešné svatořečení", které čtenáři nic nepřináší. Ve čtvrtek ale Peter Handke přiznal, že toto uznání mu dává "zvláštní druh svobody".

Handke byl odpůrcem leteckých útoků NATO na Srbsko v průběhu kosovské války na konci 90. let minulého století, roku 2006 řečnil na pohřbu srbského vůdce Slobodana Miloševiče. Udělení Nobelovy ceny právě jemu proto v Evropě vyvolalo smíšené reakce.

Srbská média dnes Handkeho oslavují jako "velkého přítele" Srbů, zatímco například kosovská velvyslankyně v USA Vlora Çitakuová uvedla, že byl oceněn "propagátor etnické nenávisti a násilí".

Albánský ministr zahraničí Gent Cakaj, původem z Kosova, označil Handkeho za popírače genocidy a čtvrteční rozhodnutí Švédské akademie za ostudné.

 

Právě se děje

Další zprávy