Kukla, sokl či raketa. Designéři vystavují rakve, které inspiroval jejich vlastní život

ČTK ČTK
28. 9. 2017 21:31
Že rakve nemusí být jen tmavé smutné kusy dřeva, to dokazuje výstava Mezera v designu, již na říjen připravila pražská Galerie 1. V rámci přehlídky Designblok tu budou k vidění rakve několika umělců, kteří se nechali inspirovat tím, co je pro ně v životě důležité.
Rakev od Jiřího Ďuriše alias HogoFogo Design.
Rakev od Jiřího Ďuriše alias HogoFogo Design. | Foto: HogoFogo Design

Pod názvem Mezera v designu vystaví pražská Galerie 1 několik návrhů rakví od českých designérů a umělců.

Inicioval ji výtvarník, designér a soustružník dřeva Antonín Hepnar, jehož návrh v podobě kosmické rakety bude na výstavě také. Expozice potrvá od 5. do 30. října a bude součástí přehlídky Designblok

Hepnar je nejstarší z vystavujících a v raketě, kterou pro sebe vytvořil, chce být pohřben. Raketu vyzdobil pro něj zásadními a charakteristickými haptickými vejci a dřevěnou květinou.

Proti tomu nejmladší autor, sochař Ladislav Plíhal, vytvořil rakev pro nenarozené děti. Tvar papírové loďky připomíná kolébku. Plíhal jako jediný má na výstavě objekty dva: druhá rakev je vytvořená jako krajina s drobounkým Řípem na víku; je určena pro českého vlastence - turistu.

Designér Jiří Ďuriš nemá jen výstavní exponát, ale své rakve už prodává na webu v různých barevných a materiálových provedeních. Přidává k tomu i náhrobky. 

Šperkaři Hanuš a Zlata Lamrovi čerpali z rodinné historie a z přírody a vytvořili křehkou kuklu, která v sobě skrývá naději na nový život.

Nejabstraktnější schránkou je sokl multimediálního umělce Jana Stolína. Designér Jakub Berdych pak zvolil tvar jednoduchého domu, ilustrátorka a zároveň bývalá ředitelka hospice Cesta domů Martina Špinková svoji truhlu pojednala typograficky.

Společné všem objektům je, že navzdory vžité představě jsou provedené ve světlém dřevě či barvě a jsou inspirované tématy, která autory celoživotně oslovují. 

Rakve nejsou jediné téma pro výtvarníky, už dříve někteří z nich umělecky pojednali urny. 

 

Právě se děje

Další zprávy