Haló? Tady Vlasta Burian. Pražské muzeum vystavuje "nudle", filmové plakáty ze 30. a 40. let

Plakáty v Muzeu hlavního města Prahy.
Výstava Český filmový plakát 1931-1948.
Autor výstavy Jindřich Čeladín.
Foto: Jakub Plíhal
Hana Slívová Jakub Plíhal Hana Slívová, Jakub Plíhal
15. 12. 2017 7:00
Výběr z rozsáhlé sbírky filmových plakátů z let 1931 až 1948 vystavuje Muzeum hlavního města Prahy. Odborná veřejnost označovala někdejší barevné poutače na aktuální "bijáky" jako kýč, svou funkci ale plnily na výbornou. Součástí výstavy jsou i programy pražských a mimopražských sálů a také projekce několika filmů. Výstava potrvá do 11. března.

Říkalo se jim nudle a ve velkém se začaly vyrábět po vzniku zvukového filmu ve 30. letech minulého století. Řeč je o plakátech o rozměrech 100 x 30 centimetrů, které nyní tvoří základ výstavy Český filmový plakát 1931-1948 v Muzeu hlavního města Prahy.

Jejich charakteristickým rysem byla skládanka z několika obrazů či postav, doplňovaná velkými plochami výrazných barev. Využívaly nově nastupujícího ofsetového tisku, byly křiklavě barevné, doslovné, patetické, vtipné a někdy i skandální.

Odborná veřejnost těmito poutači opovrhovala a mluvila o nich jako o prachsprostém kýči. Funkci, kterou měly zastat - totiž nalákat občany alespoň na chvíli do světa, kde neexistují starosti či obavy z války -, ale zastávaly dokonale.

Vyfotit se s Shirley

Muzeum hlavního města Prahy začalo se systematickým sbíráním filmových plakátů z 30. a 40. let až v tomto tisíciletí. Sbírka nyní čítá kolem 400 kusů, 80 z nich nyní visí ve dvou muzejních místnostech.

Na návštěvníky z nich pomrkává Vlasta Burian, Jindřich Plachta, Adina Mandlová nebo třeba Shirley Templeová, potěšit se lze i z dnešního pohledu komickými popiskami děje.

"Novinkou bylo uvádění režisérů a herců hlavních rolí. Na plakátu se začala objevovat i jména výrobců filmů, případně jejich distributorů," píše se v katalogu, který k výstavě vychází.

"Čeští autoři se inspirovali v zahraničí a jako předloha jim sloužily americké plakáty. Častým jevem bylo také hyperrealistické překreslování fotografií z filmů, a to především u filmů západní produkce."

Jak však dodává autor výstavy Jindřich Čeladín, mnohdy bylo těžké určit, do jaké míry se tuzemský autor nechal inspirovat zaoceánskou předlohou a do jaké míry šlo o jeho vlastní nápad.

Součástí výstavy jsou i nejrůznější programy pražských i mimopražských biografů, jejichž počet ve 30. letech rychle rostl, a také figuríny jednotlivých hereckých stars. Vyfotit se tu tak návštěvníci mohou například s mávající Ginger Rogersovou.

V setmělém sále se pak promítají krátké ukázky z filmů Tři vejce do skla, Jánošík, Muži v offsidu, Pohádka máje nebo To byl český muzikant.

Výstavu už v minulosti viděli lidé v litevském Vilniusu a v Bratislavě, příští rok se chystá do ruského Petrohradu.

 

Právě se děje

Další zprávy