Francii přestala vadit Dylanova poznámka o krvi Chorvatů

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 16. 4. 2014 13:26
Francouzský soud zastavil stíhání Boba Dylana, který Chorvaty nepřímo přirovnal k nacistům. Má se jim ale omluvit.
Bob Dylan.
Bob Dylan. | Foto: Aktuálně.cz

Paříž - Bob Dylan se v rozhovoru pro americký hudební časopis Rolling Stone pustil do hodně výbušného tématu, když uvedl, že ve Spojených státech stále hraje velkou roli barva kůže, přičemž nepřímo přirovnal Chorvaty k nacistům.

"Pokud ve vás koluje krev otrokáře nebo člena Ku-Klux-Klanu, černoši to vycítí, stejně jako Židé vycítí nacistickou krev a Srbové krev Chorvatů," prohlásil na podzim 2012 Dylan.

Na to konto podali na Dylana žalobu zástupci Rady Chorvatů ve Francii (CRICCF). Francouzský soud ale zastavil trestní řízení s Dylanem, který čelil obvinění z veřejného urážení a podněcování k nenávisti. Francouzští Chorvati nyní chtějí dosáhnout už jen Dylanovy veřejné omluvy.

V podobných případech, kdy autor se přizná ke sporným výrokům v tisku, posílá francouzská justice věc téměř automaticky před soud. Justice však u Dylana zastavila trestní řízení s odůvodněním, že hudebník dal svolení ke zveřejnění tehdejšího rozhovoru v americkém vydání listu, ale ne v jeho francouzské verzi. Tím podle soudu nelze Dylanovi prokázat záměr šokovat ve Francii. Soud hodlá dál stíhat jen ředitele francouzského vydání časopisu.

Po zveřejnění kontroverzního rozhovoru některé chorvatské rozhlasové stanice přestaly pouštět Dylanovy písničky. Dylan přitom ještě v roce 2010 koncertoval jak v srbské metropoli Bělehradě, tak i v chorvatském hlavním městě Záhřebu.

Ve Francii Dylan loni obdržel Řád čestné legie. Americký prezident Barack Obama ho označil za největšího hudebníka americké historie.

Za druhé světové války byl v Chorvatsku režim, který spolupracoval s nacisty a v jehož koncentračních táborech zahynuly statisíce Srbů, Židů, Romů a Chorvatů. Srbsko a Chorvatsko se po rozpadu Jugoslávie střetly začátkem 90. let ve válce, která si vyžádala tisíce lidských životů.

 

Právě se děje

Další zprávy