Hackeři zveřejnili čísla herců i scénáře ze seriálu Hra o trůny. Požadují miliony dolarů výkupného

Magazín Magazín
7. 8. 2017 16:56
Miliony dolarů výkupného požadují hackeři, kteří minulý týden napadli interní síť americké televizní stanice HBO. Chtějí jednat pouze s generálním ředitelem Richardem Pleplerem. Na internetu již mezitím vyvěsili telefonní čísla herců, e-maily a scénáře neodvysílaných dílů seriálu Hra o trůny.
Hru o trůny nyní čeká bitva s hackery.
Hru o trůny nyní čeká bitva s hackery. | Foto: HBO

Hackeři, kteří minulý týden napadli americkou televizní stanici HBO, zveřejnili telefonní čísla herců, e-maily a scénáře dílů, které ukradli společně s dalšími daty.

Po generálním řediteli televizní stanice Richardu Pleplerovi požadují výkupné v řádech milionů dolarů výměnou za to, že nezveřejní celý televizní pořad a další e-mailovou korespondenci. Informaci přinesl britský deník The Guardian.

V pětiminutovém videu mluví jistý "Pan Smith" a Pleplerovi vyhrožuje, že pokud HBO nezaplatí do tří dnů, vypustí na internet nejen všechny ukradené a dosud nevysílané díly seriálu Hra o trůny, ale i další důvěrná data.

Podle dostupných informací ukradli hackeři celkem 1,5 terabytů dat, což se rovná několika dílům televizní série nebo milionu dokumentů. Televizní stanice nevěří, že by útočníci napadli celý e-mailový systém společnosti, nicméně si jim zřejmě podařilo ukrást "jistá soukromá data". HBO pokračuje ve vyšetřování společně s policií a specialisty na kyberbezpečnost.

Až 15 milionů dolarů ročně za vydírání 

Zloději tvrdí, že si vydíráním organizací vydělají ročně 12 až 15 milionu dolarů. Po televizní stanici požadují šestiměsíční plat v bitcoinech. Nechtějí přitom mluvit s nikým jiným než s generálním ředitelem televize, kterému pošlou dopis i s popisem, jak má zaplatit.

Na internet dosud vypustili celkem 3,5 gigabytů dat. Ta obsahovala technická specifika interní sítě HBO, hesla administrátorů, drafty scénářů pěti epizod seriálu a měsíční objem e-mailů od viceprezidentky pro filmový program Leslie Cohenové.

Hackeři také přiznali, že nabourat síť televize jim trvalo půl roku. Ročně utratí celkem 500 tisíc dolarů (více než 10,5 milion korun) za nákup takzvaných útoků zero-day exploit, který využívá programátorské chyby v daném systému.

Mezi ukradenými a zveřejněnými daty HBO je více než padesátka interních dokumentů označených jako důvěrné, včetně tabulky soudních požadavků vůči HBO, dopisů s nabídkou práce pro několik vrcholových manažerů, informací o budoucích technologických plánech a seznam téměř 38 tisíc e-mailových adres označených jako "Richardův seznam kontaktů".

Ukázalo se také, že jeden ze zcizených dokumentů obsahuje důvěrný seznam herců seriálu spolu s osobními telefonními čísly a e-mailovými adresami. Útočníci tvrdí, že americká televize je jejich sedmnáctý cíl a že všichni kromě tří výkupné za data zaplatili.

 

Právě se děje

Další zprávy