Garáž Stevea McQueena osiřela

AFP, Hej
13. 11. 2006 11:15
Los Angeles - V Bullitově případu se autem řítí ulicemi San Francisca. Steve McQueen však miloval především motorky. Teď změnily majitele.
Steve McQueen ve slavné automobilové honičce z filmu Bullitův případ
Steve McQueen ve slavné automobilové honičce z filmu Bullitův případ | Foto: Aktuálně.cz

Několik historických strojů, ale i sluneční brýle a další předměty včetně nábytku patřící hollywoodské legendě bylo vydraženo v Petersenově muzeu aut v Los Angeles. Více než dvě stě položek dala do aukce vdova po slavném herci Barbara Minty-McQueenová

Steve McQueen s brýlemi ve filmu Aféra Thomase Crowna
Steve McQueen s brýlemi ve filmu Aféra Thomase Crowna | Foto: BBC

"Motorky opravdu miloval, byla to jeho vášeň,"  prohlásila před zahájením aukce, kterou pořadatelé označili za poslední šanci, jak se McQueenovi fanoušci mohou zmocnit kousku historie.

A ti to vzali vážně. Oblíbená motorka někdejšího krále sympaťáků Indian Sport Scout z roku 1934 stála anonymního kupce 155 tisíc dolarů, Harley Davidson B z roku 1929 koupil po telefonu jiný zájemce za 32 tisíc dolarů.

Dvakrát víc zaplatil neznámý kupec za slavné brýle, které McQueen v roce 1968 nosil ve filmu Aféra Thomase Crowna s Fay Dunawayovou. Dodávka z roku 1958, kterou sám McQueen opravil a která je prý dodnes schopná vytáhnout to na 150 kilometrů za hodinu, byla vydražena za 110 tisíc dolarů.

Vdova po Stevu McQueenovi Barbara pózuje na jedné z dražených motorek
Vdova po Stevu McQueenovi Barbara pózuje na jedné z dražených motorek | Foto: BBC

Jiní kupci se spokojili s málem. Bývalá McQueenova sousedka Nancy Turnerová si za 450 dolarů koupila zrcadlo ve stylu art deco v  dřevěném rámu zdobeném stříbrem. "Jsem tak šťastná, že mám alespoň něco po mých bývalých sousedech," vyznala se poté.

Zájem byl i o takové drobnosti, jako je identifikační karta vlastníka automobilu Rolls Royce: za kartičku s hercovým jménem zájemce zaplatil 4 tisíce dolarů.. Platební karta Master Card vydaná v červnu 1978 bankou Wells Fargo přišla dokonce na 8 500 dolarů.

Foto: AP

Její držitel zemřel v roce 1980. Do pozice hvězdy ho vynesl v roce 1960 film Sedm statečných. Kromě Bullitova případu se objevil ve filmech Velký útěk či Útěk.

Celkové výsledky aukce ještě nebyly zveřejněny, ale hlavně nábytek, lampy, křesla se prodaly za neočekávaně vysoké ceny. Manželka McQueena byla každopádně spokojena; a nejen kvůli výsledné sumě.

"Všechny ty věci jsem tak dlouho schraňovala, a přitom je na světě tolik lidí, kteří by měli opravdu rádi doma alespoň kousek Steva," prohlásila.

 

Právě se děje

Další zprávy