Grammy za album roku má Taylor Swift, nejvíce gramofonů posbíral Kendrick Lamar

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 2. 2016 7:19
V americkém Los Angeles se předávaly hudební ceny Grammy. Favorit letošního ročníku - rapper Kendrick Lamar - proměnil pět z 11 nominací, včetně té za nejlepší rapové album. Cenu za album roku převzala Taylor Swift. A objevem roku byla vyhlášena zpěvačka, kterou časopis Rolling Stone v roce 2014 označil za nejnepravděpodobnější popovou hvězdu.
Taylor Swift přebírá Grammy za nejlepší album roku.
Taylor Swift přebírá Grammy za nejlepší album roku. | Foto: Reuters

Los Angeles - Album americké zpěvačky Taylor Swift nazvané 1989 získalo na ceremoniálu v Los Angeles hudební cenu Grammy pro nejlepší album roku.

Nahrávkou roku se stala skladba Uptown Funk od anglického hudebníka a producenta Marka Ronsona a amerického zpěváka Bruna Marse. Favoritem letošního ročníku byl rapper Kendrick Lamar, který byl nominován v 11 kategoriích. Nakonec získal pět trofejí, včetně té za nejlepší rapové album.

Objevem roku byla vyhlášena Meghan Trainor, kterou časopis Rolling Stone označil v roce 2014 za nejnepravděpodobnější popovou hvězdu. Její "děkovačka" byla velmi emotivní, dvaadvacetiletá zpěvačka ji celou proplakala.

Mnoho živých vystoupení bylo věnováno žijícím legendám a zesnulým umělcům. Pro Lionela Richieho, který seděl v publiku, zazpívaly například Meagan Trainor nebo Demi Lovato. Lady Gaga uctila nedávno zesnulého Davida Bowieho.

Foto: Reuters

Vystoupení britské megahvězdy Adele neblaze poznamenaly problémy se zvukem, což okamžitě vyvolalo silnou odezvu na sociálních sítích. Někteří fanoušci požadovali, aby Adele zazpívala píseň All I Ask ještě jednou. Časopis Rolling Stone usoudil, že zpěvačka vyšla z technické lapálie se ctí, podle hudebního kritika deníku Los Angeles Times ale byla jindy intonačně přesná Adele takzvaně "pod tónem".

Písní roku se stala Thinking Out Loud anglického skladatele a zpěváka Eda Sheerana. Tuto autorskou kategorii vyhlašoval slepý zpěvák Stevie Wonder, který si z ostatních na pódiu dělal legraci, že oni jméno vítěze přečíst nemohou, neboť je Braillově písmu. Za Thinking Out Loud získal Sheeran i cenu v kategorii nejlepší popový výkon.

Lady Gaga vystupuje na počest Davida Bowieho.
Lady Gaga vystupuje na počest Davida Bowieho. | Foto: Reuters

Diváci se dnes nedočkali ohlášené Rihanny, která je nemocná a lékař jí na poslední chvíli nařídil hlasový klid.

Mezi vítězi Grammy je letos také jednadevadesátiletý bývalý prezident Jimmy Carter, který triumfoval v kategorii nejlepší mluvené slovo. Navržen byl za audioverzi své knihy "A Full Life: Reflections at Ninety." Jednu sošku v podobě gramofonu už má Carter doma, získal ji v roce 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy